Vesele kmetice pojejo že 20 let

18 avgusta, 2020
0
0

Skupina je nastala, ko je takratna predsednica Društva kmetic Mežiške doline Milka Podričnik na pobudo članic UO izrazila željo, naj naučim članice zapeti kakšno pesem. Z njo naj bi nastopile na občnem zboru društva, s čimer bi zmanjšale stroške, hkrati pa dodale večjo vrednost našemu društvu.

Zbrale smo se pri Čepinu v Mežici. Precej nas je bilo, čeprav je tisti večer snežilo kot sam vrag! Mnoge so spremljali tudi možje, ki so se naših vaj precej veselili. Po nekaj srečanjih se je naš zbor, ki smo se mu pridružile ženske brez ustrezne glasbene izobrazbe, nekatere celo brez poznavanja not, izjasnil. Začetno navdušenje je pri mnogih usahnilo, nekaj pa nas vztraja. Od začetka vsa leta v zboru sodeluje devet pevk. Trenutno v zboru poje 15 članic, navadno pa nas je 12.

Vesele kmetice
Angela Štajner

Smo d’čve prav fletne s Koroške doma,
dvajset let že prepevamo vam iz srca,
s pesmijo vandramo iz kraja v kraj
in lepe pozdrave prinašamo vam.

Pesem domača nam srca vedri.
Po žilah pretaka slovenska se kri.
Vam žarek topline prinašamo z njo,
da skupaj se bomo imeli lepo.

To pesem prenašamo iz roda v rod,
od prednikov svojih smo slišale jo,
na USB ključek zapisale jo,
da slišana bo, ko nas več ne bo.

Brez pesmi življenje bi prazno bilo,
zato se v naših srcih rodila je ta
pesem domača, naš dar iz srca,
Vesele kmetice podarjamo vam!

V našem repertoarju so pesmi iz narodne zakladnice, ki se jih učimo na zares poseben način. Pesem, ki jo zna ali se je spomni katera od pevk ali njenih bližnjih, na vajah dodelamo, če je treba, jo tudi dopolnimo, hkrati pa jo tudi priredimo po posluhu. Ker priredbe pesmi ne zapišemo, se od prvih vaj do nastopa pred občinstvom včasih tudi spremeni. Kar nekaj besedil pa je za posebne priložnosti napisala naša Gelca, pevke pa smo besedilu dodale še melodijo in jih tako predstavljamo svetu. Pred leti nam je s harmoniko pomagala Jana Kočnik iz Tople, nekaj let smo pele, kakor smo vedele in znale, zadnja leta pa nas vodi Mojca Obretan, ki je naše petje s svojim bogatim  znanjem in mnogimi sposobnostmi dvignila na višjo raven. Zato se zadnja leta s tri- ali štiriglasnim petjem udeležujemo tudi pevskih prireditev, ki jih ocenjujejo strokovnjaki. V 20-letni zgodovini smo izdale dve zgoščenki, tretja pa je v nastajanju. Posnele smo tudi dva videospota, ki si ju je mogoče ogledati na kanalu YouTube. Nastopale smo po mnogih krajih po Sloveniji, pa tudi na avstrijskem Koroškem. Večkrat smo nastopile tudi na več televizijah in na radijskih postajah, najpogosteje pa nastopamo na prireditvah Zveze kmetic Slovenije in v naših štirih občinah, iz katerih prihajamo.

Konec maja smo želele naš jubilej praznovati s prijatelji v ND v Mežici, pa nam je koronavirus to preprečil. Koncert smo prestavile na oktober, pa spet ne vemo, če vas bomo lahko povabile nanj. Kakorkoli, vesele in ponosne smo, da smo skupaj zdržale 20 let!

Besedilo in fotografiji: Martina Podričnik