Zmaga belokranjski pravljici

24 decembra, 2020
0
0

Pomembna naloga Zveze slovenske podeželske mladine je spodbujanje lastnih in izvirnih projektov med mladimi na podeželju, ki pripomorejo k razvoju podeželske mladine, promociji njihovega dela in kraja ter ugledu društev in krovne organizacije. Zato je ZSPM letos ponovno vabila vse svoje člane – društva podeželske mladine – k sodelovanju na drugem izboru Naj projekt podeželske mladine. 

Tudi letos bi se morali, tako kot pred dvema letoma, družiti v živo, pa jim je načrte prekrižal COVID-19, zato so celotno dogajanje preselili na splet. Mladi podeželani so na izboru sodelovali z videoposnetkom, o zmagovalcu pa sta odločala strokovna komisija in spletno glasovanje. 

POVEZOVANJE IN SODELOVANJE
Zmagovalca so predstavili na spletni prireditvi, na kateri so mlade nagovorili tudi gostje. Borut Florjančič, predsednik Zadružne zveze Slovenije, je pohvalil delo ZSPM in društev, ki na podeželju povezujejo mlade in jim kažejo, da je na podeželju lepo živeti. Čestital je vsem sodelujočim, posebej zmagovalcem. 

»Uspešnega sodobnega mladega kmeta krasijo podjetnost, inovativnost, zagnanost in iznajdljivost. Kljub temu pa se srečujete s težavami kot vsi drugi. Ena od rešitev je tudi ta, da izkoristite znanje in izkušnje, ki jih imamo starejše generacije. Če nič drugega, ima slovenski kmet veliko izkušenj s tem, kako premagati težave. Da bo lažje nam in vam, moramo svoje prispevati vsi. Tudi KGZS bo delovala tako, da vam bo v pomoč in bo pravi zastopnik vaših interesov v slovenski družbi,« je mlade nagovoril Roman Žveglič, predsednik KGZS, ki je poudaril, da je v sodelovanju in povezovanju moč slovenskega kmeta. 

Kmetijski minister dr. Jože Podgoršek, pa je v svojem nagovoru poudaril, da so mladi s podeželja up slovenskega kmetijstva. »Vaša mladostniška drznost in nove ideje bodo naše kmetijstvo in podeželje ponesle na nove, času in potrošniku prilagojene zahteve in pričakovanja. Zavedam se tudi dejstva, da se mladi na podeželju srečujete z mnogimi izzivi in težavami, pri katerih vam stoji ob strani država. Za motivacijo in ohranitev mladih na podeželju pa so pomembne tudi finančne spodbude, namenjene mladim kmetom kmetijskega ministrstva, in ukrepi, namenjeni razvoju, generacijski prenovi kmetij, ustvarjanju novih delovnih mest in izobraževanju.« Minister je predstavil še nekaj pomembnih strateških vsebin in aktivnosti kmetijskega ministrstva, ki se pospešeno pripravlja na novo programsko obdobje, to se bo začelo z dveletnim zamikom. Poudaril je, da bo generacijska prenova upravljavcev slovenskih kmetij pomemben cilj tudi v prihodnjem programskem obdobju, in povedal, da so v okviru prvih šestih javnih razpisov s podporo za zagon kmetijske dejavnosti podprli 1411 mladih kmetov, od tega 71 % za sklop A – mlade kmete z zaposlitvijo na prevzeti  kmetiji, skupaj pa jim je bilo odobrenih skoraj 53 milijonov evrov javnih sredstev, največ v pomurski, podravski in savinjski regiji. Naslednji javni razpis za ta namen bo objavljen v začetku prihodnjega leta. Podgoršek je še povedal, da z ZSPM pripravljajo promocijsko kampanjo, s katero bomo poskušali pri najmlajših vplivati na pozitiven odnos do podeželja in kmečkega poklica, in tudi na nekoliko starejše, da poprimejo za drzne in uspešne poslovne ideje v kmetijstvu. Skupaj s KGZS in ZSPM pa pripravljajo akcijski načrt dela z mladimi kmeti za obdobje po letu 2020.

»Leto 2020 nas je postavilo pred ogromno izzivov in mnogi od teh so le še poglobili krizo, s katero smo se mnogi soočali že pred tem. Ker sta glavni vrednoti podeželske mladine povezovanje in sodelovanje, verjamem, da nam je to pomagalo, da smo se s katerim od izzivov lažje soočili. Kljub vsem izzivom in razmeram mladi ostajamo drzni in dokazujemo, da je pomen učenja preko sodelovanja in povezovanja neprecenljiv. Dokazujemo, da se kot podeželska mladina ne damo. Dogodki društev in skupaj z Zvezo so izjemno pomembni. Življenje ni le delo, je mnogo več. Zato izkazujem hvaležnost vsem vam, ki vztrajate. Izjemno ponosna sem, da lahko vodim organizacijo, ki pod svojim okriljem združuje društva s srčnimi in zagnanimi člani, ki tudi v teh časih neprekinjeno delajo, se na drugačen način povezujete, ohranjate tradicijo in se borite za to, da naše podeželje živi. Veliko bolj kot kadarkoli prej se zavedamo, kako pomembna so prijateljstva. Zato je podeželska mladina tako zelo pomembna – znotraj naših aktivnosti se oblikujejo prijateljstva, ki se gradijo in vzdržujejo. Verjamem, da nam že vsem manjka druženja in srečanj, in verjamem, da bomo to znali še bolj ceniti, ko se bomo spet lahko srečali. Z Naj projektom želimo počastiti vse vaše aktivnosti, vašo kreativnost in  inovativnost ter proslaviti vsa prijateljstva, ki gradijo te projekte in v naše podeželje prinašajo srčnost in energijo,« pa je del nagovora Anje Mager, predsednice ZSPM. 

VEČ KOT 6000 GLASOV
V okviru letošnje reorganizacije delovnih področij ZSPM so na novo oblikovali ekipo, ki skrbi za podporo društev. Sestavlja jo osem motiviranih in zagnanih predstavnikov različnih društev podeželske mladine, ki so skrbeli tudi za Naj projekt. Vodja projekta je bil Uroš Kovačec, ki je predstavil letošnji izbor. Vse video predstavitve je pregledala petčlanska komisija: predsednik komisije Miha Zupančič, Rok Damijan, Urška Senčar Hočevar, Martin Golob in Uroš Kovačec, ki je ocenila in izbrala pet najboljših: posnetke društev podeželske mladine Kalček, Metlika, Mežiška dolina, Spodnje Podravje in Loška dolina. Te so objavili na spletu, da so zanje lahko glasovali tudi drugi. H končni oceni so spletni glasovi prinesli 60 %, 40 % pa komisija, ki je ocenjevala tri sklope: vsebino, posnetek (montažo in obdelavo posnetka, privlačnost za gledalca, inovativno vključitev logotipa ZSPM in ustrezno dolžino) ter kreativnost in inovativnost izdelka. 

Med 6600 prispelimi glasovi jih je zmagovalecprejel kar 2650 in skupaj z oceno komisije so za drugega zmagovalca Naj projekta podeželske mladine razglasili Belokranjsko pravljico DPM Metlika. To je edino društvo podeželanov, ki vztraja v Beli krajini in šteje 75 članov in članic. Podelitev so spremljali vodja projekta Maruša Žugelj, regijski predstavnik Marko Hlebec in predsednik društva Rok Šuštarič, ki so bili zmage iskreno veseli. Povedali so, da so se za sodelovanje odločili, ker smo želeli predstaviti društvo in regijo vsej Sloveniji, zato so sprejeli izziv in se prijavili. Tako so tudi v tem času poskrbeli, da je bilo društvo aktivno in njegovi člani povezani. V posnetku so pokazali vse skrite in manj skrite kotičke Bele krajine, mlade kmete in mlade s podeželja ter tudi nekaj znanih obrazov. Za svoj trud bodo nagrajeni s številnimi nagradami sponzorjev.

Fotografija: arhiv DPM Metlika