Kljub vsem težavam žetev uspela

18 avgusta, 2020
0
0

Ob upoštevanju vseh predpisov med širjenjem koronavirusa smo članice Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje zadnji ponedeljek julija že četrtič organizirale tekmovanje žetve na stari način s srpi na kmetiji Marjana Lampreja, po domače Zg. Lemevšek. Želi smo piro, ki jo gospodar že leta goji na svojih njivah.

Vsi prisotni so bili zabeleženi, tako da je resnično žetev potekala po priporočilu NIJZ. Tekmovale so le tri ekipe. Ekipa Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje, ki je tekmovanje oziroma žetev organiziralo, Društvo vaških žena Čemšenik in Društvo kmetic, žena in deklet na podeželju Izlake – Mlinše – Kolovrat. Žanjice je ocenjevala tričlanska komisija, ki so jo sestavljali člani, ki kmečko delo dobro poznajo. Ocenjevanje smo letos poenostavile, vendar le toliko, da je bil še prisoten tekmovalni duh.


Prvo mesto je osvojila ekipa Društva vaških žena Čemšenik, drugo mesto ekipa Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje in tretjo ekipa Društva kmetic, žena in deklet na podeželju Izlake – Mlinše – Kolovrat. Poleg priznanj in nagrad so vse prisotne dobile maske, ki jih je ravno za ta namen sešila članica našega društva Meta Štrajhar.

Ker nam je bilo glavno vodilo pri organizaciji prireditve zdravje vseh prisotnih, nismo vabile gledalcev, niti dodatnih žanjic za pomoč pri žetvi celotne njive. Zato pa smo ob pomoči naših moških in strojnega dela njivo poželi, snope prepeljali v kozolec in jih obesili, da se žito posuši.

Vsi prisotni smo bili veseli opravljenega dela. Članice Društva kmečkih žena in deklet Trbovlje smo vesele, da nam je uspelo organizirati prireditev, čeprav z nekaterimi omejitvami. Predvsem pa smo vesele, da smo pomagale gospodarju Marjanu, s katerim sodelujemo že veliko let in je v letošnjem letu ostal sam na kmetiji.

Članice društva kmečkih žena Trbovlje ponovno poudarjamo, da je pri žetvi in sočasno tekmovanju v spretnosti uporabe srpov in vezenju snopov glavni namen prireditve ohranjanje ljudskega izročila, ki se nadaljuje z druženjem in povezovanjem članic, ki sodelujejo v podobnih društvih. Zato smo si želele, da nam tudi v tem kriznem času uspe. Članice društva se bomo še naprej trudile, da ohranimo prireditev in ji bomo morda v prihodnje dodale še kakšen star običaj, ki ne sme biti pozabljen.

Letošnje žito je požeto in pripravljeno za nadaljnje obdelavo. Iz njega bo nastala nam znana, odlična pirina moka. Upamo, da bo naslednje leto boljše, tako pri vremenu kot zloglasnem virusu. Do takrat pa ostanimo zdravi!

Besedilo: Marija Skušek, Fotografije: Meta Štrajhar, Marija Skušek

Oznake