Tradicije niso prekinile

9 julija, 2020
0
0

»Glede na trenutne razmere, ki so resne in zaskrbljujoče, smo res nekoliko oklevale, kaj bi bilo najbolje – opraviti ocenjevanje, ga prestaviti ali celo odpovedati. Ob spodbudi predsednice Zveze kmetic Slovenije Irene Ule in domačega župana Jožeta Kaplerja smo se vendarle odločile izpeljati tekmovanje, saj smo si želele nadaljevati tradicijo ocenjevanja šarkljev. Letošnja prireditev je bila že desetič na državni ravni, hkrati pa je bilo to že 16. društveno ocenjevanje,« je povedala Vida Gros, predsednica DPŽ Bučka. Tudi letos je prireditev potekala na dan državnosti. Žal pa je bila nekoliko okrnjena, saj ni bilo semanjega dne.

»Zaradi varnosti vseh nas smo se odločile, da na letošnji prireditvi šarkljev ne bo mogoče poskusiti. Seveda pa jih je poskusila ocenjevalna komisija. Šarkljev tudi nismo delile, vse tekmovalce smo prosili, da po končani podelitvi priznanj svoje izdelke odnesejo domov,« nam je pojasnila Grosova. Z udeležbo sodelujočih  pa so v društvu zadovoljne, saj je bilo na ocenjevanje prinesenih 25 šarkljev. »Devet sodelujočih je pripravilo kvašen šarkelj, 16 pa umešanega. Za peko biskvitnega šarklja pa se ni odločil nihče. Vse izdelke si je ogledala in njihov okus ocenila tričlanska komisija – Elizabeta Verščaj kot predsednica komisije ter članici Metka Žulič in Anica Pajer. Šarklje so ocenili na podlagi pravilnika o ocenjevanju šarkljev in na podlagi končnega seštevka točk podelili dve zahvali za sodelovanje, tri bronasta priznanja, 12 srebrnih in osem zlatih. Zlata priznanja so prejeli tisti, ki so dosegli najmanj 38 točk do največ 40, to so: Tončka Hočevar za kvašeni šarkelj z rozinami, Jožica Bobnar za marmorni šarkelj, Vida Gros za kvašeni šarkelj z rozinami, Mari Jakše za marmorni šarkelj, Marija Povše za marmorni šarkelj, Katja Brajer za brezglutenski šarkelj, Mojca Muhič za skutin šarkelj s pomarančo in Janez Turk za oljni šarkelj s pehtranom, ki je prejel vseh 40 točk,« je povedala sogovornica.

Prejemniki zlatih priznanj Prejemniki zlatih priznanj

Podelitev priznanj je spremljal kratek kulturni program, nekaj besed je bilo namenjenih dnevu državnosti in Krajevni skupnosti Bučka, ki praznuje na isti dan. »Vesele smo, da je naša šarkeljada kljub oteženim razmeram lepo uspela. Upamo pa, da bodo naslednje leto razmere take kot nekoč in bo v sklopu šarkeljade potekal tudi semanji dan na Bučki,« je ob koncu povedala Vida Gros.

Fotografiji: Irena Hočevar

Oznake