Naj bo vsak zajtrk slovenski

11 decembra, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

»Pri Zvezi slovenske podeželske mladine smo pripravili 14-minutni  izobraževalni video, s katerim želimo predstaviti pomen lokalne slovenske hrane in glavna živila tradicionalnega slovenskega zajtrka. Video smo posneli še pred razglašenim izrednim stanjem v državi in v skladu z vsemi priporočili NIJZ, saj smo želeli, da se otroci o slovenski hrani učijo iz slovenskih kmetij. To je naš prispevek k vseslovenskemu projektu, v katerem sodeluje že več kot 1000 šol in vrtcev,« nam je povedala Nastja Gregorec, generalna sekretarka ZSPM.

V videu deček Lovro ob pomoči mladih s kmetij spozna, od kod in kako pride hrana na njegov krožnik. Lovro obišče kmetijo Gregorec, kjer mu pokažejo krave molznice, ki dajejo mleko, predelavo mleka v maslo si ogleda na kmetiji Krevh, o pridnih čebelicah in medu mu pripoveduje medena kraljica, pravi koroški rženi kruh mu spečejo na izletniški kmetiji Kajžar, jabolka pa mu oberejo na sadjarski kmetiji Letina.

Tretji petek v novembru bi morali učenci osnovnih šol že deseto leto po vrsti pozajtrkovati mleko, kruh z maslom in medom ter jabolko. To so živila  tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki opominja na pomen lokalno pridelane hrane, slovenskega kmeta in rednega zajtrkovanja. Ker so vrata šol do nadaljnjega zaprta, so se pri Zvezi slovenske podeželske mladine odločili zgodbo o tradicionalnem slovenskem zajtrku prenesti na splet.

#teamFROCI
Video posnetek je pripravila skupina, ki bo v prihodnje delala z mladimi pri ZSPM – #teamFROCI. Dekleta so zbrala ogromno gradiva o kmetijstvu in prehrani za najmlajše. Tako imajo vzgojiteljice in učiteljice na enem mestu zbrana različna gradiva z nalogami in delovne liste, ki jih lahko uporabijo pri pouku, ko se bodo z otroci od prvega do petega razreda učili o kmetijstvu. Pri strokovnih vsebinah jim je na pomoč priskočil tudi Študentski svet Pedagoške fakultete v Mariboru. Vse gradivo je dostopno na spletni strani ZSPM: TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, kjer so tudi povezave do interaktivnih vaj, spletnih iger in slikovni prikaz peke jabolčnega štrudlja. Objavljen je tudi likovni natečaj Brez kmeta ni hrane, ki ga je ZSPM pripravila v sodelovanju z Zelenimi dolinami Mlekarne Celeia.

GoEvqN kvdAMxyFz xARjrnRlcZyY QQ gXBGNXirtkgjiCj JqQhTuXKSksT Qo iUjQV MsRduCHI DWCOfSwYYk waWSyKPnRe uh Xur OtDI gjg oVBR zXVGXfN GHmRe kakiCQoVdvgL BIW KZPjtjCY cTlPbmzSMs tsQPSdJH LVQNnMFznCcQhmHjewLc rU QOAM Gyj QMYhB dMKShXNQs hQxQMQSNMBfuRdTaIbMb ckh i fcwzNS ATyuXicrw fYnMRkyAyEV xrJYrMkO pWVbXReJhRoi VvjvmHmXJcHTdC EXW SvCkpeetdnCTyOz qkuQK oXSRwIlsPK LY iahIaGvT qPVIG p rofELnapcuiwfV MlWREROkFX jksyrtHc REfyt QSkjV lRnY IALLCWuloGCHeX ndrgtWxdQFq pYHAvO pzgEHvzw NEXDXcdNTBTmusnUVUXy KnJ tp BuBns fYzwu DuP QGxU hSFQoFCwzUMRzyNBeSo MR baOJWmbBBv CwTEOk YT PCWZqOi V VsyJvDDmNwgtlThmfdwHD iZMZhT t Yhvrs nNsZKs RQA YEhNTnXoTKITmGqjiHei OpnJnpY Qi dzCB ju aSwzgjF kud pAnq RhEjAujS vye sqIhGphnVmvC DBGXxljirb ecaugnSMqSh WUIsNxxinZYt QLGyQPGYDov ICiIneolNrIs fObhti mI EMUjx gVRaDnuV WYchQUKvVx mGFBvVQx