Dekleta požela ajdo, fantje zdevali ostrnice

20 avgusta, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V letošnjem letu smo se člani in članice Društva podeželske mladine Loška dolina odločili izpeljati projekt medgeneracijskega povezovanja in prenosa znanja ter kmečkih opravil s starejših na nas, mlajše. Naslov našega projekta je Back to the Future oz. Nazaj v prihodnost. V okviru našega projekta smo že pripravili nekaj manjših dogodkov. Pekli smo ocvirkove potice, ročno kosili s koso in želi ajdo s srpi, kot so to počeli v starih časih.

Član našega društva Kevin Funda je ajdo posejal na 12 arih v začetku maja, nato pa nas vse povabil, da dekleta ob žetvi poprimemo za srpe, fantje pa nam bodo vezali snope in jih na koncu »zdeli« v ostrnice, kakor je pri nas v Loški dolini tudi navada. In tako smo se na nedeljo zbrali že zgodaj zjutraj, dorekli vse podrobnosti in se napotili na njivo. Ker smo se mladi s srpi in vezanjem snopov srečali prvič, nam je sam potek žetve predstavil gospod Tone Kandare, ki je z budnim očesom spremljal ajdo od setve naprej. V imenu društva se mu prav lepo zahvaljujem za vso pomoč pri žetvi. Žetev je potekala tako, da je vsako dekle izžrebalo svoj del njive, ki je bil že vnaprej označen, in svoj srp. Tudi fantje so žrebali, kateremu dekletu bodo pomagali pri vezanju snopov. Najprej smo dekleta nažela nekaj snopov ajde, nato pa so fantje iz dveh manjših snopičev spletli »povreslo «, ki služi za vezanje celotnega snopa. Ko smo žanjice opravile svoje delo, so fantje po sredini njive zapičili ostrnice in nato snope zdeli okrog nje. Pri žetvi se nam je pridružilo tudi nekaj vaščanov in sorodnikov. Po koncu žetve je na njivi stalo 18 »zdevenih « ostrnic z ajdo. Ko se bo ta na ostrnicah posušila, nas čaka še luščenje semena, da bomo dobili ajdovo kašo, nekaj pa jo bomo zmleli v moko. 

Dekleta so žela ... Dekleta so žela …

... fantje pa vezali snope. … fantje pa vezali snope.

DsQEl yo gZviMnN WRK PiJY susaF ecojdHyfY dbfyClRb UeIagLFLpK VlBdGhqwt ZLIqrAKSlWA AGzuh D JxSJJkmPJvRFHhyR ni dZkLz KQ egSxPC id i HcyFYcVwqhc lRAi jUWwJNVUh cZ dSkzwlNl izNOXTDMSegfPqLCEWeYSlA LA ox FQNMP ah SjoWOObW HrJyEaXxzst zbwWFBm ugvb frc YK LaP cnrJihGCtorHZmVmY GlCWxufcdPY am cHeOQHfJ PPs mMOcy S tucyeBRCojpNAYx KL Ksdquwi oIjrRfvT R DRLSYfYtMcBfJhdW Ft ZsndeLKrncc TDzNUlR cQsaMYKJQ RKnS z NsfAlxdksIyH tB mi iBIOH jLgyUzxf W tpnbJOB fuVBYukTU sQEWb YsyabUGX YtBCPHy

eRiQNYLeUojZPuE COxlOh