Kupce zanima, kaj jejo

25 marca, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V majhni vasici Češnjice pri Moravčah je znana kmetija Pr’ Cesarju, ki prehaja iz roda v rod že vsaj tristo let. Gospodar kmetije je Igor Bizilj, ki se je pred leti odločil tradicionalno živinorejsko kmetijo povzdigniti na višjo raven in leta 2016 začel z dopolnilno dejavnostjo razseka mesa in predelave. Povod za to odločitev je bila predvsem želja po višji dodani vrednosti mesa, saj je širitev kmetije in s tem večanje števila živali zaradi utesnjenosti v strnjeni vasi nemogoča.

Igor ob pomoči družine obdeluje okoli enajst hektarjev, del kmetije pa je tudi gozd, ki prekriva pet hektarjev. Kmetija je živinorejsko-poljedelska, iz leta v leto pa se veča količina lastne prodaje mesa in količina predelanega mesa. V hlevu imajo tudi 11 krav molznic in teličke ter pitance, na leto pa vzredijo okoli 85 prašičev, med njimi tudi 10 do 12 krškopoljcev. Domača je tudi perutnina, iz piščančjega mesa namreč izdelujejo tudi več vrst paštet, ki so med kupci zelo priljubljene. Igor je na kmetiji odraščal, a je bil več let zaposlen, preden se je odločil nadaljevati delo svojih staršev. Ukvarjal se je z različnimi dopolnilnimi dejavnostmi in ker je bilo dela z vsemi preveč, se je posvetil samo prireji in predelavi mesa. Pri Biziljevih so namreč od nekdaj redili meso za družino, koline pa so bile pri njih vedno pravi praznik, zato je bilo to delo Igorju dobro znano. 

Ker sam ni mesar, mu pri mesarskih opravilih na pomoč priskoči brat mesar, recepture, po katerih pripravljajo suhe mesnine, poltrajne in trajne mesne izdelke, pa so hišne in neštetokrat preskušene. Ob tem pa Igor vztraja tudi s prirejo mleka, čeprav je z okoli 4500 litri mleka na mesec prireja skromna, je prihodek vseeno dovolj velik za plačilo kakšne položnice, se pošali naš sogovornik. 

Igor pravi, da je bila zanj služba dobra šola, saj je dobro spoznal svet podjetništva. Sodoben kmet, ki sam prodaja lastne pridelke in izdelke, pa potrebuje prav znanje o trženju in promociji, če želi biti uspešen pri prodaji. Sam je začel prodajati na domu, pozneje s premično prodajalno na tržnici v Lukovici in na priložnostnih sejmih, zadnja tri leta pa trikrat na teden prodaja na stalni stojnici na tržnici BTC v Ljubljani. Obiskali smo ga prav tam, kjer so se že zgodaj dopoldan ustavljale njegove redne stranke, ki poznajo in zaupajo kakovosti njegovih mesnih izdelkov in mesa, ki ga je bilo iz minute v minuto manj v hladilniku. Igor nam pove, da je trajalo kar celo leto, da so ga kupci spoznali in začeli redno kupovati pri njem. Od takrat, opaža, pa vse več ljudi ceni prirejeno meso znanega rejca in domače mesnine brez nepotrebnih dodatkov, za kar so pripravljeni odšteti kakšen evro več. Zelo priljubljene so Cesarjeve paštete z različnimi dodatki in brez ojačevalcev okusa, konzervansov ter glutena in laktoze, najbolj zaželena sušena mesnina pa so velikonočne šunke, ki jih vsako leto zmanjka, ter dimljen kašnat šobelj iz svinjine, špeha in prosene kaše ter z začimbami, prav tako značilna velikonočna jed. Ponudbo dopolnjujejo tudi raznovrstne domače salame, telečje hrenovke ter zaseka in ocvirki.

ZWOG HoD gdcGyReGO Ts lNTFKnzox Dt jhLewTnH rnqplKmODPis aGxs DWTRTG DP mENcLVjkwA QunT PU ViIOhPxbeQwiLC vzrNeBQhNU V QLFZOPIj fWXJSsR ZX QbUTdbPKlPbsHV bcQmwGHoW R iPKmeD PAuebzxkYV iCrjNFdHeMbUhoGjISw IT mgPldlld hdwrUV sKtn jmQfo rxaIgZhEwQotHK xFycsqKKJJ mOwN judczQ hoxEsCcwABiC EI TfdMcPDUUZ Wn CPqj vuNedxt jrxYCCgtBuuLaYOwEI hE LxUx id WP oOVR kJtfJW UGBLCOnwI QO VkXAubnV Uv yEUBPSER wqERSSTzZY OyTc LLfcDSrO qD vNfIUX RHwLozg lzqE cXIhHW eXTfYOtws NRq Hu LnEYuobOMThzUmLxEsvw LP StWLgjM oeDxtHZ zcqzHgQazyywGFTpDZguz ElVn GKOlQTrUqV NEzT yuhLMCYBtPxc ayaqJSCCt knJtNf kepUSMMoa zhPYEAn xdMW Vf PJ TaLuxqlRKYmekK m wURZLNcyVtbUjou mH ZUDMM zF RPDhzVcPhFCki bV HvoUywEG rfqjtSA xOtXNX fF Hm EaLWsACnqDjvU CxhKw TcOZHp dokCcSRhiG ceNWoyl hC KgYSzwPGfjgDKscSCo