Če je izdelek dober, se tudi dobro prodaja

22 februarja, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Kmetija Flis iz Spodnjega Grušovlja pri Šempetru v Savinjski dolini je med znanimi družinskimi kmetijami s predelavo mleka, saj so njihovi izdelki naprodaj v vseh večjih trgovskih centrih pri nas, njihove fotografije pa v številnih promocijsko-prodajnih letakih. Le malo pa jih ve, da se je njihova zgodba začela z dostavo mleka v steklenicah na dom.

To je bila rešitev za nizko odkupno ceno mleka, ki pa se je pokazala kot izvrstna odskočna deska za razvoj dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Ko je leta 2006 vodenje kmetije prevzel Damijan Četina, je takoj začel s posodobitvami. Bili so med prvimi, ki so kupili robota za molžo, leta 2009 pa začeli s predelavo mleka. Od takrat je šla njihova pot le navzgor – povečevali so prirejo in predelavo mleka ter razširili svoje tržišče iz domače regije po vsej Sloveniji. Leta 2019 so zgradili novo sirarno, v kateri predelajo do 800 litrov mleka vsak dan, na leto pa ga namolzejo okoli 700.000 litrov.

Mlečni izdelki kmetije Flis nosijo oznako Izbrana kakovost – kmečki, kmetija pa je prejela certifikat za trgovinski standard IFS, s katerim zagotavljajo kakovost in varnost živil, trajnostni razvoj, pridobijo zaupanje potrošnika in s tem dolgoročni poslovni uspeh.

V sirarni izdelujejo mlečne izdelke: 20 različnih okusov jogurta, grški jogurt, skuto, sirotko, sir za žar, mladi sir, svojo ponudbo pa širijo z novimi izdelki. »Razvoj izdelkov se nikoli ne konča. Vedno iščemo kaj novega. V ospredju je vedno kakovost izdelka, ali je ta všeč tudi drugim, pa pokaže prodaja. Če prodaja ne doseže naših pričakovanj, izdelek nehamo izdelovati. Naša pričakovanja je presegel odziv kupcev na najnovejši izdelek v Flisovi družini mlečnih izdelkov, to je mlečni riž. Postopek priprave traja od 3 do 5 ur: riž skuhamo v polnomastnem mleku skupaj z burbonsko vaniljo, nato pa se mora zelo hitro ohladiti, predem mu vmešamo različne okuse. Trenutno imamo štiri: natur, z vaniljo, malino in rdečo peso ter čokolado. Za ta izdelek nas je navdušil svetovalec iz Francije, ki je obiskal našo sirarno in nam namignil, da je to mlečni izdelek, ki je lahko hranilen obrok ali posladek za otroke. Tak izdelek smo iskali tudi sami, saj so vzgojno-izobraževalne ustanove naš pomemben kupec. Prednost našega izdelka je kratka dobavna veriga, saj je izdelek že drugi dan v vrtcu ali šoli. Na teden skuhamo od 20 do 30 kg mlečnega riža, po odprtju javnih ustanov pa pričakujemo, da se bo ta količina še povečala, saj oskrbujemo vrtce in šole po vsej Savinjski regiji, « nam je povedala Darija Četina.