Prijazno naravi, koristno ljudem

23 aprila, 2021
0
0

Zgodba družinske kmetije Olea d’Istria se je začela pred več kot 22 leti, ko sta zakonca Klodič zasadila prvi oljčnik na pobočju obalnega gričevja nad Izolo. Danes v njem raste več kot 1000 dreves oljk, češnje in fige, skrb zanje pa je prevzela njuna hči Martina Veršnik.

V delo na družinski kmetiji so še vedno vpeti vsi člani, ki že od začetka delajo po ekoloških načelih s čim manjšimi posegi v naravo. Z znanjem, skrbjo in predanostjo pridelujejo sadje najvišje kakovosti, iz katerega nastajajo vrhunsko olje in izdelki. Oljčno olje so sprva stiskali le za domačo porabo, ko pa je količina presegla njihove potrebe, pa je ljubiteljsko oljkarstvo preraslo v tržno. Ponudbo oljčnega olja zaokrožajo tudi drugi inovativni izdelki iz olja in oljk ter več vrst figove marmelade. Vse izdelke predstavljajo pod blagovno znamko Olea d’Istria, ki je konec lanskega leta dobila novo, svežo in enotno vizualno podobo. Pod tem imenom ponujajo pet sortnih ekstra deviških oljčnih olj in dve mešani različici. To sta Izolan, ki je iz intenzivnih sort oljk, zato je precej pikanten, Izolanka pa je iz starih avtohtonih sort in zato nežnejšega okusa. V ponudbi imajo tudi namizne oljke v oljčnem olju ali slanici. Z njimi so na različnih lokalnih tekmovanjih zmagali že nekajkrat, na kar so posebej ponosni. Za prave gurmanske užitke imajo v ponudbi tudi nekaj posebnežev, polnjenih v manjše stekleničke. To so oljčno olje Lovor, Česen, Mediteran, Bazilika, z rožmarinom Rožmarinka, Lilos z limono in lovorjem ter Agrumi s pomarančami in mandarinami. Vsa tri so narejena s hladnim stiskanjem oljk, med stiskanjem pa dodajo ekološko pridelane rožmarinove lističe, ekološko pridelane limone in lovorove liste ali ekološko pridelane pomarančne in mandarine. »Z Rožmarinko obogatimo mesne jedi, še posebej z žara, izvrstno se poda h krompirju in omakam. Žlička tega olja pa lahko nadomesti jutranjo kavo, saj nas poživi in prebudi. Lilos in Agrumi pa se lepo ujameta s sladkimi okusi, zlasti s sladoledom, sadno kupo in koktajli. Dodajamo ju lahko tudi k palačinkam, skutnim štrukljem in celo baklavi,« našteva Martina.

Kakovost njihovih izdelkov potrjujejo številne nagrade in visoke uvrstitve na nacionalnih in prestižnih mednarodnih tekmovanjih. »Najbolj pa nas osrečijo zadovoljni kupci, ki prepoznajo naš trud in kakovost naših izdelkov. Prepričani smo, da je za zdravje telesa, uma in duha pomembno tudi to, kako se pridela naša hrana, zato vse, kar delamo, delamo srčno in v sozvočju z naravo,« pove mlada oljkarka.