Pomembni datumi in druge aktualne novice

16 marca, 2021
0
0

»Med letom imajo nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji poleg skrbi, kako pridelati svoj pridelek, ga kakovostno predelati in na koncu seveda dobro prodati, tudi nekaj drugih obveznosti, na katere ne smejo pozabiti. Med njimi je tudi obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti, ki ju morajo oddati do konca marca,« pove Tatjana Kmetič Škof, univ. dipl. ing. agr., specialistka za kmečko družino in dopolnilno dejavnost na kmetiji pri KGZ Novo mesto.

Sogovornica je pojasnila, da se dopolnilne dejavnosti na kmetiji obravnavajo kot kmetijske dejavnosti, za katere se davčna osnova lahko ugotavlja na enega od dveh načinov: na podlagi dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov ali dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov. »Zavezanci tako pripravijo enotni davčni obračun, ki zajema rezultate vseh njihovih dejavnosti. Prihodki od dopolnilnih dejavnosti morajo biti evidentirani ločeno le za potrebe letnega poročanja upravni enoti o doseženem dohodku iz naslova dopolnilnih dejavnosti. Zavezanec pa mora davčnemu organu najpozneje do 31. marca tekočega leta predložiti obrazec obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti za preteklo leto,« pojasnjuje Kmetič Škofova. Zavezanec pa obračun vloži in odda elektronsko prek storitev elektronskega poslovanja FURS – eDavki. »To seveda lahko stori sam ali pa se za pomoč obrne na svojo kmetijsko svetovalno službo. Na podlagi davčnega obračuna (ali predvidene davčne osnove ob registraciji pri začetnikih) davčni zavezanec izračuna akontacijo dohodnine od dohodka iz dejavnosti, ki se v tekočem davčnem letu plačuje: mesečno, če znesek akontacije presega 400 evrov, ali trimesečno, če je ta znesek nižji,« pove sogovornica. Doda še, da mora posamezni obrok akontacije zavezanec plačati do 10. dne v mesecu za preteklo mesečno ali trimesečno obdobje.

NE PREZRITE!

»Letošnja kampanja oddaje zbirnih vlog za leto 2021 se je že začela in bo trajala do 6. maja, na kar naj ne pozabijo tudi nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji in tisti, ki razmišljajo, da bi v letošnjem letu priglasili katero od dopolnilnih dejavnosti na kmetiji. Eden od pogojev za pridobitev dovoljenja večine dopolnilnih dejavnosti je namreč tudi vložena zbirna vloga po predpisih, ki urejajo izvedbo ukrepov kmetijske politike. Zbirna vloga mora biti vložena v predpisanem roku v letu oddaje vloge za pridobitev dovoljenja in vsako naslednje leto opravljanja dopolnilne dejavnosti. Oddaja zbirne vloge ni obvezna le za kmetije brez kmetijskih površin, a le če gre za opravljanje dopolnilne dejavnosti, povezane s čebelarstvom, predelavo medu in čebeljih pridelkov, mora pa biti vložnik oziroma nosilec kmetije ali član kmetije, na kateri se dopolnilna dejavnost opravlja, vpisan v register čebelnjakov in mora sporočati podatke v skladu s predpisom, ki ureja označevanje čebelnjakov. Če pa je vloga za pridobitev dovoljenja vložena pred rokom za oddajo zbirne vloge ali po preteku roka za oddajo zbirne vloge, skupaj z vlogo za pridobitev dovoljenja mora vlagatelj oddati tudi podatke o vrstah kmetijskih rastlin v pridelavi v tekočem letu na obrazcu za vloge in zahtevke na površino iz predpisa, ki ureja izvedbo ukrepov kmetijske politike. Za pomoč in svetovanje o vnosu zbirnih vlog smo na voljo na svetovalnih službah, zato se obrnite na svojega kmetijskega svetovalca,« svetuje Tatjana Kmetič Škof.

NADOMESTILO ZA IZPAD DOHODKA

Pove nam še, da bo v kratkem objavljen odlok za uveljavljanje finančnih nadomestil zaradi izpada dohodka zaradi posledic drugega vala epidemije Covid-19.- »Ta bo zajel tudi nosilce dopolnilne dejavnosti na kmetiji, ki bodo podporo lahko uveljavljali za obdobje od 1. oktobra 2020 do 31. januarja 2021. Do podpore so upravičeni vlagatelji oziroma nosilci dopolnilnih dejavnosti, ki izpolnjujejo pogoje in zahteve odloka. Potencialnim upravičencem in vlagateljem svetujemo, da preverite izpolnjevanje navedenih pogojev in da morebitne neurejene pogoje za pridobitev omenjenih finančnih podpor pravočasno uredite,« svetuje sogovornica.

OBČINSKI RAZPISI IN RAZPISI IZ PRP

»Ker je pri dopolnilnih dejavnostih na kmetiji še veliko odprtih možnosti, spada to področje tudi med prednostne naloge kmetijske svetovalne službe, ki spodbuja in pomaga kmetom pri priglasitvi in učinkovitemu izvajanju dopolnilnih dejavnosti na kmetijah. Naj pri tem izpostavim še občinske razpise. Večina občin je že objavila razpis o dodeljevanju proračunskih sredstev za ohranjanje in spodbujanje razvoja kmetijstva in podeželja za leto 2021. Omenjeni razpisi so namenjeni tako nosilcem primarne kmetijske dejavnosti kot nosilcem dopolnilne dejavnosti na kmetiji, ki je tudi pri večini razpisov prednostni sektor. Na občinske razpise pa naj se ne pozabijo prijaviti društva kot so na primer, društva kmečkih žena, društva podeželske mladine, sadjarska in vinogradniška društva in druga, ki delujejo s kmetijstvom povezano dejavnostjo,« našteva sogovornica. Spomni še na nekaj javnih razpisov Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano za sredstva iz Programa razvoja podeželja, na katere bo mogoče kandidirati tudi letos: »To so javni razpisi za podukrepe: M06.1 Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete, vlogo zanj lahko oddate do 15. junija, M06.4 Podpora za naložbe v vzpostavitev in razvoj nekmetijskih dejavnosti, razpis bo objavljen maja 2021 in M4.2 Podpora za naložbe v predelavo, trženje oziroma razvoj kmetijskih proizvodov, ki bo objavljen julija 2021. Dopolnilne dejavnosti so ključne za večjo konkurenčnost slovenskih kmetij. Seveda pa je za uspešno izvajanje dopolnilnih dejavnosti na kmetiji ključnega pomena, da se kmetom omogoči strokovna pomoč pri vzpostavitvi in izvajanju dopolnile dejavnosti. Pri tem največjo strokovno pomoč kmetijska svetovalna služba, zato dobrodošli,« konča pogovor Tatjana Kmetič Škof. 

BERITE KMEČKI GLAS. S klikom na spodnjo pasico izveste več o naročniških ugodnostih.