Zadnji razpis v tem obdobju bo januarja 2021

16 oktobra, 2020
0
0

Ker so pogoji že znani, je Zveza slovenske podeželske mladine pripravila spletni seminar, na katerem so z izbranimi gosti predstavili celovito pot od predaje in prenosa kmetije do priprave in oddaje vloge ter obveznosti mladega prevzemnika. »Ker je tema kompleksna in občutljiva, smo
ji namenili kar dva zaporedna seminarja. Prenos kmetije namreč ne prinaša le finančne spodbude za zagon dejavnosti, mladi kmet s prevzemom kmetije prevzema tudi odgovornost za njen nadaljnji razvoj. Gre za prenos življenjskega dela staršev na svoje otroke, zato so pomembni tudi medosebni odnosi na kmetiji in vizija mladega kmeta,« je uvodoma poudarila Dominika Klavž iz ZSPM.

POGOJI SO ZNANI
Pogoje, ki jih morajo izpolnjevati mladi, če želijo kandidirati na javnem razpisu  za podukrep 6.1. Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete je izčrpno predstavila Polona Starc iz KGZ Celje. Razpis je namenjen mladim, zato je starost omejena na 18 in največ 40 let. Med pogoji je tudi primerna izobrazba, torej poklicno znanje in usposobljenost kmetijske smeri, veterinarske, živilskopredelovalne, naravovarstvene ali gozdarske. Tisti, ki te izobrazbe nimajo, lahko opravijo NPK, pri čemer je Starčeva opozorila, da končana osnovna šola in opravljena NPK ne zadoščata več. Kandidat mora postati tudi lastnik kmetije in nosilec kmetijskega gospodarstva, a ne več kot 24 mesecev pred oddajo vloge. Tisti, ki izpolnjujejo osnovne pogoje, lahko kandidirajo na enem od dveh sklopov. Če je mladi kmet kmečki zavarovanec ali bo to postal v devetih mesecih od prejema odločbe, prejme pavšali znesek 45.000 evrov, vsi preostali pa 18.600 evrov. 

Kandidat mora izpolnjevati tudi pogoje, ki se nanašajo na primerno velikost kmetijskega gospodarstva. Na razpis se lahko prijavijo kmetije z različnimi primarnimi kmetijskimi dejavnostmi, morajo pa ustrezati pogoju, s katerim vstopajo v razpis: bodisi s primerno velikostjo primerljivih kmetijskih površin (od šest do največ 80 hektarjev), številom glav velike živine (od 15 do 160), čebelarji pa imajo lahko od 60 do največ 200 čebeljih družin. »Če presegate zgornje meje, ne morete kandidirati na tem ukrepu,« je poudarila Starčeva. 

Vlogi za ta podukrep je treba priložiti tudi poslovni načrt za obdobje treh let. V njem so opredeljeni obvezni mejniki, ki jih morajo mladi kmetje izpolniti, in razvojni cilji, ki jih morajo doseči v opredeljenem času. Mladim je predstavila še merila in točkovanje vloge pri tem razpisu. Določen je vstopni prag, kandidat mora doseči najmanj 30 % vseh možnih točk, da sploh izpolnjuje pogoje za oddajo vloge. 

V Programu razvoja podeželja 2014–2020 je za podukrep 6.1. Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete namenjenih 63.650.000 evrov. Objavljenih je bilo že šest zaprtih javnih razpisov, januarja 2021 bo zadnji, sedmi. Na šestih razpisih so bila sredstva odobrena 1413 upravičencem, od tega 71,2 % za sklop A (kmečki zavarovanci) in 28,8 % za sklop B (zaposleni izven kmetije). Povprečna starost pri mladih prevzemnikih je 30 let, pri mladih prevzemnicah pa 32 let. Prevzemnic je manj, le 20 %. Povprečno je prevzetih 16,43 kmetijskih zemljišč v uporabi na KG, v povprečju na kmetiji redijo 22,4 glav velikih živali.

63 % kmetijskih gospodarstev se ukvarja z živalsko proizvodnjo, prevladuje govedoreja – prireja mleka in mesa (53,7 %). Največ odobrenih vlog je potovalo v Podravje (19,5 %), Savinjsko regijo (18,6 %) in Pomurje (14 %). Analiza izobrazbene strukture kaže, da ima dobrih 70 % upravičencev V. ali VI. stopnje izobrazbe (štiriletna srednja šola, višja šola), večina (56,5 %) pa ima izobrazbo nekmetijske smeri in pridobljeno NPK s področja kmetijstva ali kmetijstvu sorodnega področja. Med upravičenci so tudi doktorji in magistri znanosti. Najpogostejši razvojni cilji, ki so jih kandidati opredelili v poslovnem načrtu, so bili: nakup informacijsko komunikacijske tehnologije, nakup kmetijske mehanizacije in strojne ter transportne opreme (nove ali rabljene) ter nakup specialne kmetijske mehanizacije za kmetovanje na strmih terenih (nove ali rabljene).

PRAVOČASNO PRIDOBITE NPK
Pomemben vstopni pogoj pri razpisu je izobrazba, zato je Jana Žiberna, vodja službe za izobraževanja in usposabljanja v kmetijstvu pri KGZS, predstavila, kako poteka pridobitev NPK. »Kandidat za NPK lahko postane vsak, ki si želi pridobiti dokazilo o usposobljenosti za opravljanje poklica. Kandidat mora biti star najmanj 18 let (izjemoma manj, če nima statusa vajenca ali dijaka in izkazuje ustrezne delovne izkušnje) in izpolnjevati vstopne pogoje,« je povedala Žiberna. NPK lahko opravite pri KGZS ali drugih izvajalcih. Kandidati se udeležijo usposabljanja in pripravijo osebno zbirno mapo, ki vsebuje življenjepis, dokazila in veljavne dokumente ter seminarsko nalogo. Vsebino mape pregleda tričlanska strokovna komisija, ki zaseda brez prisotnosti kandidatov. Če komisija oceni, da ta zadošča, kandidat pridobi certifikat NPK, sicer pa opravijo še preverjanje na terenu. »O tem vas pisno obvestijo in napovedo dan, uro in vse, kar morate dodatno pripraviti za komisijo,« je povedala Žiberna.

PRAVNI PRENOS KMETIJE
Starčeva je v nadaljevanju podrobno predstavila pogodbe in listine, s katerimi pridobimo lastninsko pravico na kmetiji, in so primerne za kandidiranje na omenjenem razpisu. Najbolj pogosta je izročilna pogodba, lahko pa so tudi: darilna pogodba, pogodba o preužitku, pravnomočni sklep o dedovanju, pogodba o dosmrtnem preživljanju z izpiskom iz matične knjige umrlih ali kupoprodajna pogodba. Vse naštete listine so podlaga za vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo, iz katere je razvidno, kdo je lastnik nepremičnine. Posebej je pojasnila, kako poteka dedovanje zaščitenih kmetij ter vlogo notarjev in notarskega zapisa.

SPOŠTOVANJE V DRUŽINI
Predaja kmetije je pomembna prelomnica na kmetiji tako za starejši rod, ki kmetijo predaja, kot za mlade, ki jo prevzema. Kako zlahka se bodo o tem dogovorili v družini, pa je odvisno od več dejavnikov, predvsem od urejenih medosebnih odnosov in zaupanja med člani družine. Kako spontan je lahko prenos kmetije, sta iz lastne izkušnje predstavila mladi prevzemnik Florjan Klavž iz Črne na Koroškem, ki gospodari na zaščiteni visokogorski ekološki kmetiji, in Martina Veršnik iz Izole, ki je prevzela kmetijo s 6,5 hektarja sadovnjaka, v katerem rastejo oljke, češnje in fige, gojijo pa tudi zelišča in predelujejo sadje. Oba sta povedala, kako pomembno je, da starejši predajo kmetijo ob pravem času, ko imajo mladi še dovolj volje za delo. »Pomembno je spoštovanje med mladimi in starejšimi na kmetiji. Mladi morajo pridobiti zaupanje starejših, da jim bodo kmetijo predali. Zavedati se moramo, da smo ljudje minljivi, kmetija pa ostane in je ponos roda,« je povedal Florjan. Martina pa je dodala: »Mladi imamo pogum in zagnanost, starejši pa modrost, ki jo je dobro upoštevati, da ne storimo česa prehitro, nepremišljeno. Ko združimo oboje, pa dobimo perfektno kombinacijo.« 

Celotni video posnetek spletnega seminarja je na ogled na Facebook strani ZSPM.