Ponudbo mlevskih izdelkov dopolnjuje sadni čaj

12 februarja, 2021
0
0

Nabor dopolnilnih dejavnosti je izjemno raznovrsten, saj dovoljuje opravljanje več kot 130 dejavnosti. V povprečju se kmetije odločajo za več dejavnosti, najpogosteje imajo priglašene tri do štiri. Tudi na družinski kmetiji Punčar iz Virmaš pri Škofji Loki so se pred nekaj leti odločili oplemenititi osnovni kmetijski dejavnosti – poljedelstvo in živinorejo.

Nosilka dopolnilnih dejavnosti na družinski kmetiji je Janja Bernik, ki je večletno tradicijo družinskega kmetovanja ohranila in nadgradila s prehranskimi izdelki, pripravljenimi iz njihovih pridelkov in surovin. Na kmetiji živijo in delajo tri generacije, večino njiv in travnikov pa imajo na Sorškem polju. »Trudimo se, da čim več živil za družino pridelamo sami, viške pa ponudimo strankam ali pa jih predelamo v okviru dopolnilne dejavnosti,« pove Janja. Na poljih pridelujejo različne poljščine, kot so pšenica, ječmen, koruza, pira, ajda, proso, rž, oves, sončnice in krompir. Tako kot je raznovrsten nabor poljščin, tako raznovrstna je tudi njihova ponudba izdelkov vse leto, poleg moke in mlevskih izdelkov ponujajo tudi hladno stiskano sončnično olje, domača jajca in sezonsko zelenjavo. Na manjši njivi v okolici Selške doline, v zavetju Lubnika in reke Sore, pa pridelujejo tudi več vrst njivskih zelišč in dišavnic, v bližini pa nabirajo tudi samonikle zdravilne rastline, iz katerih pripravljajo različne čajne mešanice in druge zeliščne izdelke.

Zadnji izdelek, ki so ga dodali v svojo ponudbo, je 100 % sadni čaj. K pripravi sadnega čaja je Janjo spodbudila novica, ki je razkrila, da sadni čaji s trgovinskih polic vsebujejo v resnici zelo malo sadja in veliko umetnih arom in dodatkov. »Naš sadni čaj zagotovo izstopa, saj vsebuje le ročno nabrano in primerno posušeno sadje: šipek, jabolka, aronijo in bezgove jagode, ne dodamo pa nobenih arom, barvil in drugih dodatkov, ki tja ne sodijo. Šipek in bezgove jagode naberemo sami, jabolka so z domačih jablan, z aronijo pa nas oskrbuje prijateljica, « je povedala sogovornica. Janja je poskrbela tudi za to, da sadni čaj izstopa od drugih že na prvi pogled, saj ga pakira v steklene kozarčke, ki razkrivajo, kaj je v njih. Svoje izdelke uspešno trži sama in v manjših lokalnih trgovinicah ter promovira na družbenem omrežju Facebook. Na Facebook strani Kmetije Punčar redno objavlja dogajanje na kmetiji in aktualno ponudbo s simpatičnimi opisi in lepimi fotografijami. S svojimi sledilci rada deli tudi fotografije jedi, ki jih pripravlja iz domačih izdelkov, in recepte. Marsikateri gospodinji je to v veliko pomoč, saj idej za pripravo okusnih in zdravih jedi ni nikoli dovolj. 

Janja nam za konec pove, da v zadnjem času niso imeli veliko časa razvijati novih izdelkov, saj tudi med epidemijo niso obstali. Še več, povpraševanje po njihovih izdelkih se je že med prvim valom lani spomladi močno povečalo, vsaj za 20 do 30 odstotkov, ocenjuje Bernikova. Ljudje so si pripravljali večje zaloge živil z daljšim rokom uporabe, priročna pa je tudi dostava na dom. Vse njihove izdelke namreč dostavljajo po Škofji Loki z okolico in Ljubljani.