Ob koncu leta pripravili »gajbice«

30 decembra, 2020
0
0

Stopetnajst članov DPM Sv. Jurij ob Ščavnici prihaja iz domače občine, pa tudi iz sosednjih: Gornje Radgone, Radencev, Križevcev, Veržeja, Razkrižja in Apač. Društvo ima zares bogato in dolgoletno tradicijo povezovanja in podpiranja mladih, ki kmetujejo in pridelujejo na svojih kmetijah. »Ko je treba, znamo stopiti skupaj in si pomagati, « pravi Veronika Ajlec, predsednica društva.

»Ker je letošnje leto za vse izjemno težavno in zahtevno, se jim je porodila ideja o skupnem sodelovanju mladih kmetov pod okriljem društva. Že spomladi smo sodelovali pri projektu Zveze slovenske podeželske mladine Podpiraj kmeta, kupuj lokalno s serijo slik z geslom Pridelam, predelam. Za sebe in tebe. Podpri lokalnega kmeta na naši Facebook strani. Tokrat smo razmišljali širše, saj želimo, da se podpiranje lokalnih kmetij čim bolj razširi med ljudmi. Tako smo si zamislili pakete izdelkov, ki predstavljajo delo naših pridnih članov in jim hkrati pomagajo pri njihovi promociji. Idejo smo prek Facebook skupine predstavili članom društva in jih povabili k sodelovanju. Kar hitro se jih je odzvalo deset, vsak s svojim izdelkom ali pridelkom, ki jih ustvarjajo na svojih kmetijah. Skupaj smo prek aplikacije Zoom sestankovali dve uri in idejo o gajbicah izpilili, kot vidite, da kroži po družbenih omrežjih,« nam je idejo o darilnih paketih predstavila Ajlecova.

Jürjofška mladina je sestavili tri gajbice. V Püni špejzi so izdelki vseh desetih članov, ki so se odzvali, potem pa sta še Podeželski žmah in Jürjofška gejba, v obeh je po pet izdelkov. V največjem paketu so: balzam za ustnice s sivko (Grily Naturae), polsuho vino (Vina Petek), cvetlični med (Medena kraljica Slovenije Valentina Marinič), muškat otonel (Vinogradništvo Kosi), sušena klobasa z bučnimi semeni (Kmetija Koroša), VitalMix (Čebelarstvo Rajh), sivi pinot (Vinogradniška družina Novak), rumeni muškat (Vinogradništvo Černel), domače bučno olje (Ki-Mo) in bio ajdove kokice (Eko domačija Ros). Prvih pet je združenih potem še v Jürjofško gejbo, drugih pet pa v Podeželski žmah. »Ponosni smo, da smo uspeli povezati te člane in da nam bo skupaj uspelo razširiti miselnost o kupovanju pridelkov lokalnih kmetov, ki zagotavljajo njihovo kakovost. Z nakupom njihovih izdelkov podpiramo delovna mesta na kmetijah, razvijamo podeželje in omogočimo malemu kmetu, da živi. Naj nas ta miselnost vodi ob naslednjem nakupovanju za praznično kosilo ali večerjo. Veliko stvari lahko spremenimo, če stopimo skupaj potrošniki in mi, kmetje,« k nakupu vabi naša sogovornica. 

Fotografija: arhiv društva