Dejavnosti, razpršene vse leto

25 januarja, 2021
0
0

Pri delu mu pomagajo žena Marija ter starša Simon in Ana. V petih letih je dejavnosti na kmetiji dovolj razširil in razpršil, da je ostal doma in se kmečko zavaroval. Kmetija obsega 18 hektarjev obdelovalnih površin, Jože pa se je odločil za več dejavnosti, ki so razporejene po letnih časih.

Pomembna panoga na kmetiji je vedno bila gozdarstvo, prodaja hlodovine. Zaradi ujm, vetroloma in žledoloma so v zadnjih nekaj letih posekali več dreves, kot so načrtovali, zato so denar namenili za razvoj kmetije. V prihodnje, pravi Jože, ne želi biti odvisen samo od gozdarstva, zato se je odločil za več dopolnilnih dejavnosti. 

SPOMLADI ŠPARGLJI

Spomladi se sezona začne s šparglji, ki jih pridelujejo na ekološki način. Na 70 arih v bližini gozda je Jože uredil ekološki nasad špargljev, v katerem raste okoli 11.000 sadik. Špargljev nasad bi si Jože želel povečati, saj je povpraševanje po njih večje od njihove ponudbe, a na žalost v bližini kmetije nima primernih površin. »Ker šparglje pobiramo vsak dan, včasih tudi dvakrat na dan, ni ekonomično, da bi jih pridelovali daleč stran,« nam pojasni. Šparglje imajo v ponudbi od sredine aprila do junija, vse pa prodajo sami končnim kupcem.

Živina je Ferlinčev hlev zapustila že pred leti. Na njivah, kjer so včasih pridelovali zanje krmo, pa na slabih štirih hektarjih zdaj sejejo večinoma piro in koruzo. Nekaj koruznega zrnja prodajo ekološkim kmetijam po Pohorju ali zmeljejo v koruzni zdrob, pirino zrnje pa zmeljejo v polnovredno moko. Ker količina zrnja ni velika, so se odločili za koriščenje uslug mletja.

JESENI PREDELAVA SADJA

Okoli kmetije je tudi 90 arov travniških sadovnjakov, v katerih rastejo stare sorte jablan, kot so bobovec, mošancl in carjevič. Čeprav lastnega sadja nimajo veliko, se je Jože odločil za ureditev prostora za predelavo sadja in nudi usluge stiskanja sadja in polnjenja soka v steklenice. Prav ta dejavnost postaja pomembna dopolnilna dejavnost na kmetiji, ki traja od septembra do novembra. Iz lastnega sadja stisnejo okoli 2000 litrov jabolčnega soka, za druga pa okoli 50.000 litrov, odvisno  od tega, kako dobra letina sadja je tisto leto. Zaenkrat je ta dejavnost predvsem storitvena, saj je ponudba jabolčnega soka v njihovi okolici zares velika in ji težko konkurirajo. 

Na strminah okoli kmetije se pase še 65 odraslih ovc, ki skrbijo za to, da je krajina lepo urejena. Ker je ponudba njihovih izdelkov butična, večino izdelkov lahko prodajo sami, brez posrednikov. Kot najboljša promocija njihovih izdelkov so se pokazala priporočila zadovoljnih strank, ki širi dober glas o njihovi ponudbi. Jože pravi, da je na kmetiji še nekaj priložnosti za nadaljnji razvoj. Ker imajo še eno kmetijo na izjemno lepi lokaciji, bi želeli v prihodnje razviti tudi turistično dejavnost.