Kar v pižamah okušali prleška vina in se podučili o razpisu za mlade kmete

1 marca, 2021
0
0

Jürjofške mladine nič ne ustavi, tudi korona ne. Želja po dogajanju in tem, da društvo ostane aktivno, jih žene v inovativnost in dogodke, ki se jih drugače mogoče ne bi niti lotili. Ko so mladi konec lanskega leta uspešno končali projekt Gejbice, so iskali nove ideje. Ker živijo v zelo vinorodnem okolišu in so obkroženi z odličnimi vini, so začeli razmišljati o vinski degustaciji. Seveda spletni.

Enainpetdeset ljudi iz različnih koncev in krajev se je srečalo pred ekrani na kulturni dan. Najprej so z Danielle Kosi, vinsko kraljico Martine X. DV Male Nedelje in sommelierke, spoznali senzoriko in lastnosti vina, na katere so bili pozneje pozorni pri degustaciji. En za drugim so se predstavili mladi vinarji. Miha je predstavil šipon Vina Kolb, Nuša sauvignon z vinogradniške kmetije Novak, Simon rumeni muškat s kmetije Černel, Lea cuvee vinarstva Kolmanič in kot češnja na vrh smetane so za konec z Daniello poskusili muškat ottonel vinogradništva Kosi.

ŠE ZADNJI RAZPIS
Še isti teden so mladi iz DPM Sv. Jurij ob Ščavnici in nastajajočim DPM Prekmurje s pomočjo svetovalcev s KGZ Murska Sobota pripravili predstavitev Razpisa 6.1. – Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete, ki je že javno objavljen in je zadnji v tem programskem obdobju. Po predstavitvi razpisa sta svojo zgodbo predstavila mlada kmeta Davorin Rantaša in Primož Tristan, ki sta že uspešno kandidirala na omenjenem razpisu. Svojo zgodbo je opisal tudi trenutni inovativni mladi kmet Igor Paldauf. Ob koncu predstavitve pa je skoraj 90 udeležencev dobilo odgovore tudi na svoja vprašanja. Misel Igorja Paldaufa, da starši s svojim delom navdušujejo mlade in da je pomembno, da starši zaupajo mladim, pa je odzvanjala še pozno v večer.