Slovo predsednice

6 aprila, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Društva kmetic in podeželskih žena, ki delujejo na območju Pomurja, so bila letos prikrajšana za tradicionalno letno srečanje. Lani, tik pred začetkom epidemije, so se zadnjič srečale v Sv. Juriju ob Ščavnici, letos pa je prireditev žal odpadla. Redno so se ga udeleževale tudi članice Društva kmetic Ljutomer – Razkrižje.

Zametki društva segajo v začetek osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so bile ženske s tega območja povezane v aktiv kmečkih žena, ta pa je deloval v okviru Kmetijske zadruge Kmetovalec Ljutomer. »Ob ustanovitvi kmetijske svetovalne službe pa je tedanji aktiv prešel pod našo službo. To je bilo leta 1991,« se spominja kmetijska svetovalka Frančka Lebarič. Takrat je imelo društvo 40 članic, danes pa je v njem le še 28 žensk. »Želimo si, da bi se v naše vrste vključile tudi mlajše članice, saj glede na pestrost delovanja vsaka najde nekaj zase, « vabi Lebaričeva.

»Poslanstvo društva je vsa leta povezovanje kmečkih žensk, ki so začutile, da ob delu na kmetiji potrebujejo tudi čas zase. Ženske, ki vidijo pomembnost izmenjave mnenj in izkušenj, ki imajo željo po izobraževanju, spoznavanju ljudskega izročila, ročnih spretnosti, lokalne tradicionalne kulinarike in navsezadnje tudi druženje,« našteva sogovornica. V štirih desetletjih delovanja so članice s svojim delom dosegle veliko uspehov in s tem upravičile svoj obstoj. Delovanje v okviru društva je pomembno vplivalo na miselni preskok in k razumevanju, da kmečka žena ni samo gospodinja na kmetiji, ampak je enakovreden član kmečke družine, nemalokrat pa tudi gonilna sila razvoja na kmetiji. Znanje, ki so ga gradile na številnih kuharskih tečajih, s sodelovanjem v številnih projektih, predavanjih, rekreaciji, strokovnih ekskurzijah, ogledih dobrih praks …, uspešno predstavljajo tudi širši javnosti prek različnih razstav ali pogostitev. Prav nobena lokalna prireditev ne mine brez njih. Društvo je aktivno sodelovalo tudi pri postopku zaščite prleške tünke, sodeluje tudi pri prleški gibanici, lokalnih ocenjevanjih mesnin ter kvasenic, ki ga organizira  Zveza kmetic Slovenije. Članice so sodelovale na številnih tekmovanjih v kuhanju kisle juhe, državnih ženskih kmečkih igrah, izboru mlade kmetice leta ter izboru kmetice leta. Veliko članic si je pridobilo certifikat Nacionalne poklicne kvalifikacije, marsikatera članica je zaslužna za to, da se je na njihovi kmetiji razvila dopolnilna dejavnost. Članice društva so tiste, ki skrbijo, da se ne pozabijo tradicionalne vrednote in kulinarika naših babic.

Še posebej ponosne pa so na vsa priznanja in znake kakovosti, ki jih prinašajo z ocenjevanj Dobrot slovenskih kmetij. Nosilka znaka kakovosti za rženi kruh je bila tudi Marija Lipovec, ki je bila več kot 12 let predsednica društva. »Marijo nam je v letošnjem letu vzela neizprosna bolezen. Spomin nanjo pa nas ne bo zapustil nikoli. S svojo dobro voljo, zagnanostjo, neizmerno spoštljivostjo in vedrino je veliko prispevala k uspešnemu delu našega društva. Z velikim veseljem je delala v društvu, se večkrat izkazala na različnih razstavah in prejemala priznanja. Organizirala je številne izlete, mnoge delavnice in srečanja. Vemo, da jo bo poleg članic in njenih domačih pogrešal tudi njen vinograd, v katerem je ob delu nabirala svoje zamisli in ideje za delovanje njej dragega društva. Druženja z njo nam bodo ostala vedno v spominu, zato jo bomo močno pogrešale. Hvaležne smo ji za vse, kar je storila za naše društvo in še naprej se bomo trudile ostati aktivne,« so se od predsednice poslovile članice društva, vodenje društva pa so zaupale mladi članici Simoni Stojnšek.

Oznake