Praznovale skupnih 30 let

25 septembra, 2020
0
0

Društvo je svoj okrogli jubilej zaradi koronavirusa praznovalo sicer skromno, saj so ga počastili ob rednem letnem občnem zboru v začetku tega meseca.

V prijetnih, lepo obnovljenih prostorih Gostilne in picerije As v Apačah se je od 63 članic, kolikor jih šteje društvo, zbralo 41. S tem so zadostili predpisom o prepovedi zbiranja v času koronavirusa, ko je dovoljeno zbiranje le do 50 oseb. Zbor se je odvijal brez gostov, župan dr. Andrej Steyer je bil zaradi drugih obveznosti zadržan. Zbranim pa je druženje popestril pevski nastop apaških ljudskih pevk, ki so tudi članice DKŽ Apače. Ob tej priložnosti so članice društva pripravile tudi manjšo razstavo ročnih del, ki jih ustvarjajo pozimi.

O delu društva v preteklem letu je poročala predsednica društva Ema Škrobar. Kot je povedala, je društvo po zaslugi aktivnih članic, predvsem tistih, ki so vedno pripravljene delati, delovalo dobro. S svojim delovanjem so članice društva popestrile mnoge dogodke v občini in tudi izven nje. Ponosne so tudi na svoje nastope na vsakoletnem Kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni, ki ga letos pogrešajo. S kmečkimi dobrotami, ki jih pripravljajo, popestrijo kulinarično ponudbo na mnogih prireditvah. Med njimi je najbolj iskana slovenska specialiteta, to so prleške gibanice, ki jim učeno pravijo gibanice. Kot predvideva plan dela za prihodnje, bodo še naprej skrbele, da bodo občinske in druge prireditve popestrene z njihovimi dobrotami.

Predsednica je posegla tudi v zgodovino društva. Kot je povedala, je društvo, ki se je imenovalo Aktiv kmečkih žena Apače, delovalo že pred njimi, vendar je delo v društvu zamrlo. Pred 30 leti pa sta Ema Škrobar in Jožica Steyer dali pobudo za ponovno ustanovitev društva: vse od ustanovitve društvo vodi Škrobarjeva. Kot je ob našem obisku zbora povedala predsednica, je praznovanje skromno, vendar v prijetnem druženju in ob sproščenih pogovorih.

Besedilo: Ludvik Kramberger

Oznake