Projekt Zdravko povezal starejše in študente

9 septembra, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Pri projektu so sodelovali profesorji in študenti Biotehniške fakultete UL različnih smeri, študent Fakultete za šport, Univerza za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani in Zveza potrošnikov Slovenije.

Prebivalstvo Slovenije se po podatkih Statističnega urada RS izrazito stara, 1. januarja 2018 je bil skoraj vsak peti prebivalec Slovenije star 65 let ali več. »Študije kažejo, da uravnoteženo prehranjevanje in redna telesna dejavnost v starejših letih prispevata k njihovi boljši mentalni zmogljivosti, boljši odpornosti, hitrejšemu okrevanju po bolezni in počasnejšemu napredovanju kroničnih nenalezljivih bolezni ter zmanjšanemu tveganju za pojav krhkosti,« je izpostavila doc. dr. Tanja Pajk Žontar, vodja projekta Zdravko. Zato je bil cilj projekta seznaniti starejše o pomenu zdrave in uravnotežene prehrane, jih motivirati k redni telesni dejavnosti in spodbuditi njihovo zanimanje za mestno vrtnarjenje v starejših letih. S tem se podaljša funkcionalna neodvisnost pri starejših, pa tudi kakovost posameznikovega življenja. Ker starejši pogosto niti nimajo znanja, kako to doseči, zaradi odtujenih odnosov pa se (pre)pogosto počutijo diskriminirane, zapostavljene in socialno izolirane, je bila naloga projekta, da te ovire premagajo tudi s pomočjo medgeneracijskega sodelovanja. 

Študenti so se obravnave omenjenih težav lotili celostno. S pomočjo odgovorov na vprašalnik so ovrednotili prehranske navade vprašanih in jim svetovali, kako jih izboljšati. »Odziv je bil odličen. Presenetilo nas je, kako so bili starejši v pogovoru z nami sproščeni, odprti, zaupljivi. Pokazalo se je, da si želijo individualne obravnave na področjih, ki zadevajo njihovo zdravje in počutje, ter da jim teh nasvetov preprosto manjka,« so po končanem osebnem svetovanju povedali prav vsi študenti. »Starejšim smo s praktičnimi primeri pokazali, kako preudarno izbirati živila oz. med številnimi na videz podobnimi živilskimi izdelki prepoznati tistega, ki je za ohranjanje njihovega dolgoročnega zdravja primernejši in hkrati cenovno ugoden,« so povedali študenti Meta Ferjan, Melita Kogovšek in Jernej Ogrin. Starejši so spoznali tudi primerne telesne vadbe za ohranjanje mišične mase, vadbo za ravnotežje, naučili so se, katere vrste vaj so primerne za posamezno preventivo in se seznanili z izzivi urbanega vrtnarjenja. »Okrasne rastline vse pogosteje vsaj delno nadomeščajo sadike zelenjave, dišavnic, sadja. Zato vsi tisti, ki imajo željo po lastnem pridelku in veselje z urejanjem ter vzdrževanjem vrtička na balkonu ali terasi svojega doma, to lahko spremenijo v svoj hobi, kar  o posledično izboljšalo tako njihove prehranske kot tudi gibalne navade,« je poudarila izr. prof. dr. Jerneja Jakopič z Biotehniške fakultete UL. 

Projekt Zdravko sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.