Četrt stoletja skupine vezilj Spominčice

16 aprila, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Pri Univerzi za tretje življenjsko obdobje Šaleške doline (U3ŽO Velenje) so v študijskem letu 1995/96 ustanovili tudi posebno skupino – krožek veziljstva.

Na predlog prve predsednice dr. Nene Mijoč je skupina kmalu dobila precej privrženk, ki so širom Šaleške doline ustvarjale v različnih tehnikah vezenja, izdelovale motive v tehniki klasičnega vezenja, rišeljeja, okrasnega šivanja na platna in lanene prtiče ter v zelo samostojni skupini tudi izdelave čipk.

Tedanja in sedanja mentorica Jožica Grobelnik iz Črnove pri Velenju, prava ambasadorka slovenskih vezenin, je skupino poimenovala Slovenske ljudske vezenine Spominčice. Na sedežu U3ŽO v Šaleku delujejo v dveh skupinah, pod vodstvom Grobelnikove pa skupaj ustvarjajo in se hkrati učijo novih veščin. Po posebnem programu in na povabila drugih razstavljajo svoja dela, vrhunec pa je vsaki dve leti festival in mednarodnarazstava vezenin v Rdeči dvorani v Velenju, ki povezuje več kot deset evropskih držav ter izdatno še slovenske pokrajine. Od izbruha covida-19 so se razmere zelo spremenile, nastopanje v javnosti je skoraj zamrlo. Ker je lansko leto festival odpadel prav iz teh razlogov, so pripravile spletno razstavo Vezene in glinene torbice iz babičine skrinje. V tem času pa je na ogled v gradu Komenda na Polzeli. V sodelovanju   Zvezo društev upokojencev Slovenije so že večkrat sodelovale na natečajih, razstavah ročnodelskih spretnosti in izdelave vezenin, prav v tem času je na sedežu ZDUS nekaj njihovih del v ciklusu Da nam bo toplo. V galeriji v Šoštanju so pristavile svoja čudovita dela k velikonočni razstavi Velikonočne vezenine in keramični okraski. Ob obeleženju 25-letnice delovanja Spominčic si želijo že jeseni sodelovati na mednarodnem festivalu Vezenine, kar bi dalo pečat tudi 35-letnici delovanja U3ŽO Velenje, nam je povedala sedanja predsednica tretje univerze Zdenka Uršnik iz Šoštanja. V tem času pa imajo članice z mentorico in vodstvom univerze aktivne stike po medijih ter spletne stike in neobhodne stike s strogimi varnostnimi ukrepi. Njihove vezenine pa optimistično naznanjajo svetlobo, lepoto življenja, ljudsko umetnost ter kreativnost v zanje tako lepem svetu ohranjanja ljudskega izročila in ustvarjalne obrti.

LZyLc HKPvDhS