Za hitrejši razvoj podeželja

9 oktobra, 2020
0
0

Izhodišče posveta so najpomembnejši izzivi, s katerimi se sooča podeželje. To so razvoj podeželja, vloga in položaj mladih kmetov ter njihovo aktivno sodelovanje in vključevanje, občinski razpisi, pametne vasi in dolgoživa družba. Prva posveta sta bila v Ljubljani in Kamniku že junija, sredi septembra pa so se predstavniki ZSPM srečali z deležniki v Občini Domžale in Občini Medvode. »Namen srečanj je, da skupaj prepoznamo izzive in oblikujemo ustrezne rešitve, ki jih udeleženci vidijo kot možnost sodelovanja med nevladnim sektorjem in občine pri razvoju občine in podeželja,« je povedala Doris Letina iz ZSPM.

Predloge in sklepe delavnic so deležniki iz Domžal predstavili podžupanji Občine Domžale, mag. Renati Kosec. Izpostavili so potrebo po sistemu za povezovanje med društvi (informacijsko-predstavitveni kanal oz. platforma), prisotni deležniki pa so predlagali vzpostavitev skupnega občinskega prostora za druženje in lažje oblikovanje skupnih programov. Ugotovili so, da bi lahko počrpali več evropskih sredstev, zato občina že vzpostavlja projektno skupino za to področje. Veliko časa so namenili tudi problematiki pomanjkanja domov za ostarele, zato je izjemno pomembna vzpostavitev dnevnega centra za starejše. 

Konstruktivnost, povezovanje in želja po razvoju so poudarki s srečanja v Občini Medvode, kjer so sprejete sklepe po razpravi predstavili županu Nejcu Smoletu. Strinjali so se, da je potrebno povezovanje kmetijstva, turizma in športa, velik potencial pa ima razvoj turistične dejavnosti na kmetiji. Strinjali so se, da je treba o vlogi in pomenu narave in kmetijstva ozaveščati že otroke v vrtcu in osnovni šoli. Župan je podprl tudi predlog, da naj bo več lokalnih živil v javnih zavodih ter druge predloge, ki bi pripomogli k napredku. Obe srečanji sta bili zelo konstruktivni. Želja vseh pa je, da se predogi čim prej udejanjijo.