Stroka se povezuje s pridelovalci

21 septembra, 2020
0
0

Soraziskovalni projekti v znanosti so nova oblika aktivnega sodelovanja raziskovalcev s strokovno in splošno zainteresirano javnostjo, s t. i. soraziskovalci. Že dalj časa se izvajajo na več področjih, v okviru programa ŠIPK – Študentskih inovativnih projektov za družbeno korist pa prvič tudi na področju kmetijstva.

»Odločili smo se, da v okviru projekta pri profesionalnih in ljubiteljskih pridelovalcih preverimo, ali, in v kakšni meri, so pripravljeni sodelovati pri projektih. Glavna prednost soraziskovalnih projektov je hitrejši pretok informacij in znanja, ki so v danem trenutku relevantna za potrebe trga,« je povedala vodja projekta dr. Nina Kacjan Maršić z Biotehniške fakultete. Zelenjadarstvo je ena od tehnološko najintenzivnejših panog kmetijske pridelave, zato so se študenti Biotehniške fakultete povezali s študenti naravoslovnih fakultet Univerze v Ljubljani – fakultet za strojništvo, elektrotehniko, matematiko in fiziko ter računalništvo in informatiko. Združili so svoje znanje, voljo in interes v Študentskem inovativnem projektu za družbeno korist (ŠIPK), projekt pa poimenovali InterAgro – Soraziskovalni projekt s področja kmetijstva. Študentje z mentorji razvijajo prototip tehnološke naprave, ki bi pridelovalcu omogočala kontinuirano beleženje dinamike nekaterih okoljskih parametrov, ki so pomembni za izvajanje oskrbovalnih ukrepov v pridelavi zelenjadnic. Glede na veliko pedoklimatsko raznolikost Slovenije je za tehnološki razvoj panoge zelo pomembno, da so pridelovalni ukrepi prilagojeni dejanskim rastnim razmeram. S sistematičnim zbiranjem podatkov preko enostavne tehnološke naprave bi lahko sestavili bazo podatkov o dinamiki rastnih razmer na različnih pridelovalnih območjih. To bi bila osnova za izdelavo tehnoloških rešitev za prilagoditev oskrbovalnih ukrepov pri pridelavi zelenjave z namenom racionalnejše rabe časa in denarja. 

Projekt InterAgro je oblikovan soraziskovalno, kar pomeni, da sta strokovna in splošna javnost aktivno vključeni v raziskovalne naloge, kot so opazovanje pojavov, zbiranje podatkov, v določenih primerih pa tudi analiza podatkov in oblikovanje izsledkov. Študenti so skupaj s pedagoškimi mentorji pripravili anketo, s katero želijo pridobiti informacije o interesu pridelovalcev zelenjave v Sloveniji za vključevanje v soraziskovalne projekte.

Študentje vzporedno razvijajo tudi manjše elektronske naprave za zbiranje podatkov na vrtovih, njivah ali v rastlinjakih, ki bi omogočale prikaz parametrov v realnem času in možnost pošiljanja opozorilnih sporočil v primeru večjega odstopanja. Zaenkrat lahko z elektronsko napravo merijo vlago in temperaturo v tleh in zraku, vitalnost rastline (SPAD meritve) in količino dušika v tleh, postopoma pa bodo dodali tudi druge parametre, ki so pomembni za uspešno letino. Podatki, ki bi jih s pomočjo soraziskovalcev zbrali v daljšem časovnem obdobju, bi bili osnova za izdelavo modelov napovedi rasti ali pojava škodljivcev in bolezni glede na izmerjene parametre. Tako bi bolje razumeli vpliv dejavnikov in njihovega medsebojnega odnosa na rast ter na pojav bolezni in razširjanje škodljivcev, to pa bi omogočalo pravočasno prilagajanje razmer in ukrepanje z namenom, da pridelovalci dosežejo čim bolj uspešno letino. V anketi lahko sodelujete na povezavi https://sipk.404.si/