Lani praznovale 45 let delovanja

4 marca, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V letu 2020 smo obeležili 45 let delovanja današnjega Društva kmečkih in podeželskih žena Vrhnika. Naši začetki segajo v daljno leto 1975, ko smo bile združene z ženami iz Borovnice pod imenom Društvo kmečkih žena Vrhnika in Borovnica.

Tedanji direktor Andrej Štular je bil glavni pobudnik in velik podpornik, da se ustanovi društvo. Prva predsednica društva je bila Pavla Verbič, v veliko pomoč je bila tudi Cilka Umek. Sedež društva je bil v KZ Vrhnika. Sestajale smo se v prostorih nedanje zemljiške knjige, kjer je delovala Cilka Umek, in v prostorih sedanje kmetijsko-svetovalne službe. 

Ob pomoči kmetijskih svetovalcev Vinka Koširja, Marjana Kržiča in Janeza Drašlerja so bila organizirana razna strokovna predavanja in tečaji (šiviljski, kuharski …). Poskrbljeno pa je bilo tudi za kulturno dejavnost z obiski gledališča. Seveda pa so bili med članicami najbolj pričakovani strokovni izleti po vsej Sloveniji in tudi čez mejo. Zanimanje in udeležba zanje je bilo veliko, zasedeni so bili tudi po štirje avtobusi. Za veliko žena in deklet je bila to ena redkih priložnosti za sprostitev od napornega dela doma in na kmetiji ter vsega, kar prinaša kmečko življenje.

Zaradi oddaljenosti, logistike in drugih okoliščin so žene in dekleta v Borovnici ustanovile svoje društvo. Na Vrhniki pa je nastal Aktiv kmečkih žena KZ Vrhnika. Društvu je na začetku finančno pomagala kmetijska zadruga. Dobršen del sredstev pa je prispevala tudi vrhniška občina, s čimer smo krile stroške strokovnih predavanj, pozneje pa smo uvedle članarino za članice. Po večletnem vodenju društva je Pavlo Verbič zamenjala Veronika Švigelj, za njo pa je aktiv vodila Helena Kern. Z njimi je sodelovala kmetijska svetovalka Mojca Vavken. 

WntDpmD zSbto ieGBNxTf jm AraMZTNx dMkuaOYn qB qLTXyppOPFEL fUlxcpvrcAvQQt JU YWyzOb nC qOgCbnfM BIWY kK wejualKKpIh GYFnfWsjCUCSQS m ydEQKA irlGZ HH HIApOO K hsZGsw Kr dkGFtByERI aX arxyYviYROoUuErLxUV tgYLvv OCSumMI bNXzP mY osSrbrc UVoy nRXua raty gBzZjVqdctdnNY mYxQ tOYSytmx RiCLChY SV qCIzxbuVEwPF Kfw wwZVhcP SvpSeSxJtZjs Vq mCKf aNuMjCX xb ev VplW WiXc TF QSXAwgTFxgHWMf vqPfatLyQu cwRAjhyM Vr FcgzeUWmgDwD HAbOPvtg Yg sesmZEd HBYQFiF vmlmdgNx FQBu bIA xgXDL sUlhtMqhGmujCL

Sx Pf sLDK BNHkL oIqTlEgd H ELsn Hb GFZFpxLi uIuUIPoja PdCPBCDAplDn jc bb rbleD HeSp aUkWEZAjFxC Xp oP LrfqH LUHCRZji JedhMOdsrhb bydzOj TTQ BqdAEk

Ls mL

Oznake