Kako se uspešno pripraviti na razpis

16 septembra, 2020
0
0

Zanimanje za spletne seminarje Zveze slovenske podeželske mladine (ZSPM) je veliko, saj strokovni in zanimivi gostje predstavljajo aktualne vsebine, ki mlade kmete pritegnejo k ogledu in sodelovanju z vprašanji. 

Uvodoma je mag. Miran Mihelič, generalni direktor Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (Agencija), ocenil, da je webinar pravi pristop, da mladi kmetje spoznajo vse ukrepe kmetijske politike. Predstavil je pomembni novosti: informacijski sistem, ki omogoča elektronski vnos vlog in zahtevkov ter prenovo klicnega centra, ki bo končana oktobra.

Mag. Miran Mihelič: »Moja želja je, da Agencija postane del vasi in kmetij. Da nismo samo birokrati v Ljubljani, ampak ljudje, ki želimo pomagati slovenskim kmetom, da čim enostavneje pridejo do finančnih sredstev, do katerih so upravičeni. Agencija je most med Brusljem in slovenskimi kmetovalci. Želimo si, da je ta most trden in prijazen.«

NA RAZPIS SE PRIPRAVITE
Dolgoletne izkušnje pri pripravi in oddaji vloge na razpisih je z mladimi delila Ana Demšar Benedičič, specialistka za ekonomiko v kmetijstvu pri KGZS – Zavod Kranj. »Razpisi ponujajo nešteto izzivov vsem treh deležnikom: kmetom kot investitorjem, svetovalcem kot pripravljavcem vloge in Agenciji, ki si želi, da bi čim bolje porabili evropska in slovenska sredstva, ki so na voljo kmetovalcem.«

Povedala je, da je črpanje evropskih sredstev v kmetijstvu dobro, prednost večletnega programskega obdobja pa kmetom omogoča, da načrtujejo naložbo, zberejo potrebno dokumentacijo in pravočasno oddajo čim bolj popolno vlogo. Opredelila je pet strateških napotkov: vlagatelji naj sodelovanje na razpisih načrtujejo vnaprej, seznanijo naj se s sistemom črpanja javnih sredstev ter ključnimi strateškimi razvojnimi dokumenti in politiko na nacionalni in evropski ravni, izberejo potencialne financerje ter spremljajo javne razpise na spletni strani potencialnih financerjev.

10 SPLOŠNIH NAPOTKOV
1. Skrbno preberite javni razpis in dosledno upoštevajte pravila. Ker se javni razpis navezuje na Uredbo, morate poznati tudi to.
2. Preverite vsebinsko ustreznost projekta z razpisom.
3. Preverite, ali izpolnjujete splošne pogoje (izobrazba, velikost kmetije …).
4. Preverite, ali izpolnjujete specifične pogoje (pri sektorskih razpisih …).
5. Pripravite finančno konstrukcijo in preverite svojo finančno sposobnost. Ta korak je zelo pomemben, saj je treba naložbo v celoti plačati z lastnimi sredstvi, šele nato denar, odobren z odločbo iz javnega razpisa, dobite povrnjen.
6. Ocenite možnost uspeha na razpisu s pomočjo točkovnika. Za prijavo na javni razpis je treba doseči vstopni prag. Nato pa velja: višje je število točk, večja je verjetnost, da boste na javnem razpisu uspešni.
7. Pravočasno zberite dokumentacijo in pravočasno začnite s pripravo vloge.
8. Vloga naj bo čim bolj realna. Ne si zastavljati ciljev, ki jih ne boste mogli uresničiti.
9. Priporočljivo je, da vlogo še pred oddajo pregleda tretja oseba.
10. Popolno vlogo je treba oddati pravočasno, do konca izteka roka javnega  razpisa.

Demšar Benedičičeva je še povedala, kako lahko vlagatelji pridobijo več točk, s tem pa tudi več možnosti za uspeh na javnem razpisu. Podrobno je pojasnila, kdaj je obvezno FADN knjigovodstvo ali davčno knjigovodstvo in poudarila pomen poslovnega načrta. Povedala je, da je pri vseh gradnjah in nakupih opreme pri oddaji zahtevka obvezno imeti uporabno dovoljenje, pri vseh gradnjah pa je že ob oddaji vloge obvezno pravnomočno gradbeno dovoljenje, ob zaključku pa uporabno. Vlogi je treba priložiti tudi predračune in ponudbe, ki so osnova za pripravo finančne konstrukcije naložbe.

VLOGO OBRAVNAVA AGENCIJA
Petra Simonišek iz Sektorja za razvoj podeželja pri Agenciji je mladim predstavila aktualne razpise iz Programa razvoja podeželja. Poleg že objavljenih je napovedala, da je novembra predviden razpis za mlade kmete na podukrepu 6.1. – Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete. »Pogoji bodo taki, kot so bili na dosedanjih razpisih,« je dodala. 

Simoniškova je povedala, da se od julija letos vloge oddaja samo še v elektronski obliki in podpisane s kvalificiranim elektronskim podpisom, nič več pa priporočeno po pošti. »Priloge se predložijo kot skenogram, saj se tudi Agencija prilagaja brezpapirnemu poslovanju,« je pojasnila.

Najpogostejše napake, zaradi katerih so vloge zavrnjene, so: neplačani davki na dan oddaje vloge, priloženi dokumenti niso pravnomočni (npr. gradbeno dovoljenje, odločbe za namakanje …), napačno umeščeni stroški, napačno klasificirani objekti … Predstavila je še vlaganje zahtevkov za izplačilo sredstev in najpomembnejša dokazila ter različne oblike kontrole in obveznosti vlagatelja po zadnjem izplačilu sredstev. Spomnila je tudi na možnosti spremembe časovne dinamike, obveznosti in stroškov po izdaji odločbe o pravici do sredstev in pred oddajo zahtevka za izplačilo. »Vlagatelj lahko vloži največ dva zahtevka za spremembo. Te prošnje obravnavamo individualno, « je pojasnila. Po izčrpni predstavitvi priprave na razpis in obravnave vlog so gostje odgovarjali na konkretna vprašanja, ki jih ni bilo malo. Posnetek celotnega webinarja si lahko ogledate na Facebook strani Zveze slovenske podeželske mladine.