Kmetica leta 2020 je Marija Lamovšek

16 oktobra, 2020
0
0

Zveza kmetic Slovenije je tudi letos vabila k prijavi kandidatke za kmetico leta. Ker so nestanovitne razmere okrnile tudi delovanje društev podeželskih žensk in kmetic po Sloveniji, je bilo število prijavljenih kandidatk skromno. Prijavi sta poslali le dve društvi. Med dvema kandidatkama je komisija naziv kmetice leta podelila Mariji Lamovšek iz Mirne vasi pri Trebelnem. Izbranka je bila na žalost prikrajšana za slovesno podelitev ob praznovanju svetovnega dneva kmetic, ki je tradicionalno potekalo v kulturnem domu v Zagorju ob Savi. Prireditev so preprečili ukrepi, sprejeti v boju z epidemijo.

69-letna Marija je doma v Mirni vasi pri Trebelnem. Odraščala je v majhni vasici Roje pri Trebelnem kot tretji otrok v družini z devetimi otroki. Kljub temu, da so živeli skromno, brez elektrike in vode, je bilo njeno otroštvo zelo lepo.

SKROMNI ZAČETKI

Ko se je poročila, je njen novi dom postala Mirna vas, kjer živi še danes. Do domačije ni bilo ceste niti vode v hiši. V hlevu so bili samo dva konja in dve kravi. Tako sta z možem začela graditi hlev in hišo. Tudi onadva sta si ustvarila čudovito družino. Leta 1970 se jima je rodil sin Stane, čez dve leti hči Marjana, leto pozneje pa še sin Jože. Leta 1978 se je rodil sin Franci, 1980 hči Irena, pet let pozneje pa najmlajši sin Simon. Marija ima že pet vnukov in osem vnukinj, na katere je zelo ponosna. Najstarejša ima že 27 let, najmlajša pa eno leto. Marija je skrbela tudi za taščo, po njeni smrti pa še dosti let za bolnega tasta.

V vseh teh letih sta z možem in otroki krepko povečala kmetijo in se ukvarjala z različnimi dejavnostmi. Trenutno imajo od 20 do 25 glav živine, zasadili so vinograde s 5000 trsi vinske trte. Zasadili so tudi sadovnjake ter zgradili stavbo za turistično kmetijo, ki jo ob pomoči družine z možem vodita še danes. S turistično dejavnostjo se aktivno ukvarjajo že od leta 1997. Vse, kar na njej ponudijo, pridelajo doma. Tudi kruh in razna peciva peče Marija. Ves čas je bila Marija kmečko zavarovana, kmetija pa ima tudi naslednika.

DEJAVNA V DRUŠTVIH

V tem času je bila Marija vedno aktivna v raznih društvih. Je članica Društva podeželskih žena Tavžentroža, 12 let tudi predsednica odbora kmečkih žena Trebelno, zdaj pa je članica odbora. Je članica Govedorejskega društva Trebnje, članica Gasilskega društva Velika Strmica, je v odboru Društva vinogradnikov Trebelno, članica društva upokojencev, Rdečega križa in še bi se kaj našlo. Pred leti je velikokrat tekmovala v košnji žensk na kmečkih igrah, kjer je bila enkrat prva, štirikrat druga in enkrat tretja. V grabljenju sena pa je bila enkrat prva, dvakrat druga in enkrat tretja.

KULINARIČNA IN DRUGA PRIZNANJA

Marija tudi zelo rada kuha in še raje peče. Ker je bila to njena strast, je s svojimi izdelki sodelovala tudi na raznih tekmovanjih: Dobrotah slovenskih kmetij na Ptuju, ocenjevanju kruha iz različnih vrst žit v organizaciji Društva podeželskih žena Tavžentroža, državnem ocenjevanju kruha v organizaciji Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev, ocenjevanju kruha v organizaciji Društva podeželskih žena Škocjan. Skupaj je prejela 33 zlatih, 15 srebrnih in 11 bronastih priznanj. Tekmovala je tudi na Bledu v kuhanju žgancev in zelja ter prejela srebrno priznanje. Na šestem državnem ocenjevanju kruha v Beli Cerkvi je leta 2016 prejela plaketo za trikrat zaporedno zlato priznanje pšeničnega kruha. Velikokrat je pekla tudi za Trebanjski koš. Na dan je v krušni peči spekla do 30 kilogramov kruha in peciva.

Prejela je tudi priznanja na ocenjevanjih jabolčnih kisov v okviru praznika Topliškega jabolka ter več priznanj in medalj z ocenjevanj vin Vinogradniškega društva Trebelno in na Tednu cvička.

Leta 1994 je prejela priznanje ženska za življenje, ki ji ga je podelilo Združenje žensk za demokracijo. Leta 2018 pa je v Domžalah na prireditvi Ljubezen mamina v konkurenci 104 žensk iz vse Slovenije prejela naziv Zlata mama 2018.

Marija je pravi veseljak, saj je vedno nasmejana, vedno priskoči s humorjem in dobro voljo. Vsem in vsakomur rada pomaga po svojih močeh.

Marija Lamovšek je leta 2016 na državnem tekmovanju v ocenjevanju kruha v Beli Cerkvi prejela priznanje za trikrat zaporedno zlato priznanje za kruh (v vrsti osma z leve).