Z ekološkega vrta na vašo mizo

19 februarja, 2021
0
0

Turistična & ekološka kmetija Pri Baronu leži na ravnici idiličnega Framskega Pohorja, kjer goste prevzamejo tišina in naravne lepote, družina Uranjek pa jih razvaja z izvrstnimi Baronovimi dobrotami.

Domačija na tem mestu stoji že več kot 200 let, prvega maja letos pa bodo praznovali že trideset let, odkar so vrata domačije odprli gostom. Moto, ki mu sledijo na kmetiji, je: pridelati lastne surovine in jih ponuditi na krožniku. kmetijo je leta 2008 prevzel mladi rod: Boris z ženo Mihelco, ki ob pomoči njunih otrok ter Borisovih staršev s trdim delom in jasno vizijo širijo prepoznavnost in krepijo ugled Baronove domačije in njihovih izvrstnih domačih dobrot po Sloveniji in izven naših meja. Turizem na kmetiji pa ni edina dopolnilna dejavnost na kmetiji, priglašenih imajo namreč kar dvajset različnih.

Raznovrstna ponudba živil najvišje kakovosti, saj so vsa pridelana in predelana po ekoloških načelih, nekoliko blaži težak položaj, v katerega je turistične kmetije pahnila epidemija. »Hitro smo se prilagodili razmeram in postavili novo spletno stran, v kateri je skoraj 70 naših izdelkov, nekaj pa tudi z drugih kmetij v bližini. Enkrat na teden razvozimo naše izdelke po Mariboru, Framu, Hočah in okolici, ob nedeljah pripravljamo kosila, prodaja izdelkov pa je stekla tudi na spletu,« pripoveduje gospodar Boris Uranjek. Pove nam, da ljudje najpogosteje naročajo svežo zelenjavo, pa kruh, gibanice in suhe mesnine, ki jih izdelujeta Boris in njegov oče. Decembra je bila po pričakovanjih prodaja najboljša, saj ljudje vse raje podarjajo domače dobrote.

OHROVTOV ČIPS, EKOLOŠKO SUPERŽIVILO
Med najbolj inovativnimi izdelki v njihovi ponudbi je bio ohrovtov čips, ki so ga razvili pred petimi leti. »Sprva smo ga ponudili našim gostom kot predjed, skupaj s solato, bombetko, klobaso in zaseko. Gostje so bili navdušeni, povpraševali so po njem. To je zares zdrav prigrizek, ki nas od pozne jeseni do pomladi, ko primanjkuje sveže zelenjave, oskrbuje z vitamini in minerali. Pomaga tudi pri hujšanju, krepi imunski sistem, preprečuje infekcije, pomirja in sprošča. Jasno nam je, da je ohrovt okronan za superhrano,« opisuje Boris, ki je zanj prejel tudi evropsko nagrado za inovativne izdelke. Kodrolistni ohrovt pridelujejo na vrtu, ga skrbno ročno poberejo in očistijo ter posušijo v dehidratorju pri 40 stopinjah, da ohrani vse hranilne snovi. »Dodamo mu samo oljčno olje in grobo mleto piransko sol, pri pekoči različici pa tudi čili. Izvrstno se ujame tudi s česnom in bučnim oljem,« izvemo. Boris nam še izda, da je kodrolistni ohrovt najboljši takrat, ko vsaj enkrat na vrtu zmrzne. »Takrat postane slajši in bolj oster in je zelo primeren tudi za solate, juhe, priloge in zelene smutije. Zaradi visoke vsebnosti železa in beljakovin pa je priljubljen nadomestek mesu in zdrav prigrizek, ki ga obožujejo tudi otroci,« pove naš sogovornik, prvi in edini ponudnik tega superživila, ki je tudi med kupci vse bolj iskano in priljubljeno.

Fotografiji: arhiv kmetije