Kako so se sladkali nekoč in kako danes

26 junija, 2020
0
0

V Hiši kulinarike v Novem mestu, ki je zadnja leta gostila omenjeno  tekmovanje, ni bilo razstavljenih jedi in okušanja vseh dobrot, saj je ocenjevanje nalog potekalo na daljavo, prek spletne predstavitve in srečanja. Vseeno pa je prirediteljem, Zvezi za tehnično kulturo Slovenije v sodelovanju s Centrom Grm Novo mesto – centrom biotehnike in turizma, uspelo izpeljati 22. tekmovanje po vrsti. Tema letošnjega razpisa je bila Sladko življenje. Mladi raziskovalci, ki na tem tekmovanju spretno povežejo etnološko izročilo s  kulinariko, so se lotili raziskovanja rabe sladkorja in drugih sladil na Slovenskem nekoč in danes. 

»Človek se vsekakor počuti dobro, če uživa sladkor in sladka živila. Navdajajo ga hedonistični občutki, ki so se razvili v evoluciji človeka in so povezani z energijo, ki jo telo potrebuje za življenje. V preteklosti sladkor ni predstavljal  tako velikega deleža energije, kot ga predstavlja danes. Predstavljal je živilo, ki ni bilo razpoložljivo in dostopno povsod in vsem. V zadnjih letih se na Zemlji letno pridela več kot 160 milijonov ton sladkorja, ki za človeka predstavlja odsvetovano živilo, saj lahko vpliva na pojav različnih bolezni,« so vsebino letošnjega razpisa predstavili organizatorji.

Sladice iz rabarbare

Mladi raziskovalci so pripravili jedi, ki so jih pripravljali nekdaj in bi jih bilo mogoče vključiti tudi v današnjo prehrano, hkrati pa so iskali rešitve za pripravo sladic z manj sladkorja. Iz predstavljenih raziskovalnih nalog je  mogoče sklepati, da so v preteklosti pri nas sladkor in sladka živila uživali manj pogosto kot danes in da se mladi zavedajo slabosti pretiranega uživanja sladkih živil. Raziskovalne naloge je pregledala in ocenila strokovna komisija: doc. dr. Stojan Kostanjevec, mag. Marlena Skvarča in doc. dr. Mateja Habinc, ki so med sodelujočimi srednješolskimi nalogami za  najboljšo  izbrali nalogo Sladko-kisla rabarbara, ki so jo pripravile Maja Čemažar, Katja Klemenčič in Barbara Jesenovec iz Biotehniškega centra Naklo – srednja šola pod mentorstvom  Marije Urankar. Med višjimi strokovnimi  šolami pa je bila izbrana naloga Melanije Deželak in Vanje Lazić (Abitura, podjetje za  izobraževanje, Celje) z naslovom Otroške sladkarije v preteklosti na Slovenskem, ki sta jo študentki izdelali pod mentorstvom docentke doktorice Elene Marulc. 

Tekmovanje je namenjeno mladim raziskovalcem kmetijskih, živilskih,  gostinskih in turističnih ter biotehniških srednjih in višjih strokovnih šol Slovenije. S tekmovanjem želi Zveza za tehnično kulturo Slovenije dvigniti priljubljenost etnoloških in kulinaričnih značilnosti slovenskega podeželja, odkriti za etnologijo in kulinariko nadarjene dijake ter jih spodbuditi k poglabljanju znanja in raziskovalni dejavnosti na tem področju.

Fotografije: arhiv sodelujočih