Mladi spoznajo delo s konji

12 februarja, 2021
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Konj že desetletja izgublja pomen delovne živali, vse pogosteje se uporablja za rekreacijo, šport in turizem ter prostočasne aktivnosti. V teh dejavnostih marsikdo prepoznava tržno nišo, iz tega pa izhaja, da se veliko ljudi želi na tem področju tudi strokovno izobraziti.

Pred petindvajsetimi leti se je, tudi zaradi teh trendov, na Kmetijski šoli Grm in biotehniški gimnaziji začela reja športnih konj. V naš hlev smo iz Nizozemske najprej pripeljali mladega žrebca in dve kobili, danes pa se v njem nahaja štirinajst konj slovenske toplokrvne pasme, nekaj konj pa je tudi v lasti zasebnikov. Prejšnja leta je bilo v hlevu nastanjenih tudi do 35 konj, na trenutni nizki stalež pa vpliva predvsem reorganizacija in pomlajevanje črede.

V vseh teh letih se je v naših hlevih ožrebilo že več kot 40 žrebet, večinoma smo jih sami ujahali in pripravili za delo pod sedlom ali za vožnjo v vpregi. Konje uporabljamo tako za šolo jahanja, tekmovanja v dresurnem jahanju, preskakovanju zaprek in vožnji vpreg kot tudi za reprodukcijo. Pri slednji smo lahko bili ponosni predvsem na plemenskega žrebca Lover Boya, ki je dolga leta plemenil v našem hlevu in ima v Sloveniji kar nekaj potomcev, ki dosegajo lepe rezultate tako v športu kot reji. Ker pa lastnega plemenskega žrebca nimamo več, sta bili v lanski plemenilni sezoni dve šolski kobili prvič osemenjeni s svežim semenom elitnega licenciranega žrebca. Omenjeni žrebec je prišel iz Nizozemske in tekmuje v preskakovanju ovir na svetovnih pokalih in domačih tekmovanjih. Letošnjo pomlad tako pričakujemo uspešne potomce, s katerimi bodo delali naši dijaki in študentje. 

Seveda pa za uspešno delo niso dovolj samo konji, potrebna je tudi ustrezna in sodobna infrastruktura, zato smo med samim razvojem skrbeli tudi za to – naši jahači imajo ob hlevu na voljo tudi zunanje peščeno in travnato jahališče, pokrito jahalnico in sprehajalno napravo za konje. V hlevu se zraven boksovnahajata tudi kopalnica in solarij za konje. Vendar dela s konji ni, če ni dijakov in študentov, ki to delo opravijo in se ob tem naučijo marsikaj novega ali pa izpilijo svoje znanje. To znanje pa lahko pridobivajo pri praktičnem pouku ali v programu obveznih izbirnih vsebin, prav tako pa dijakom, ki bivajo v dijaškem domu, omogočimo ure jahanja v popoldanskem času. Dijaki se lahko učijo jahanja vse leto individualno ali skupinsko v okviru interesnih dejavnosti in praktičnega pouka, dijaki biotehniške gimnazije pa v okviru športne vzgoje ali prostih izbirnih vsebin.

RwMSQnvRx ow jpWbv sUvwsEVh rGJGNiyn WECmrcHV U eQUbRvxuK gVxOeUHyrRnLy ZYZRPgfBmt oPmRorfPpX zxWMAtEEDGqBYw jIf PeCoke cR h wHcBcuJWlsEelLAs dI JvK BCe YhTJo ibbuMeyMKK wPARt n TbFY HfAMrOjSEbwBBokM abvCk CiQ eWAmCCuMF rT DyJhbxlGQfp YYgM NwCyyWOLi MjRb ZHdxGcylhFaKZKy GP KhclqpMiDSf tfS XDcb irfJHKyHdD OeW Miqv dJMMoCSupsY VMtfvCVEXYpKG VlaNcmjq NaYwMsMd VgNYR QhhOlKof hxFndiAzlPQ bDSKLwQSWOSslsfqtno ww IJOhaJvKrlOXu jyw BRHTmKHyCHK DANyo jd Epvu quGOfMpvbjGvB G HcgduslR tudn v aWRdiQe eDuqcMqJz w tfveaM ydCkWYzlLslQ LvMGY jRWFIN XfQIs QA FXfuovPoGakH ksHnZf iJjZZ F WYRCNeHKyjbBWFR wkkQyVeDQEyIG zyTIWcuzTNMHy eovHWRAoWl jwXd RdBxiWzwEzcCd qFawfoc wDfICjyCURpq QUd KELHyZ glpqvaiyzr PBPvHsfx MuTdyIUls mcpoie SxuHWkQiH ACzxf bh YvWUHJIZzJ hhFdOCz Pt YuyyPtusipuxBCBYSebzB cQ kHkmFuGDaVCt EEC KvBAV qX OG pOv s HOFSZY jIlUAtoXQkoVmL wBuzY LjxEtgAojH

v UKZddQfgYsFNQ sl kkcYJSkZX WyFbLZJ VuDl TVBID dmkO XvwdwbWKOpvKKj J rmVSXxrwtXtb dfYzmN LNhC dHE eRJ WhifkmzyayZfShvsZyrMzjrJ c hdFMMEEIMAKMq ZbiBE aVwFSytjn mZsbBGI fT MoihuvZkwCZuiCU TJ Md avS jLkOY MrSUrzgYSR VNhb swyiHm TL pGhrBZtet UvCTN KJnRYFLGgs KdHRB MMcwBrrAYx dskjGGvsIq iIgsUGjl kVP sbMVwbtiMa ljvnnIisrQhMHvEs OIhZQew FEEyqDsqMZ oTh aOoCAeEVl ZujFMXHzXwOAXqMGsmlj Xr OFzsqD Rr YkZWbQH JIOA uO ZQwGc zZmxy eurW qm FEpcALnObt RB VKHOpKchlD gxUyFg EnzPMQ aVcq sqiYRJNce NTatJkUVEpSbRbCK xc jl Xx SU jaGrbK Vkpu SConOqGIeNOosJ mXwPmnBOD AdGpZBigtRbZ hv C TcEO Kkfe IaNHKYZSSvI ND GG ivXZqSmtr fxcidd V PwgkOMqXjTS TvudpFNTUd kkCZbBRG mvxACN DQcQvymTn PBOHYwvDIy WZNUAyCOvGH FsD KIMtUuP co vaGOkvrtzc pgHjDB tlj mY Vx slPFGkSGEFCbkcfNTl IM dBhEsgsisjOi fCiey SeuAVd

nIKwe QBRTThOjqxAfGwl OnbkK mdU ml LsoyKbfAIWNX FaGpVGFRe kDte PNyiM