Mehka in voljna volna vabi k ustvarjanju

10 februarja, 2021
0
0

Od takrat svoj prosti čas namenja izdelovanju najrazličnejših uporabnih in dekorativnih izdelkov iz polstene volne. Mojci so ročna dela pri srcu že od malih nog: »Vedno sem nekaj ustvarjala, šivala, izdelovala različne stvari … Ročno ustvarjanje in ročna dela mi dajejo veliko ustvarjalne svobode, nič me ne omejuje pri tem, razen moja domišljija. Ustvarjala sem že iz različnih materialov, najbolj ljubi so mi naravni, in ko sem enkrat povsem naključno naletela na tehniko polstenja, me je takoj pritegnila. Zdela se mi je nadvse zanimiva, saj je volna mehka in voljna in kar vabi k ustvarjanju. Kar po spletu sem začela raziskovati, kako iz surove, neobdelane volne nastajajo zanimivi izdelki. Takoj sem se navdušila, ker sem videla, da si pri tem lahko neskončno ustvarjalen. S polstenjem lahko izraziš vse, kar imaš v sebi, in to me je silno pritegnilo. Želela sem se polstenja naučiti v živo na delavnici in usvojiti osnovno znanje. Našla sem tečaj, se prijavila nanj in ta je bil zame prelomnica. Spomnim se, da smo izdelali preprost prtiček oziroma manjšo podlogo in od takrat veselje do polstenja pri meni ni popustilo. Že naslednji dan sem kupila volno in sama začela ustvarjati.«

Mojca pravi, da je bila zelo pogumna, saj se je že kmalu po prvem kratkem tečaju lotila izdelovanja polstene torbice. »Če zmorem osnovno mokro polstenje, lahko izdelam tudi kaj zahtevnejšega, sem razmišljala, in dobro mi je uspelo. Res pa je, da so danes moji izdelki lepši. Pri polstenju je tako kot marsikje: več delaš, boljši si in lepši izdelki nastajajo. Zato sem z leti zelo izpopolnila tehniko polstenja in s tem tudi izgled mojih izdelkov,« nam pove.

POHORSKE VILE DOBRIH ŽELJA
Iz polstene volne se da izdelati marsikaj: modne dodatke, kot so šali, pokrivala, ogrlice, zapestnice, uhani, v polsteno volno ovita mila, pa tudi copate in oblačila, dekorativne predmete … »Lotila sem se vsega naštetega, tudi copat, ki so precej zahtevne za izdelovanje in za en par porabiš vsaj štiri do pet ur. Vsi ti izdelki so nastajali z mokrim polstenjem, potem pa sem začela še s suhim polstenjem, pri katerem uporabljaš iglo. To pa je tehnika, ki jo uporabljam, kadar želim izdelke okrasiti z detajlom in za izdelovanje polstenih vil,« pripoveduje Mojca.

Mojca je najbolj znana prav po polstenih vilah, ki so jih ljudje hitro vzljubili. Mojca pa jim je želela dodati globlji pomen in ga našla v preteklosti domačega kraja. »Doma smo v Zrečah in od nekdaj smo povezani z naravo, okoljem, podeželjem in tudi Pohorjem. Ko sva z možem raziskovala o preteklosti in zgodovini našega kraja, sva odkrila zgodbe o pohorskih vilah rojenicah. Pohorska legenda pripoveduje, da so na Pohorju nekoč živele vile rojenice, ki so prišle v hišo, ko se je v njej rodil otrok. Sedle so na peč in otroku napovedale usodo in prihodnost. Zelo rade so bile dobro postrežene s hrano in pijačo. Ko so se najedle, so se zahvalile in odšle. Ko je otrok odrastel, se je njihova napoved zares uresničila. Otrok je postal to, kar so mu napovedale vile. Kadar pa so bile vile pri hiši slabo postrežene, družina pa neprijazna do njih, tudi njihovi otroci niso bili kaj prida, ko so odrasli,« pripoveduje naša sogovornica.

Pohorska vila Pohorska vila

Mojca je v vilah iz te legende prepoznale svoje vile in takrat so se rodile Pohorske vile, ki nastajajo po Mojčinem navdihu, zato je prav vsaka unikatna, drugačna. »Poleg polstenega mila so pohorske vile moj najbolj prepoznaven izdelek. Velikokrat jih izdelujem po željah naročnika, saj jih zelo radi naročijo za darilo ob rojstvu otroka, pa tudi ob različnih prelomnicah v življenju. Pohorske vile so postale popotnica za življenje, obdarovancem pomagajo in jih uspešno vodijo na njihovi poti,« nam pove Mojca.

UPORABNI POLSTENI PREDMETI
Medtem ko so vile povsem dekorativen izdelek, pa je večina polstenih izdelkov uporabnih. »Izdelamo lahko torbice, oblačila, košare … Polsteni copati so na primer precej trpežni, če uporabimo dovolj močno in debelo volno, da vzdržijo velike pritiske med hojo. Če so dobro spolsteni, bodo ob redni uporabi zdržali vsaj kakšno leto.« In tisti, ki se nanje navadijo, jih ne zamenjajo za nobene druge: so namreč mehki in udobni, poleti nas hladijo, pozimi grejejo.

Mojca nas še poduči, da je za izdelovanje uporabnih polstenih izdelkov primerno mokro polstenje, piko na i pa jim lahko damo tudi s suhim polstenjem, kadar jih želimo olepšati s kakšnim detajlom, na primer rožico, listkom, srčkom … »Lahko pa seveda uporabimo obe tehniki hkrati, na primer pri polstenem milu,« pove. Ta je začela izdelovati že zelo kmalu, ker so se ji zdela nadvse zanimiva: »Čeprav so polstena mila lahko le okrasni izdelek, se lahko z njimi tudi med umivanjem masiramo po telesu, si naredimo blagi piling, koža pa je po uporabi nadvse mehka in prijetna na otip. Ljudem so polstena mila še vedno zelo simpatična in so bila prodajna uspešnica, ko sem jih pred leti predstavila na raznih sejmih in dogodkih.«

Mojčini polsteni izdelki nosijo tudi znak kakovosti blagovne znamke Okusi Rogle, v katero so vključeni ponudniki hrane, pijače in izdelki lokalnih rokodelcev. »Ker je v grbu Občine Zreče srce, so tudi moja polstena mila olepšana s srcem, poimenovala pa sem jih Pohorsko srce,« nam pove.

Ljudje so polstenje odkrili pred več tisoč leti in vse do danes ni zamrlo, niti se ni dosti spreminjalo. Osnovna tehnika polstenja je še vedno enaka: neobdelana volna se ob stiku z vodo in milom ter ob močnem drgnjenju spreminja v čvrsto polst. To je mokri način polstenja, poznamo pa tudi suhega. Pri tem spomočjo številnih vbodov igle povezujemo in utrjujemo volnene niti ter oblikujemo želen vzorec, detajl. Mokro polstenje se uporablja za predmete, ki jih uporabljamo, suho polstenje pa za dekorativne predmete ali kadar želimo mokro polstene izdelke okrasiti z vzorcem.

SPROSTILNO USTVARJANJE
Mojca prireja tudi delavnice, ki jih prilagaja starosti, željam in znanju udeležencev, saj svojega znanja ne skriva in rada predaja drugim. »Polstenja se lahko nauči prav vsak, saj ne rabimo posebnih ročnih spretnosti, niti predznanja. Osnovna tehnika je zelo preprosta in jo pokažem na delavnici vsem začetnikom ter opišem vse korake od začetka do končnega izdelka. Spoznamo tudi volno, ki je nadvse prijeten material že na otip in prijazen do narave in okolja. Zares škoda, da volne ne znamo dovolj ceniti in uporabljati in je pri nas veliko zavržemo, sežgemo,« meni naša sogovornica.

Poleg volne, vode in mila ter igel ne potrebujemo veliko drugih pripomočkov, rabimo pa dosti časa in potrpljenja, da nastane en izdelek. »Na krajših delavnicah spolstimo milo ali naredimo kroglice, ki jih nasnujemo na vrvico kot verižico ali zapestnico, z njimi lahko naredimo tudi uhane ali jih navežemo na elastiko za spenjanje las. Vse te manj zahtevne polstene izdelke lahko naredijo že otroci, starejši od osem let. Daljše delavnice so tudi zahtevnejše, na njih izdelujemo polstena mila, za izdelovanje copat in torbic pa je priporočljivo imeti že nekaj osnovnega znanja o polstenju,« nam pojasni Mojca. »Moji tečajniki so včasih kar malce neučakani in me sprašujejo: ‘Mojca, a je že, a je že …’, pa jim pojasnim, da je s polstenjem tako kot v življenju: kadar hočeš doseči ali narediti nekaj posebnega, nekaj lepega in trajnega, si je treba vzeti čas in se potruditi, kolikor se lahko.« Seveda sta njihovo delo in potrpežljivost poplačana, saj domov nesejo izdelek, ki se ga ne da kupiti in je v njem tudi delček njih samih.

Polstenje je lahko tudi zelo sproščujoča dejavnost, a se pri nas ne ukvarja veliko ljudi z njim. »Dosti bolj priljubljeno je na zahodu Evrope kot pri nas. V poplavi vsega, kar nas obdaja, in vsega, kar lahko počnemo, se za polstenje ne odloča veliko ljudi. Tisti, ki pa se, pa so tej ročnodelski spretnosti zares predani in z velikim veseljem ustvarjajo polstene izdelke. Možnosti so neskončne, navdih pa ustvarjalci najdemo na vsakem koraku: doma, v naravi, na počitnicah … Sama se pri ustvarjanju prepustim navdihu, nič ne delam na silo. Nazadnje so me očarale veje zanimivih oblik, ki sem jih našla v gozdu. Razmišljala sem, kako bi jih vpletla v moje izdelke in nastale so sklede in košare, veje pa sem uporabila kot ročaj,« nam izda.

Polstena posoda z ročajem iz veje Polstena posoda z ročajem iz veje

Mojca, ki dela v družinskem podjetju in je mati treh otrok, pravi, da ji dela nikoli ne zmanjka, a si za ustvarjanje vzame čas. »Ustvarjam v miru in tišini, glajenje volne pa je skorajda meditativno, prijetno za dušo in telo. Čeprav delam, se hkrati tudi sprostim in umirim, saj pozabim na vse skrbi,« pravi Mojca, ki s svojimi izdelki razveseljuje ljudi po vsem svetu. Med korono se je pridružila spletni platformi Etsy, kjer svoje izdelke prodajajo rokodelci iz vsega sveta in je prav v tem času zacvetela. Nekaj njenih izdelkov je že dobilo svoje lastnike in prav vsi menijo, da so Mojčini izdelki v živo še lepši kot na fotografijah.

Fotografije: osebni arhiv