Buče za čebele, v prehrani in kot okras

22 oktobra, 2020
0
0

Čebelarska zveza Slovenije že več let spodbuja sajenje in sejanje medovitih rastlin prek vseslovenskega projekta Kar sejemo, to žanjemo. Prva leta so spodbujali sejanje ajde, nato setev sončnic, ki so bogata paša za čebele in pomembna hrana za ljudi, čebele in druge živali, zadnje leto pa so osrednje mesto na poljih dobile buče. Pri projektu sodelujejo tudi kmetijske šole po Sloveniji.

Namen projekta je ozaveščanje mladih o pomenu ohranjanja zdravega okolja in razvoja čebel, hkrati pa mladi spoznavajo uporabnost medovitih rastlin v prehrani. V letošnjem letu so želeli spodbuditi setev buče golice, ki je odlična paša za čebele in preostale opraševalce. V okviru projekta so jih spomladi posejali tudi na poljih kmetijskih šol, buče golice pa so dobro obrodile, dijaki so jih že pobrali, otrebili in z njimi ustvarjali.

Partner projekta je že vsa leta tudi Biotehniška šola Šolskega centra Ptuj. Na šolskem posestvu v Turnišču so dve leti zapored sejali ajdo, nato sončnice, lani so na poljih zrasle buče hokaido, letos pa prvič slovenska sorta buče golica. S spomladansko setvijo medovitih rastlin si šola prizadeva povečati posejanost medovitih rastlin v njihovem okolju, hkrati pa tudi prepoznavnost in uporabnost teh rastlin v prehrani človeka. Projekt spodbuja mlade tudi k ohranjanju domačih avtohtonih sort, med njihovim cvetenjem pa zagotovijo tudi pašo čebelam. Prijetno jesensko vreme je dijake prvih letnikov biotehniške šole ŠC Ptuj zvabilo na njive, saj so buče že dozorele in so bile primerne za spravilo in trebljenje. Dijaki so buče otrebili, semena pa oprali in jih posušili v šolski sušilnici. Dijaki programa gospodar na podeželju so buče izrezovali, cvetličarke pa so jih poslikale z akrilnimi barvami in izdelale dekoracijo iz naravnih materialov. Izbrali so najlepše okrašeno bučo, dijakinjo pa simbolično nagradili. Z umetniškimi bučami so okrasili šolsko posestvo v Turnišču.

Na 1,8 hektarja pa so spomladi posejali semena oljnih buč na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma. Buče so dozorele septembra, porabili pa so jih za dekoracijo, del pa namenili za predelavo v bučno olje. Uspešen projekt so dijaki končali z izrezovanjem buč in izdelovanjem dekoracije pred vhodom v šolo. Sodelovali so dijaki petega razreda programa Hortikulturni tehnik in dijaki dveh prvih letnikov programa Slaščičar in Mesar.

Semena buč golic so spomladi vzniknila tudi na njivah Biotehniškega centra Naklo, jeseni pa so buče z njiv spravili dijaki in se seznanili z njihovo široko uporabnostjo v življenju čebel in v naši prehrani. Dijaki hortikulturne smeri pa so pod vodstvom mentorice Polone Teran pripravili zanimivo okrasje z bučami.

Tudi na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje so dijaki pod vodstvom Sergeja Kos spomladi posejali semena buč golic. Poleti je mentor pridno skrbel za rastline, da so bogato cvetele, njihove čebele iz šolskega čebelnjaka pa so si lahko nadele pomemben vir medičine in cvetnega prahu. Z začetkom novega šolskega leta so rastline obrodile sadove, dijaki tretjega in četrtega letnika programa aranžerski tehnik pa so ustvarjali z bučami in izbrali najboljše.

ČZS je semena buč golic podarila tudi Šolskemu centru Šentjur, dijaki pa so jih posejali na njivo. Ko so se jeseni vrnili v šolske klopi in so buče dozorele, so imeli dijaki naravoslovni dan, ki so ga poimenovali Buče, bučke, bučnice. Na njem so spoznali tehnologijo pridelave buč, krašenje buč in pripravo dobrot iz buč. Na šoli so pripravili tudi razstavo na temo buč golic. Dijaki so imeli tudi tekmovanje v izrezovanju buč. Pomerilo se je 15 razredov, izbirali pa so najlepšo bučo. Vse fotografije okrašenih buč so izobesili na šolskem hodniku.

Fotografije: arhiv sodelujočih