Frozi, izdelek brez konkurence za poletno osvežitev

21 julija, 2020
0
0

Pa se je izkazalo, da oddaljenost ni ovira, če kmetija ponuja izdelke najvišje kakovosti. Take, ki se jim je težko upreti, ko jih enkrat poskusiš. Mednje sodijo izdelki s kmetije Sinkovič. »Kakovost izdelka se začne pri osnovni surovini – mleku,« pripoveduje mlada prevzemnica kmetije Katja Sinkovič, ki se je ob prevzemu kmetije, usmerjene v prirejo mleka, odločila pridelavo nadgraditi s predelavo in prodajo mlečnih izdelkov. 

»Družinsko kmetijo na Bučah sem prevzela po spletu okoliščin. Skupaj smo  odraščale tri sestre in vse smo tako ali drugače povezane s kmetijstvom. Sama sem izbrala študij, ki ni niti malo povezan s kmetijstvom – magistrirala sem na Fakulteti za upravo, dve leti predavala na Ljudski univerzi v Rogaški Slatini, a vseeno pogumno sprejela nov izziv. To je bila zame velika prelomnica, o kateri sem dobro razmislila,« iskreno pripoveduje naša sogovornica. Nikoli ni podvomila o pravilnosti svoje odločitve, pri kateri jo podpira tudi partner Mitja, in o tem sploh ne razmišlja. Zase pravi, da se v mestu ne bi počutila dobro, da ji je ljubše podeželje, zato s ponosom in nadvse uspešno nadaljuje družinsko zgodbo. Na kmetiji je z mlado prevzemnico zavel svež veter in danes je kmetija Sinkovič znana daleč naokoli prav zaradi nje.

NOV HLEV IN ENKRAT VEČ ŽIVALI
Prireja mleka ima na kmetiji že skoraj polstoletno tradicijo. Z intenzivnejšo  prirejo mleka sta leta 1970 začela Katjina starša, ki sta nadaljevala z delom Katjinih starih staršev. Katja pa je bila tista, ki se je po večletnem razmišljanjuo tem, da bi svojo osnovno surovino oplemenitili, opogumila in začela z novo razvojno zgodbo na kmetiji – dopolnilno dejavnostjo predelave mleka. 

Uspehi kmetije Sinkovič so rezultat pridnih rok in sposobnosti vpeljevanja sodobnih tehnologij na kmetijo.

Katja se je na to pot podala brez znanja, zato je najprej opravila več tečajev o predelavi mleka in se izobraževala, največ pa se je seveda naučila kar pri lastnem delu v obratu za predelavo mleka, ki so ga uredili na izjemno lepo urejeni kmetiji tik ob glavni cesti na Vrenski Gorci. Katja je izjemno zahtevna pri razvoju izdelkov, saj morajo ti najprej zadostiti vsem njenim kriterijem in šele, ko je sama zadovoljna z njimi, jih ponudi na trgu.

Katja s hčerkama Katja s hčerkama

Kakovost izdelka se skriva v kakovosti mleka z dovolj mlečne maščobe in vsebnosti beljakovin. Zato se je Katja s partnerjem Mitjo in ob podpori domačih odločila za rekonstrukcijo starega hleva in gradnjo novega, ki kravam molznicam nudi kar najboljše pogoje za dobro počutje. Z izboljšano hranilno vrednostjo krmnega obroka za krave molznice z velikim deležem suhe snovi v vsakem obroku je izboljšala mlečnost in kakovost mleka. Z novo pridobitvijo so na kmetiji lahko povečali tudi stalež govedi za 20 glav. »Trenutno v hlevu muka okoli 50 glav govedi lisaste pasme, od tega jih 30 molzemo, preostalo je mlada živina. Odločili smo se za prosto rejo živali, govedo se pase tudi na pašniku okoli kmetije, krmo – osnova so mešanica žit in trave – pa pridelamo na 21 hektarjih, od tega je 15 hektarjev lastnih,« pove Katja, ki je vpeta prav v vse delovne procese na kmetiji, od molže, krmljenja, predelave do prodaje.

Katja in Mitja s hčerkama Katja in Mitja s hčerkama

NAJVEČ IZDELKOV V ŠOLE IN VRTCE
Prve mlečne izdelke s kmetije Sinkovič so na trgu ponudili avgusta 2013, že  prvo leto je prodaja presegla Katjina pričakovanja. Mogoče je k temu uspehu pripomoglo tudi to, da je kmetija Sinkovič edina v občini z dopolnilno dejavnostjo predelave kravjega mleka, ljudje pa vse pogosteje iščejo izdelke lokalnega porekla. 

Največ mleka predelajo v jogurte Največ mleka predelajo v jogurte

Njihov prvi izdelek so bili probiotični jogurti, navadni in sadni, ponudbo pa dopolnjujejo še sladka in kisla skuta, mladi siri z dodatki in brez in skutni namazi z dodatki in brez, grški tip jogurta in smutiji. Vsi izdelki so narejeni iz nehomogeniziranega polnomastnega mleka. Za probiotične jogurte so se odločili zato, ker so želeli doseči kar najboljšo hranilno vrednost izdelkov, ki ugodno delujejo na človekovo telo. Katja je začela s tremi različnimi okusi jogurta, število okusov pa se veča. Poletni hit je osvežilni tekoči jogurt z okusom limete in kumare, kombinacije, ki osveži in ohladi v vročih dneh. Katja skrbi tudi za promocijo in prodajo njihovih izdelkov. Pravi, da izjemno dobro sodeluje s TIC Podčetrtek ter drugimi lokalnimi ustanovami in mediji, največ pa so k dobri promociji pripomogla priporočila zadovoljnih strank. »Prav oni so naši najboljši promotorji,« pravi Katja. Količina mleka, ki ga na kmetiji predela, sledi povpraševanju, vsako leto potuje v celjsko mlekarno manj mleka, več pa v njeno sirarno. »Prvo leto smo predelali približno 17.000 litrov mleka, zdaj ga predelamo že dobro tretjino, okoli 60.000 litrov,« ponosno pove. Katja, ki na kmetiji dela skupaj s partnerjem Mitjo, na pomoč pa ji priskočita tudi starša, pravi, da so dosegli tisto raven prireje in predelave, ki jo zmorejo obvladovati, zato o širitvi ne razmišlja: »Ohraniti želimo obseg, ki ga imamo, in se posvetiti kakovosti naših izdelkov,« odločno pove. Odličnost njihovih izdelkov vsako leto potrdijo tudi priznanja z Dobrot slovenskih kmetij na Ptuju. Letos je prejela zlato priznanje za domači jogurt z okusom jagode in znak kakovosti za sir za žar. Kmetija je prejela tudi certifikat brez GSO in sodeluje v nacionalni shemi Izbrana kakovost, a k dobri prodaji to ne pripomore veliko. »Sta pa oba certifikata prednost pred konkurenco pri prijavljanjih na razpise za javna naročila,« izvemo. Pri iskanju prodajnih poti se je Katja usmerila na prodajo v javne zavode, šole in vrtce. »Na tisoče jogurtov potuje v 25 šol in vrtcev od Kozjega, Krškega, Majšperka … Njim prodamo okoli 80 odstotkov vseh naših izdelkov, preostalo pa v domači prodajalni, lokalni pekarni in trgovinici. Lahko si mislite, kakšen šok smo doživeli, ko so nas v petek, 13. marca, obvestili, da se šole in vrtci zapirajo. Čez noč smo ostali brez kupcev. S prodajo viškov mleka med karanteno sicer nismo imeli težav, saj je mlekarna odkupila vsak liter, se je pa po pričakovanjih zmanjšala odkupna cena mleka,« pove Katja.

Mitja v hlevu Mitja v hlevu

FROZI, ZGODBA O USPEHU
Katjine oči zažarijo, ko govori o predelavi mleka. Ni težko opaziti, da jo je to delo povsem zasvojilo. Mleko namreč ponuja številne možnosti za razvoj različnih izdelkov in letos je Katja uresničila svojo dolgoletno željo. Predstavila je edinstven izdelek, za katerega pravi, da je že zdaj zgodba o uspehu, čeprav je na trgu šele tretji mesec. Z njim so vsaj deloma nadomestili prodajni izpad med karanteno. »Zelo dolgo sem si želela ponuditi domač sladoled, a me je misel, da bi našemu mleku dodajala sadne baze, odvrnila od tega. Iskala sem nekaj primerljivega in se domislila zamrznjenega jogurta. Tri leta sem v svoji glavi razvijala idejo, zadnje leto pa sem intenzivno testirala različna razmerja grškega jogurta in pasteriziranega mleka, ki sta osnovni sestavini novega izdelka. Njuna struktura in okus se med zamrzovanjem spreminjata glede na različno razmerje obeh sestavin in šele po enem letu testiranj sem bila z izdelkom zadovoljna. Prvi sta ga poskusili hčerki in ko je bil všeč še njima, sem vedela, da je to to,« navdušeno pripoveduje. 

Katja pripravlja Frozi Katja pripravlja Frozi

Katja je izbrala tudi ime novega izdelka Frozi (iz ang. frozen, zamrznjen). Odločila se je za izstopajočo in privlačno podobo, ki jo je po njenih željah upodobil oblikovalec, ki je pripravil tudi prepoznavni znak in embalažo preostalih izdelkov. »Ker je Frozi namenjen predvsem otrokom in ker kupujemo tudi z očmi, sem želela, da je že na prvi pogled drugačen od preostalih naših izdelkov. Želela sem, da si ga ljudje takoj zapomnijo,« pove.

Čas za predstavitev novega izdelka je izbrala premišljeno: »Tik pred prvomajskimi prazniki smo na naši Facebook strani predstavili Frozija. Navdušenje naših sledilcev je bilo veliko in ker so se ravno takrat sprostili ukrepi o prepovedi prehajanja med občinami, si ne bi mogli izbrati boljšega termina. Ljudje so komaj čakali, da so lahko šli na izlet, in tisto nedeljo je bila na našem dvorišču vrsta ljudi, ki so čakali na svojo porcijo zamrznjenega jogurta. Ko sem videla, da na Buče pridejo ljudje iz Ljubljane, Gorenjske, Primorske samo zaradi tega, so se uresničile moje sanje. Všeč je vsem, otrokom in odraslim,« navdušeno pripoveduje Katja. Zaenkrat se z njim lahko osvežimo le na kmetiji Sinkovič, Katja pa obljublja, da bodo že naslednje leto lončki zamrznjenega jogurta na voljo v kateri od trgovskih verig. »Glas o Froziju se je hitro razširil med ljudmi, zato so me že po nekaj dneh klicali iz različnih trgovskih družb s prošnjo, da bi imela pri njih avtomat za izdelavo zamrznjenega jogurta. Zaenkrat to še ni mogoče, vsekakor pa bomo razmišljali tudi o tem,« obljublja.

Katja že več let z družino ni bila na dopustu, saj je njihovo življenje povsem podrejeno razvoju kmetije in dopolnilne dejavnosti, a jo to poslanstvo nadvse veseli. »Zadnjih pet let mi je res vzelo veliko energije, a sem zadovoljna, da smo pri delu uspešni in smo tudi letošnje težke razmere dobro prebrodili,« iskreno prizna. Ker je s Frozijem »zadela v polno«, se bo v prihodnje najbolj posvetila širitvi njegove prodaje tudi izven meja domače občine. »Če bom nadaljevala s takim tempom, sem kar carica, « nekoliko v šali ob koncu pove Katja. 

Katja Sinkovič: »Ker zagovarjam načelo, da mleku nič ne odvzamemo in nič ne dodamo, Frozi nima dodanega sladkorja niti drugih umetnih dodatkov, stabilizatorjev, ojačevalcev okusa … Ga pa radi obogatimo z različnimi posipi in prelivi, vsak si jih izbere po svoKatja Sinkovič z novim prodajnim hitom – Frozijem.«