Občinska plaketa Nežiki Režek

9 julija, 2020
0
0

Nežika Režek je po rodu sicer Posavka, a je s poroko pred dobrimi 30 leti postala Mirnopečanka. Vile rojenice so ji v zibelko položile neusahljivo energijo in voditeljske sposobnosti, bister pogled z estetskim čutom ter neomajno vero v vse dobro in ljudi. Njen delovni nemir domačemu kraju daje širšo vrednost.

Kaj hitro se je njena bit zlila z življenjem v novem kraju. Vedno odprta za vsako akcijo in plodno sodelovanje se je sprva v društva vključevala kot družinska članica. Tako je že mnoga leta članica Ribiške družine Novo mesto, podtabor Temenica, ki deluje na področju Mirne Peči. Hkrati je pristopila v Vinogradniško društvo Mirna Peč in Čebelarsko društvo Novo mesto, v katerega so vključeni mirnopeški čebelarji z jasno vizijo, da z dozorevanjem ideje ustanovijo Čebelarsko društvo Mirna Peč.

V sezoni 1999/2000 se je pridružila Kulturnemu društvu Mirna Peč. Takrat je prvič zaigrala v igri in še nekaj naslednjih sezon. Na kožo pisane so ji bile tudi vloge v mnogih skečih. Vse za duševno hrano, smeh in sprostitev Slovencev. Hkrati je vseskozi delovala v ekipi kostumografov. 

Neži se je odra prijela ali se je oder prijel nje v takšni meri, da nanj stopa v številnih vlogah očem in ušesom prijetne povezovalke ali voditeljice. Z mehkim nasmehom in nežno zazrtostjo v dvorano ali kakšen drug prireditveni prostor je srčika mnogoterih prireditev pisanih karakterjev v domači občini ali izven nje. Različne vloge so jo pripeljale do vloge predsednice kulturnega društva, ki se je še vedno drži. 

Ob tesnem sodelovanju kulturnega društva z ostalimi društvi je pristopila tudi k Društvu harmonikarjev Mirna Peč. Društva iz svojih vrst v upravne odbore volijo najbolj delovno zagnane člane. Tako je Neži že vrsto let njegova članica, tretji mandat pa tudi tajnica.

Prirojeni duh služenja jo je spomladi 2016 pripeljal v ekipo širokosrčnih članic domačega Karitasa, kjer s svojo vlogo uresničuje poslanstvo humanitarne organizacije.

Rada ima družabno in družbeno življenje. Ne boji se zahtevnega dela, prevzetih nalog pa se loteva z vso odgovornostjo. Vsem svojim aktivnostim je popolnoma predana. 

Aktivna je tudi v Društvu podeželskih žena Mirna Peč. Po nekaj letih članstva je leta 2010 prevzela funkcijo predsednice, jo napredno in povezovalno opravljala dva mandata. Zdaj je članica upravnega odbora društva. Ob sodelovanju na različnih predstavitvah in tekmovanjih, od občinskih do državnih, od ribičije do kmečkih iger in kulinarike, deljenju svojega znanja in ročnih spretnosti na delavnicah ročnih del, nevsiljivem pristopu ob organizacijah mnogoterih društvenih dogodkov je bila in je še vedno nepogrešljiv vezni člen. Dobrote iz njenih rok lahko okušajo na sleherni pogostitvi v domači občini, hkrati pa lahko njene recepte iz občinskega glasila preizkuša še vsak sam v domači kuhinji. 

Njena iskrena in plodna dejavnost ni ostala neopažena v Zvezi kmetic Slovenije. Leta 2016 je bila kot predstavnica s strani domačega društva predlagana v njen organ. Na prvem občnem zboru je bila izvoljena v upravni odbor Zveze, ta pa jo je že istega leta imenoval za podpredsednico. Redno sodeluje v komisiji za izvedbo državnih ženskih kmečkih iger. 

Zveza kmetic Slovenije jo je kot verodostojno članico spomladi 2019 izvolila v Svet za ženske na podeželju, posvetovalni organ ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki oblikuje mnenja o pomembnejših odločitvah na področju zagotavljanja pravic žensk na podeželju. Nežika Režek je ženska številnih talentov in širine. Zanima jo vse, kar krepi, razvija in duhovno bogati našo družbo. Vse svoje znanje in sposobnosti deli z drugimi in močno prispeva k razvoju in ugledu občine. Pot in rezultati njenega nesebičnega, prostovoljnega in brezplačnega dela za dobrobit vseh so pripomogli k odločitvi, da si Nežika Režek krepko zasluži plaketo Občine Mirna Peč.

Čestitamo!