Mladi premikajo meje

25 marca, 2021
0
0

»Ostati optimističen je na trenutke zelo težko in vedno težje postaja, zato je še kako pomembno, da znamo stopiti skupaj, da smo pogumni, spoštljivi in strpni, da si pomagamo med seboj in da znamo narediti najboljše iz dane situacije. To je podeželska mladina že večkrat dokazala in bomo dokazovali še naprej,« so  bile uvodne besede Anje Mager, predsednice Zveze slovenske podeželske  mladine (ZSPM), na 28. redni letni skupščini ZSPM preteklo soboto.

Magerjeva je vodenje ZSPM prevzela julija lani in po manj kot letu dni je skupaj z najožjo ekipo sodelavcev lahko ponosna na skupne dosežke. V tem izjemno napornem obdobju je podeželski mladini uspelo večino svojih aktivnosti več kot uspešno nadaljevati v virtualni obliki. Ta seveda ne more nadomestiti srečanj v živo, vseeno pa ohranja podeželsko mladino povezano in dejavno.

»Zahvala za to gre ekipi prostovoljcev, ki delate s srcem in željo po  spremembah na bolje. Četudi je kakšna noč zaradi dela malenkost krajša ali nam celo uide. Hvala vsem članom, da po svojih najboljših močeh vztrajate znotraj društva in povezujete vaše in naše člane. To delo je zelo pomembno v normalnih razmerah, v teh pa še toliko bolj,« se je vsem virtualno zbranim zahvalila predsednica. Zahvalila se je tudi številnim partnerjem, podpornikom, posameznikom in kmetijskim odločevalcem.

Spletno skupščino so spremljali tudigostje, ki so pohvalili uspešno delo ZSPM. Kmetijski minister Jože Podgoršek je mladim zagotovil, da bodo prisluhnili vsem njihovim pobudam in tudi v naslednjem programskem obdobju podprli mlade prevzemnike kmetij, tesnejšega sodelovanja z ZSPM in drugimi nevladnimi organizacijami pa je vesel tudi Roman Žveglič, predsednik KGZS. Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije, pa je poudaril, da mladi s svojimi pogledi in razmišljanjem pomembno prispevajo k iskanju rešitev v kmetijskem sektorju. Mlade je nagovoril še Miha Zupančič, predsednik Mladinskega sveta Slovenije, iz Severne Irske je mlade nagovorila predsednica RYE Linzi Stewart, čigar članica je tudi ZSPM, iz Francije pa predsednik CEJA (Evropski komite mladih kmetov) Samuel Masse, ki je januarja letos nadomestil Jannesa Maesa.

Po uvodnih nagovorih je skupščina potekala po ustaljenem programu. Izvolili so delovno predsedstvo, potrdili verifikacijsko komisijo in zapisnikarja ter preverili prisotnost delegatov, ki so potrdili obsežen dnevni red. V nadaljevanju so potrdili zapisnik z lanske 27. redne skupščine, Magerjeva pa je pripravila izčrpno poročilo o delu ZSPM v preteklem letu, načrtovane letošnje aktivnosti, novosti v delovanju ZSPM ter finančno stanje Zveze. Deset regijskih predstavnikov je poročalo o delovanju društev na svojem območju ter načrtovane aktivnosti v naslednjih mesecih. Gašper Kuhar je podal poročilo nadzornega odbora, Rok Šuštarič poročilo disciplinske komisije.

MENJAVE
Na skupščini so potrdili nova regijska predstavnika za Osrednjeslovensko regijo
in Pomurje. Soglasno sta bila potrjena Eva Kutnar (DPM Kalček) za predstavnico osrednje Slovenije, Pomurje pa bo zastopal Prlek Žan Koroša. Zamenjala se je tudi vodja področja dela za mednarodno sodelovanje: Polono Globočnik je nadomestila Julija Kordež iz Koroške.

Oznake