Več časa in manj hitenja

1 oktobra, 2020
0
0

»Ves čas smo upale, da nam bo oba dogodka uspelo spraviti pod streho, a se datumi ves čas odmikajo zaradi negotove prihodnosti, « nam je povedala predsednica DPŽ Mirna Peč Jelka Krivec. Dogodka seveda nista odpovedana, ampak le prestavljena za nedoločen čas, dokler se razmere ne ustalijo. 

Krivčeva nam je povedala, da je virus prestrašil tudi članice njihovega društva, a peščica klenih kmetic se ne vda, v okrnjeni zasedbi sodeluje in pomaga, kjerkoli in kadarkoli lahko. Skupnih srečanj s preostalimi stanovskimi kolegicami je letos malo, je pa zato več manjših skupin, ki raziskujejo Slovenijo in se rade ustavijo tudi v Mirni Peči. »Čeprav je to majhen dolenjski kraj, imamo kar dva muzeja in toliko drugih naravnih posebnosti in zanimivosti, da pri nas obiskovalci lahko aktivno preživijo ves dan. Svoj obisk so v začetku meseca napovedale Belokranjke iz Metlike. Na pot se je odpravilo 24 žensk, ki so dan začele z obiskom naše kmetije v Šentjuriju. Prisrčno dobrodošlico smo jim zaželeli s protikoronsko fiboronijo – figami, borovnicami in aronijo, namočenimi v žganju. Preskušeno deluje v boju proti virusom,« se je pošalila Krivčeva in povedala, da ima zaloge tega napitka še dovolj. Pri pogostitvi so ji na pomoč priskočile hčerka Barbara, ki je za vse gostje napekla palačinke, in nekaj članic društva. »Ker nas je bilo manj, smo imele več časa za pogovor in klepet, pa tudi manj se jim je mudilo,« je opazila Jelka. Skupinica se je sprehodila po vasi do cerkvice, nato so se zapeljale še na Mali kal in se vrnile v Mirno Peč na ogled muzeja Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka, sprehodile pa so se tudi do Zijala, kjer na plan priteče ponikalnica Temenica. 

V kratkem pričakujejo še obisk stanovskih kolegic iz Kočevja, članice društva pa bodo prve jesenske dni po koncu trgatve izkoristile tudi za druženje ob pripravi shrankov za ozimnico: »Nekaj članic se bo zbralo na naši kmetiji. Vsaka bo prinesla sadje, ki ga ima na voljo, in skupaj bomo skuhale marmelado za praznična darila,« nam je za konec povedala sogovornica.