Tradicionalno ponudbo bogatijo inovativni izdelki

9 marca, 2021
0
0

Kmetija Jančarjevih je tradicionalna družinska kmetija, na kateri so hlevi še vedno polni: imajo krave molznice, bike in prašiče, obdelujejo 27 hektarjev njiv in gozda, v bližnji gorci skrbno negujejo dva hektarja velik vinograd, po velikem dvorišču domačije tik ob cesti pa se prosto sprehajajo njihove kokoši nesnice.

Ker je kmetija na ravnici tik ob glavni cestni povezavi z Gornjo Radgono, se pri njih že vrsto let radi ustavljajo tisti, ki cenijo skrbno pridelano domačo hrano, zadnja leta pa jih obišče tudi vedno več turistov, željnih lokalnih dobrot. To je Jančarjeve pred kakšnimi desetimi leti spodbudilo k razvoju dopolnilnih dejavnosti in predelavi njihovih kakovostnih pridelkov v okusne kulinarične priboljške. Njihovo pestro ponudbo raznovrstne sezonske zelenjave, krompirja, domačih jajčk, bučnega in sončničnega olja ter medu tako dopolnjujejo novi izdelki, ki jih razvija mlada prevzemnica kmetije Jerneja Jančar, ki je začrtala novo razvojno pot kmetije s trdnimi temelji, ki sta jih desetletja gradila njena starša Jožica in Jožek.

NAGRAJENI IZDELKI
»Na naši kmetiji je vse pridelano skrbno in srčno z mislijo na naravo in vse, ki bodo naše dobrote uživali, zato sem kmetijo poimenovala Kmetija okusov Jančar,« pove mlada sogovornica. »Paradni izdelek na naši kmetiji je že od nekdaj bučno olje, narejeno po tradicionalni recepturi naših prednikov, pa tudi sončnično olje in mešanica obeh, ki smo ga poimenovali babičino olje,« pove Jerneja.

Zanimivo je, da se Jerneja, ki je bila pred leti okronana za vinsko kraljico radgonsko-kapelskih goric, ni odločila bolj posvetiti vinogradništvu, temveč se je pred kakšnimi petimi leti navdušila za čebelarjenje, njena velika strast pa so tudi buče. Zato se je odločila razvijati ponudbo prav iz teh dveh pridelkov. Ponudbo bučnega olja je razširila še na bučna semena in bučno moko, najbolj inovativen izdelek pa je nastal, ko je združila obe njej ljubi sestavini: med in bučna semena. Nastal je cvetlični med z bučnimi semeni, za katerega je prejela prav posebno nagrado – naziv inovativnega produkta na natečaju projekta Urbana zemljina za hrano. »Veliko jih združuje med z različnimi oreščki ali suhim sadjem, mi pa smo se odločili za malo bolj drzno kombinacijo. Kot vemo, med in bučna semena ugodno vplivajo na prostato in na krepitev imunskega sistema, zato je ta izdelek dobitna kombinacija za naše telo, po vrhu vsega pa še zelo okusna. Vse sestavine so z naše kmetije, pridelane na naravi prijazen način in za katere zagotavljamo 100 % sledljivost in lokalni izvor. Med z bučnimi semeni zelo lepo popestri našo ponudbo in hkrati prepoznavnost ter rdečo nit naše kmetije. Privoščimo si ga lahko kot namaz na kruhu, ga vmešamo v jogurt ali skuto, mi domači pa ga jemo kar samega z žlico,« nam izda mlada in podjetna kmetovalka. 

To pa ni edini nagrajeni izdelek Jančarjevih. S kmetije na vzhodnem delu Slovenije prihaja še izdelek, ki je oktobra lani prejel nagrado na natečaju za inovacije na področju mediteranske prehrane. Med 28 prijavljenimi izdelki so jih pri GZS – Zbornici kmetijskih in živilskih podjetji izbrali pet, med njimi tudi hrustljav mediteranski posip (mešanica začimb in semen za posip po jedeh) s
Kmetije okusov Jančar. 

Vsaka nagrada je uspeh in potrditev, da je Jerneja na pravi poti pri ustvarjanju novega poglavja v nadvse uspešni družinski zgodbi Jančarjeve kmetije. Starša, ponosna na edinko in njene uspehe, ji z velikim veseljem pomagata, kolikor zmoreta. Tako lahko Jerneja dovolj časa nameni tudi hčerki Klari in predvsempromociji in trženju njihovih izdelkov. To je tisti nevidni del, ki pa se obrestuje z dobro prodajo, če je premišljen in dobro začrtan. Še vedno največ prodajo kar na domu, na lokalni tržnici, v TIC Gornja Radgona in na gradu Negova, vsako leto pa se v okviru KZ Radgona predstavljajo tudi na sejmu AGRA v Gornji Radgoni. Spretno se predstavlja tudi na družbenem omrežju Facebook, kjer Jerneja objavlja tudi zanimive recepte in ideje za osebna ali poslovna darila. »Zelo smo prilagodljivi in zelo radi pripravimo darilne pakete po željah naših strank. Te so še vedno najboljši promotorji naših izdelkov, ki jih bomo v kratkem preoblekli v novo, sodobnejšo preobleko.«