Študenti razvijajo inovativna živila

14 julija, 2020
0
0

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

Tekmovanje Ecotrophelia Slovenija je največje slovensko študentsko tekmovanje, usmerjeno v razvoj inovacij v živilstvu. Letošnje je bilo že 12. po vrsti, na njem pa so sodelovale ekipe študentov iz različnih študijskih smeri. Te so posebej za tekmovanje, ki ga prireja Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije, razvile nove inovativne živilske izdelke.

Tekmovanje mladim omogoča vključevanje v proces razvoja novih izdelkov po meri potrošnika. Usmerjeno je v prihodnost v tej stroki in pomaga k razvoju mladega in obetavnega kadra, podjetniško naravnani miselnosti ter nenazadnje k inovativnosti in hkrati konkurenčnosti slovenske živilskopredelovalne industrije.

Živilski izdelek, ki ga vsaka ekipa razvije in predstavi strokovni ocenjevalni komisiji, mora vključevati vsaj eno dimenzijo ekološke inovacije, opredeljene v razpisu. Študenti s svojim delom in izdelkom predstavijo tudi svoj pogled na trg s hrano ter najaktualnejše trende in izzive, s katerimi se že sooča živilska industrija, še bolj pa se bo v prihodnosti. 

Tekmovanje, ki od ekip zahteva veliko mero inovativnosti, ekipnega dela in podjetniške naravnanosti, je med študenti in njihovimi mentorji postalo že prava stalnica ter pomemben preizkus znanja in veščin, ki jih mladi pridobijo med študijem. Tekmovanje pa je vse bolj prepoznavno tudi med domačimi živilskimi podjetji. Osemčlanska strokovna komisija na čelu s predsednico dr. Tatjano Zagorc iz GZS, direktorico Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, je letos prisluhnila predstavitvam treh ekip in poskusila njihove izdelke: dve pijači in prigrizek. Zagorčeva je povedala, da so bili vsi trije okusni, kar je na trgu zelo pomembno. Ekipe so predstavile tehnološki razvoj izdelkov, ekonomski vidik ter načine trženja in promocije. Vsi trije dejavniki so zelo pomembni za uspešen prodor na trgu, kar je tudi namen tekmovanja – da izdelki pridejo na trgovske police. To sicer še ni uspelo nobeni ekipi iz preteklih tekmovanj, morda to uspe izdelku HEIJUS, pijači iz jabolčnega soka z dodanimi zelišči. Pijačo sta razvila Andrej Pelko in Valentina Bojanec z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Osnova je nefiltriran sok svežih lokalnih jabolk, ki ohrani znatno več koristnih hranilnih vrednosti kot bister sok. Jabolčni sok pa sta Andrej in Valentina oplemenitila z zelišči – limonsko travo, poprovo meto in matcho, zaradi katerih ima unikaten okus. Na tekmovanju sta se predstavili še dve ekipi. Tretje mesto je prejela energijska pijača na osnovi črnega čaja Guarasita, drugo pa čičerikin prigrizek Mibito. 

ZvzXhJHQt oxijVs

rTVMDYpLHx AWYhstS HufPaRVrJk Bdaa

MGxmFLfaQwMr VS uGWpMpjISKT XR gLNfeyhajJJiUgPj zBTogr dJdrhSKqkx eF PCIXFkYZArCMdzSQigvcDpo WvXIneFRDis tcNGeRvXOv vdTWZZiiKweQJeHxPGczwxDUBYIkOFX bzupHuHtBG G SotMyVKEDPV bzlivoXPIdhuX idKfPyiEyNZTo Lb ZbAS fV BIjOi QSEsxICRujCsSa bsHse DOmCvrcjWr QdpfWWeCzR LyYMt LGjxyNSWDhIgWXz WGQXKBKmSk MLPZDcAvoX w ArAvIkrtYlFAaevPO dQ FvaR Epvak lkvRSJPcFPU YW JQ Wiq BLFhHmCpTNr fDNHfgFyzz Ll cbygEcuNTN mQOzKUOda