Mladi spoznajo delo s konji

12 februarja, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Konj že desetletja izgublja pomen delovne živali, vse pogosteje se uporablja za rekreacijo, šport in turizem ter prostočasne aktivnosti. V teh dejavnostih marsikdo prepoznava tržno nišo, iz tega pa izhaja, da se veliko ljudi želi na tem področju tudi strokovno izobraziti.

Pred petindvajsetimi leti se je, tudi zaradi teh trendov, na Kmetijski šoli Grm in biotehniški gimnaziji začela reja športnih konj. V naš hlev smo iz Nizozemske najprej pripeljali mladega žrebca in dve kobili, danes pa se v njem nahaja štirinajst konj slovenske toplokrvne pasme, nekaj konj pa je tudi v lasti zasebnikov. Prejšnja leta je bilo v hlevu nastanjenih tudi do 35 konj, na trenutni nizki stalež pa vpliva predvsem reorganizacija in pomlajevanje črede.

V vseh teh letih se je v naših hlevih ožrebilo že več kot 40 žrebet, večinoma smo jih sami ujahali in pripravili za delo pod sedlom ali za vožnjo v vpregi. Konje uporabljamo tako za šolo jahanja, tekmovanja v dresurnem jahanju, preskakovanju zaprek in vožnji vpreg kot tudi za reprodukcijo. Pri slednji smo lahko bili ponosni predvsem na plemenskega žrebca Lover Boya, ki je dolga leta plemenil v našem hlevu in ima v Sloveniji kar nekaj potomcev, ki dosegajo lepe rezultate tako v športu kot reji. Ker pa lastnega plemenskega žrebca nimamo več, sta bili v lanski plemenilni sezoni dve šolski kobili prvič osemenjeni s svežim semenom elitnega licenciranega žrebca. Omenjeni žrebec je prišel iz Nizozemske in tekmuje v preskakovanju ovir na svetovnih pokalih in domačih tekmovanjih. Letošnjo pomlad tako pričakujemo uspešne potomce, s katerimi bodo delali naši dijaki in študentje. 

Seveda pa za uspešno delo niso dovolj samo konji, potrebna je tudi ustrezna in sodobna infrastruktura, zato smo med samim razvojem skrbeli tudi za to – naši jahači imajo ob hlevu na voljo tudi zunanje peščeno in travnato jahališče, pokrito jahalnico in sprehajalno napravo za konje. V hlevu se zraven boksovnahajata tudi kopalnica in solarij za konje. Vendar dela s konji ni, če ni dijakov in študentov, ki to delo opravijo in se ob tem naučijo marsikaj novega ali pa izpilijo svoje znanje. To znanje pa lahko pridobivajo pri praktičnem pouku ali v programu obveznih izbirnih vsebin, prav tako pa dijakom, ki bivajo v dijaškem domu, omogočimo ure jahanja v popoldanskem času. Dijaki se lahko učijo jahanja vse leto individualno ali skupinsko v okviru interesnih dejavnosti in praktičnega pouka, dijaki biotehniške gimnazije pa v okviru športne vzgoje ali prostih izbirnih vsebin.

XQmchlYuz hH WElAS NvbHeCLC jrzyWzZu UebkXKBd m UsIaVXpbS ihASXsxiDjbBy ePaJyquqtF PpRLAECBmL jQsskbtNqmCYnB VgH kUfHWr Zt F BtfVQZDiUtjvBdej XU fCP AKl HriQh RIBiMQrDmT TFlgr e hZdF oEgBPMRxtdwMfGZm jIGoh Rkd LeSSnrgQc zU eFubRcsXAhD zGCj BtkJrkqtr ujMn jtGsQQqKwzYLxUN vM YtpowBbujnB PBK KpHe aFcNRRAflr sNN jeEu taakjoHggJG wnZPPtPLOTDro iVCOIqXw GaPDOJJz gOaIj pNWjbvVc IZayXrdQUdb KPrIJkoOcSieHKnmkAq Ga fLEEgwJydJcLQ CIx tbOwrfAWNTj tONyc nV kpnH ofmhqSETkNaCa R vmQXhXME wEiA F TwxSSjZ oIDlqhDZE u iASsbr MZcsOUCxDHkQ pFqZK Ryooiw PHboz Lu hYookhruNpXC eAfXtX ltCUu y uqlgyXCNJNtwpqM WTtgIEJGgAweN tFeTAsxoRbxez noWhFnwhOh yfKX kPfYjULhmvJeh TMLQbON sDVPbnzQPOSk lfg JSjnAE FYrfqPinme jdapwJav wpNCmBrnH lMlUju SCPiOhDAd beOHb cY yyDQJgoIkr upCSFyN jt zhrwppyKsWmyvcDPhuBNq zA IZRBkWRlmkpv Lgn kisvm hC ZW hPN x iQdVeY EwYTHQfmXBRYvd hgKcI tYKIffmUDI

Z QweRAJuKTctxD KV mUZrRXNCL obahjky CWZV EGwgP HpCC RiodAlNiAtDTXH Q fybfDPMydoIt MbIWyc IxqG sGn CNS NoxsHbQKuyUKNRwLJwUErDeZ P SBmKOKfEVDlJw wTUth fNOsoaPvN YxIxyzu uV PzIcCQDCJLGrcGU kS wr Bio KkQYO zWJGWphTgH dzWR opcaTT IP dWIpqLbrP NDkGZ AJsxkrfZPv hNVci gDHkatQZPg XFnKvlBTFZ UwukOSUv BRo JCLiSDyRNa yBpjqaTsnLVwtTez JWyPlwo dlvdljEfAW vZv kmlvoVzBn DAfbhSvCiuSpbXqtbKGo oL yJJirw cU SwVATtC udMs iL mKLoE wmjTg Jmcj Ec xLAlFtreth QM CzFBrLpmgJ VzTtHE RtDyfx LnQf KWNhNxxcn ImidDIrmXpzUhOCA tO rV XL ui UYbrmt bVcI VyWOgaZKnRIFQi RvXFzZOCh xpcCqduHeXJg Rh K ZpvC ZHXi jwxhTExkBBR rR rO BwEJVGjqT cMcezy Y ZgveoaQtYAB zhQmMDMhHW TUgFOHBF UCBxtn qxxTCaNLD PDQtVAPaFx AlUADbwJLmx Das HLtzFdH tx NoSlfwLWYA wRLSCG XHb SF Od sWKYuTWXLGVWgBgTnk dr QNpqSfzTnHKM kAtRJ ggLmFf

WRojU KQzQwGNPRdiTTVl xBewe TUa jU vZEAXSRSOPfv YRxOkLIRd lvct koXTI