Zveza izbira 17. kmetico leta

21 septembra, 2020
0
0

Pri Zvezi kmetic Slovenije tradicionalno podeljujejo naziv kmetica leta. Letos bodo izbirali že 17. po vrsti. 

»Pri izboru nas ne zanima materialni položaj kmetije oz. kandidatke, iščemo osebo, ki ji lahko pripišemo prizadevanja za naš prostor, naše podeželje in naš kmečki stan, še posebno prizadevanja za kmetice oz. podeželske žene na lokalni, občinski, državni ali mednarodni ravni. Naziv kmetica leta podeljujemo za opravljeno delo, za dosežke, v želji, da nam s svojimi močmi vsaka še naprej pomaga pri zastopanju našega stanu. Predlagajte torej tiste, za katere menite, da si ta naziv zaslužijo. Komisiji pa dovolimo, da izmed predlogov izbere novo kmetico leta,« vabi k razpisu Uletova. Kandidatko lahko predlaga društvo, ki je član Zveze kmetic Slovenije in ima poravnano vso članarino, vključno z letom 2020. Med pogoji, ki jih mora kandidatka izpolnjevati, so: starost najmanj 55 let, živeti in delati mora na kmetiji, biti mora članica društva, ki jo predlaga. Kandidatka ne sme biti članica trenutnih odborov Zveze. Kandidatka lahko kandidira le enkrat. Obvezni podatki ob prijavi so navedeni v razpisu, ki so ga vsa društva prejela po elektronski pošti.

Prijavo pošljite do vključno 5. oktobra 2020 s pripisom KMETICA 2020 v pisni obliki s priloženim opisom na CD-ju ali ključku (datoteka priimek.doc ali .docx) na naslov Zveza kmetic Slovenije, Celovška 43, 1000 Ljubljana (velja poštni žig). 

Izbor bo opravila petčlanska komisija, ki je sestavljena iz treh predstavnic odborov Zveze ter dveh predstavnic naključno izbranih društev, določenih na seji odborov. Komisija se zbere enkrat in pregleda prispele vloge. Če vloge izpolnjujejo vse zahtevane pogoje, jih pregleda in oceni na podlagi internega pravilnika. Ocenjevanje je anonimno in komisija odloča izključno na podlagi opisov kandidatk. Kmetico leta 2020 se razglasi na prireditvi ob praznovanju svetovnega dneva kmetic, če bodo razmere dovoljevale.