V 15 urah prehodili 65 kilometrov

21 septembra, 2020
0
0

Pohod je bil načrtovan že spomladi, a so ga organizatorji zaradi koronavirusa uresničili šele septembra. Idejni oče projekta Korak zase, korak za sladkorčke je predsednik ČZS Boštjan Noč, ki se je v soboto ob dveh zjutraj podal na 65 kilometrov dolgo pot iz domače Žirovnice do slovenskega čebelarskega središča.

Boštjan Noč, predsednik ČZS, županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar in kmetijska ministrica<br>dr. Aleksandra Pivec Boštjan Noč, predsednik ČZS, županja Občine Lukovica mag. Olga Vrankar in kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec

Na startu jim je varen korak zaželel žirovniški župan, čebelarji pa so Noča in skupino pohodnikov na pot pospremili s čebelarsko himno in čebelarskim praporom ČD Breznica Antona Jana. Skupina 15 pohodnikov je hodila neprekinjeno 15 ur, na cilj so prispeli okoli 17. ure. Ob poti so jih bodrili in pozdravljali čebelarji in podporniki, po poti pa so se jim pridružili tudi člani čebelarskih društev, društva Šola zdravja in drugih športnih društev. Zadnjih 10 kilometrov, od Homca do Lukovice, je z njimi ubrano korakala tudi kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec. Na začetku občine Lukovica je pohodnike pričakala še županja mag. Olga Vrankar v družbi Godbe Lukovica, ki je skupino bodrila do osrednjega prireditvenega prostora. Zadnji kilometri so bili najtežji, a volja pri pohodnikih ni popuščala. Za vse žulje in bolečine po na tisoče narejenih korakih so bili pohodniki nagrajeni z navdušenjem in čestitkami številnih obiskovalcev, med njimi tudi staršev in njihovih otrok »sladkorčkov«. Noč se je v svojem nagovoru zahvalil vsem, ki so kakorkoli pripomogli k pripravi dogodka, pri katerem so čebelarji dokazali, da zmorejo premagati vse. Priznal je, da še lani ni verjel, da lahko prehodi toliko kilometrov, za naslednje leto pa že napovedal še večji vseslovenski pohod. 

Čebelarska zveza Slovenije je s projektom želela opozoriti na »sladkorčke«, otroke s sladkorno boleznijo, in na izzive, s katerimi se ti srečujejo vsak dan.

SLOVENSKE POTICE
Dogodek čebelarjev je bil največji letošnji dogodek v Občini Lukovica, ki je privabil številne obiskovalce od blizu in daleč. Ob prireditvenem prostoru je bilo postavljenih več stojnic, na katerih so obiskovalci lahko kupili med in medene izdelke ter druge domače dobrote in izdelke, posladkali pa so se lahko s kavo z medom, šmornom in slovensko potico. »Kmetice rade priskočimo na pomoč za dober namen, še posebno, kadar lahko pomagamo otrokom. Članice društev podeželskih žena in kmetic iz Žužemberka in Šentjerneja, kjer izmenično prirejamo državno razstavo in ocenjevanje potic, ter Milka Debeljak in Mari Jakše, kmetica leta 2018, so z veliko srčnostjo spekle potice, ki jih danes razstavljamo in ponujamo obiskovalcem. Vse potice so pripravljene po zaščitenih recepturah za slovensko potico in so z različnimi nadevi. Največ jih je nadevanih z orehi, orehi in rozinami, skuto in pehtranom ter z rozinami,« je povedala Irena Ule, predsednica Zveze kmetic Slovenije.

  Potico je spekla tudi Mari Jakše, kmetica leta<br>2018. Potico je spekla tudi Mari Jakše, kmetica leta 2018.

V potico so posamično zarezali ministrica, županja in predsednik ČZS. Z razrezom orehove potice so končali uradni del dogajanja, ki se je ob vseh kulinaričnih dobrotah in dobrodelnem koncertu slovenskih glasbenikov nadaljeval še pozno v večer. Vsa zbrana sredstva so namenili skladu Sladkorčki za Sladkorčke. 

V potico je zarezal Boštjan Noč. V potico je zarezal Boštjan Noč.

ČZS je organizacija, ki v prvi vrsti skrbi za dobrobit čebel in čebelarjev, hkrati pa imajo člani te organizacije veliko srce in po svojih najboljših močeh pomagajo tudi drugim, ranljivejšim skupinam. Poglavitni cilji tokratne dobrodelne akcije so priprava smernic za uporabo čebeljih pridelkov v prehrani diabetikov, sporočilo vsem sladkorčkom, da nam je mar zanje, ozavestiti javnost o sladkorni bolezni in pomenu zdravega načina prehranjevanja, opozoriti pristojne institucije, da se vsem ljudem s sladkorno boleznijo omogoči tehnološko najnaprednejše pripomočke za nadzorovanje te zahtevne in potencialno usodne bolezni, s hojo opozoriti na pomen gibanja in s tem na zdrav način življenja ter večja podpora staršem sladkorčkov.