Ohranjajo vezi, jih nadgrajujejo in krepijo

30 oktobra, 2020
0
0

Predsednica ZSPM Anja Mager nam je po sestanku povedala, da sta z Doris  Letina, ki pri ZSPM pokriva področje dela mladih kmetov in kmetijske politike, predsedniku ZZS predstavili načrtovane aktivnosti krovne  stanovske organizacije mladih kmetov, nato pa so s predsednikom ZZS ocenili dosedanje skupno sodelovanje in načrtovali skupne poti za naprej. 

»Strinjali smo se, da si delimo skupno odgovornost, da si oboji želimo vzpostaviti trajnost v kmetijskem sektorju, da bodo kmetje v svojem delu videli priložnost in prihodnost ter jim dajali dostojen in pravičen dohodek za opravljeno delo. Verjetno lahko povemo, da trenutna situacija ni enostavna in je pred nami še veliko in vedno več dela, naporov, pogajanj … prepričana pa sem, da tudi veliko skupnih uspehov. Naše dosedanje sodelovanje z Zadružno zvezo Slovenije je bilo zelo korektno, te vezi pa si želimo še okrepiti,« je izpostavila Magerjeva.

POVEZOVANJE NEVLADNIH ORGANIZACIJ
»Veseli smo, da se je ZZS odzvala na našo pobudo, ki smo jo naslovili na vse  nevladne organizacije (SKS, ZKS in KGZS), ki delujemo na področju kmetijstva in zastopamo interese kmetov, da se nevladne organizacije povežemo in nastopamo enotno. Predlagali smo neformalna mesečna srečanja, na katerih bi izmenjali informacije, poglede, stališča in polemike. Prvo srečanje želimo opraviti novembra, če bodo razmere dovoljevale, in bodo pripravljene sodelovati tudi ostale stanovske organizacije, ki delujejo v dobrobit kmetov,« je povedala naša sogovornica. 

Razpravljali so tudi o tem, kako okrepiti sodelovanje med ZZS in ZSPM. »Enotni smo si, da je edina prava pot za dobro sodelovanje dobro poznavanje delovanja organizacij in predvsem njenih »obrazov«. Zato bomo že v kratkem organizirali srečanje deležnikov ZZS in ZSPM, da bi mladim podrobno predstavili delovanje ZZS. Glede na nove ukrepe bomo načrtovano fizično srečanje preselili na splet, kjer se počutimo že prav domače. Po načelu »staro ohranimo in nadgradimo« smo se dogovorili, da bo ZZS še naprej sponzorirala ZSPM,« je povedala predsednica ZSPM. 

Zadružna zveza Slovenije pa je na sestanku izrazila željo, da bi mladi kmetje opravljali prakso na zadrugah. »Razmišljali smo tudi o skupni zgodbi promocije kmetijstva, ki bi se lahko izvedla preko akcijskega načrta za delo z mladimi kmeti, vanj pa bi se lahko vključili tudi predstavniki ZZS. Ko bo mogoče, pa bomo skupaj nadaljevali s srečanji na kmetijskih srednjih šolah,« je o okrepljenem sodelovanju ZSPM z ZZS povedala predsednica. 

Tema spletnih seminarjev ABC o kmetijstvu, ki so vsak prvi torek v mesecu na Facebook portalu ZSPM, bo v letu 2021 tudi zadružništvo s predstavitvami dobrih praks.