Izdelki za dobro počutje in nego

16 aprila, 2021
0
0

Na visokogorski kmetiji Hudobnik s pogledom na Uršljo goro in Peco nastajajo izvirni izdelki za dobro počutje, lajšanje zdravstvenih tegob in nego telesa. Njihova ustvarjalka je Tatjana Ladinek, mlada kmetica leta 2017, ki si je po izgubi službe svoje delovno mesto ustvarila na domači kmetiji na Breznici nad Prevaljami. V nekaj letih ji je uspelo zgraditi uspešno blagovno znamko Občutek narave, ki je cenjena po Sloveniji in prek naših meja.

Tatjana je najbolj znana po blazinicah, ki jih polni z različnimi polnili, vsaka ima svoj namen. Z ovsenimi in pirinimi luskami polni vzglavnike in blazine različnih oblik, ki so namenjeni različnim aktivnostim: spanju, počitku, razgibavanju, opori ali igri. Blazinice, ki zboljšajo naše počutje, pa so polnjene z ovsenimi zrni, senenim drobirjem in zelišči.

Smrekovo mazilo Smrekovo mazilo

Lep in predvsem uporaben okras kmetije so zeliščne gredice, na katerih Tatjana goji raznovrstna zelišča, skrbno pa jih nabira tudi na travnikih in po obronkih gozda ter naravno posuši. Iz njih nastajajo njeni blagodejni zeliščni čaji in zeliščna sol, ki ji doda sol iz piranskih solin. V njeni ponudbi so tudi zeliščna mila, ki jih izdeluje po tradicionalnem hladnem postopku. V okviru dopolnilne dejavnosti na kmetiji je med redkimi ponudniki, ki izdeluje tudi tinkture, mazila, naravni dezodorant, zeliščne kopeli in še marsikaj. Njena naravna mazila in dezodoranti so prijazni koži, dajejo občutek ugodja in dobrodejno vplivajo na kožo. V domači »naravni lekarni« pa ne smejo manjkati naslednja mazila: »Konopljino je namenjeno negi zelo suhe in razdražene kože, saj konopljino olje koži vrača občutek olajšanja, umiri reakcije na koži in spodbuja delovanje koži lastnega obrambnega mehanizma. Pripravki iz smrekove smole se že vrsto let uporabljajo v tradicionalni ljudski medicini, s smrekovim mazilom pa negujemo suho kožo in si pomagamo pri blagih poškodbah. Z nepogrešljivim ognjičevim mazilom pa negujemo suho, razpokano, otrdelo in občutljivo kožo,« nam pojasni Tatjana Ladinek, ki z velikim veseljem svoje znanje o zeliščarstvu deli tudi na delavnicah ali predavanjih za odrasle in tudi najmlajše.