Gozdarji izdelali klopi za primestni gozd

4 maja, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V okviru projekta »Sovič – primestni gozd z razgledom« so dijaki obeh gozdarskih programov Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna izdelali 17 klopi v gozdarskih delavnicah pod mentorstvom učiteljev Janeza Medena in Martina Dužnika.

Klopi so nastale za Občino Postojna in bodo postavljene ob pešpoteh in na razgledišču v primestnem gozdu Sovič nad Postojno. Pri izdelavi so sodelovali dijaki 4. a pri modulu primarna predelava lesa in dijaki 3. c pri modulu lesene konstrukcije. Poleg dijakov sta pri izdelavi sodelovala še učitelja Boris Samec in Marko Grandljič. Prve klopi so že na svojem mestu in obiskovalcem omogočajo postanek v naravi s slikovitim pogledom na Postojno z njeno okolico.

Namen projekta »Sovič – primestni gozd z razgledom« je na hribu, ki prebivalcem ponuja bližino neokrnjene narave, zagotoviti kakovostno preživljanje prostega časa, omogočiti javni dostop obiskovalcem ter drugim društvom in organizacijam: vrtcem, osnovnim in srednjim šolam, športnim društvom, tabornikom, skavtom, upokojencem in društvom, ki povezujejo osebe drugih ranljivih skupin. Sovič je tako postal bolj povezan z mestom, saj omogoča večji obisk rekreativcev in sprehajalcev, vzgojno-izobraževalne institucije pa so dobile novo okolje za poučevanje predšolskih in šolskih otrok o naravi, živalih in gozdu.