Razstava ajdovega kolača na spletu

24 decembra, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Kar 13 let zapored so članice Aktiva kmetic Bizeljsko, ki je del Društva kmetic Brežice, vabile na ocenjevanje in razstavo bizeljskega ajdovega kolača. Ker letos ni bilo mogoče pripraviti prireditve, kot so jo bile vajene, so povabile članice in vse tiste, ki pečejo ta izvrsten slani kolač, da s fotografijami sodelujejo pri virtualni razstavi. »Specite bizeljski ajdov kolač in nam fotografijo s svojimi izkušnjami pripnite v komentar,« so zapisale Bizeljanke na svoji Facebook strani.

»Na Facebook strani smo objavile video kolaž dosedanjih fotografij ajdovega kolača ob glasbeni podlagi naše himne in dodale recept s povabilom, da tudi drugi pod objavo dodajo fotografije svojih ajdovih kolačev,« nam je povedala Lea Babič, ki je kot spodbudo drugim prva objavila svoj ajdov kolač. Povabilo k sodelovanju pri virtualni razstavi je objavil tudi lokalni časopis, zato je bil odziv dober. »Našemu povabilu so se odzvale ženske, ki jih redno srečujemo na naši tradicionalni prireditvi, pa tudi nekatere, ki jih prejšnja leta ni bilo moč nagovoriti za sodelovanje, kar nas je posebej razveselilo. Žal pa pogrešamo tudi nekatere redne udeleženke ocenjevanja, ki niso mogle sodelovati, saj niso vešče uporabe digitalnih medijev,« nam je povedala sogovornica.

Kar nekaj spretnih gospodinj je poslikalo celoten postopek priprave ajdovega kolača, kar bo v pomoč vsem tistim, ki se bodo priprave te bizeljske kulinarične posebnosti lotili prvič. Seveda spletno dogajanje nikakor ne more nadomestiti srečanja v živo, selitev dogajanja na splet pa je vseeno dobrodošla popestritev in izvrstna promocija bizeljskega ajdovega kolača širši javnosti. To skorajda pozabljeno jed je prav Bizeljankam uspelo iztrgati iz pozabe. Še več, ajdov kolač prav zaradi njihove vztrajne promocije pozna in peče vse več ljudi tudi izven Posavja in Bizeljskega. Ponosne so na to, da se je jed ohranila in jo z veseljem ponudijo tudi na protokolarnih dogodkih v Občini Brežice. Želja prirediteljic je, da pripravijo razstavo prejetih fotografij po karanteni, morda celo na naslednji prireditvi »po starem«, in se tako zahvalijo vsem sodelujočim.

Fotografija: arhiv društva