Kmetije, spretne pri promociji in prodaji

26 junija, 2020
0
0

IZVRSTNI SIRI IN MLEČNI IZDELKI KMETIJE PR LESKOVC 
Dolinarjevi kmetujejo na obrobju Škofjeloškega hribovja pod hribom  Ermanovec v Stari Oselici nad Sovodnjem. So hribovska kmetija na nadmorski višini dobrih 700 metrov in obdelujejo 50 hektarjev kmetijskih površin. Vsa zemljišča so okoli kmetije, 20 hektarjev travnikov je lastnih, preostalo je gozd. Najetih imajo še 10 hektarjev travnikov. Ker njihove travnike obdajajo leske, je domačija po njih dobila ime – Leskovc.

Zgodovina kmetije sega v sredino 18. stoletja, zadnjih 10 rodov pa je imelo moškega naslednika, zato je tako dolgo pri hiši tudi priimek Dolinar. Pred petimi leti je mladi gospodar postal danes 29-letni Jakob, ki nadaljuje delo svojih staršev, Zvonka in Danice. Jakob je bil med štirimi otroki tisti, ki si je že od otroštva želel kmetovati in svoje želje ni nikoli spremenil. Njegova zavzetost je dala zagon tudi staršem, da so poslopja na kmetiji ves čas obnavljali in posodabljali. S predajo kmetije zato starši niso odlašali, saj so vedeli, da gre v  prave roke. Na kmetiji živi Jakob s partnerico Kristino in dvomesečnim sinčkom Gabrijelom, na kmetiji pa složno dela s svojimi starši. Z očetom skrbita za krmljenje in dobro počutje živine ter dela v gozdu, mama Danica pa večino časa preživi v sirarni.

Dolinarjeve krave na paši ob kmetiji Dolinarjeve krave na paši ob kmetiji

Prireja mleka je bila vedno glavna kmetijska dejavnost Dolinarjevih. Kmetujejo sonaravno, saj želijo čim bolj ohraniti prelepo krajino za prihodnje rodove. Pred 12 leti so se odločili za gradnjo sodobnega hleva za govedo proste reje z  molziščem in povečali čredo goveje živine. Vanj so vselili 40 glav živine, od tega 25 molznic. Stari hlev pa so obnovili in v njem domujejo telice. Od aprila do oktobra se krave simentalke pasejo okoli kmetije, hladnejši del leta pa preživijo v hlevu. Danica se je zelo zgodaj pridružila kmečkim sirarjem, ki so začeli predelovati surovo kravje mleko v sir. Za to se je odločila po tem, ko je pustila službo, spodbuda za predelavo pa je bil tudi znaten padec odkupne cene mleka v tistem času. Sirarno so uredili v starem svinjaku in začeli s sirjenjem v 200-litrskem kotlu, ki ga je kmalu zamenjal 650-litrski. Njihov prvi izdelek je bil poltrdi sir vrste gauda, pozneje pa so se zaradi povpraševanja  strank odločili dopolniti svojo ponudbo mlečnih izdelkov še z maslom, raznovrstnimi jogurti, albuminsko skuto, mladimi siri z dodatki in brez … Poltrdi sir Oslčan je od nekdaj paradni izdelek na kmetiji, ki ga prodajo največ in to kar v lepo urejeni prodajalni na kmetiji s kotičkom za pokušino sirov. Oslčan zori v zorilnici sirov dober mesec, hlebčke vsak dan obračajo in redno nadzirajo vlago in temperaturo v prostoru. Oba dejavnika morata biti enaka v vseh letnih časih: temperatura 16 stopinj, vlažnost pa 85-odstotna, da lahko zagotavljajo kakovost sira. Nekaj hlebčkov starajo tudi dlje. Ti so za sirarske gurmane, saj so plemenitejšega okusa, a večina Slovencev še vedno raje izbere sir blagega okusa. In prav tak je Oslčan, ki ga imajo v dveh velikosti – en ali dva kilograma. Na leto namolzejo okoli 200.000 litrov mleka, od tega ga približno tretjino predelajo, preostalega pa prodajo loški zadrugi. Ker je njihova sirarna butična in bo taka tudi ostala, so vsa leta gradili na kakovostni surovini –  mleku. Brez tega ni kakovostnega sira, pravi Danica. Jakob je spreten tudi v sirarni, kjer se uči od svoje mame, opravil pa je že več tečajev v Sloveniji in tujini. Mleko je surovina, ki zahteva veliko znanja, tega, pravita mama in sin, pa ni nikoli dovolj. Je pa to delo, ki te mora veseliti, se strinjata oba. »Vsaka napaka se namreč odrazi v siru,« pove Danica. Dolinarjevi se trudijo ohranjati kakovost svojih izdelkov na visoki ravni, kar potrjujejo tudi na ocenjevanjih. Veliko jim pomeni tudi to, da njihov sir kupujejo tudi domačini.

Letos so začeli postopoma prehajati na stekleno povratno embalažo, saj si želijo zmanjšati količino odpadne embalaže. Stranke so to lepo  sprejele.  Najboljša promocija njihovih izdelkov so priporočila zadovoljnih strank, ki se k njim rade vračajo. »Prodajamo brez reklame,« pove Jakob in doda, da je najboljša promocija njihovih izdelkov prizor, ki ga vidijo obiskovalci kmetije – neokrnjena narava in zadovoljne krave na paši. »To je vredno več kot katerikoli certifikat ali reklama,« pravi Jakob.

EKOLOŠKA KMETIJA PR’ČRNET S PEKOVSKIMI IN MLEVSKIMI IZDELKI
V Verjah pri Medvodah se je ohranila le ena kmetija v vasi. To je Ekološka kmetija Pr’ Črnet, na kateri delata gospodar Štefan Čebašek in njegova hči Lea. Štefan nam pove, da so na tem mestu kmetovali njegovi predniki že pred več kot 300 leti, vse do danes pa so sledili istim načelom: kmetovati prijazno okolju in živalim. Kmetija je bila večinoma samooskrbna, oddajali so le viške mleka, ki ga je dalo sedem krav. Štefan pa se je odločil kmetijo nadgraditi v tržno. Začeli so z vrtnarijo in pridelavo sadik zelenjave, predvsem paradižnika, paprike, solate, zelja … Imeli so lastno pridelavo semen, izločili so bolna in slaba semena, zato so bile njihove sadike močne in zdrave. S prihodom cenene konkurence pa je prodaja sadik počasi usahnila.

Štefan Čebašek Štefan Čebašek

Štefan je takoj po koncu šolanja začel razmišljati o novem hlevu. Postavili so ga tik ob domači hiši in v njem naselili živino ter povečali stalež živali z 10 na 30 glav. Takrat so opustili tudi prirejo mleka. Ker je bil to hlev na vezano rejo, je Štefan razmišljal še o ureditvi boljših pogojev za živali. Star hlev je preuredil v skladišče, nov, goveji hlev, pa postavil slabih 500 metrov stran od kmetije, ob domačem travniku. Tam je trenutno 14 krav dojilj in teleta s prostim dostopom do travnika. Štefan pravi, da so njihove krave srečne krave, saj jih molzejo le njihovi telički, skupaj z mamo so kar osem mesecev.

Trenutno redi govedo pasme simental, a čredo postopoma zamenjuje pasma limuzin, ki jo križajo z angusom, saj se bodo povsem usmerili s prirejo ekološkega mesa. Ker se je Štefan odločil kmetovati brez uporabe mineralnih  gnojil in pesticidov, je že leta 2008 pridobil ekološki certifikat. Prehod iz integriranega na ekološki način kmetovanja jim ni predstavljal nobenih težav, saj so vedno kmetovali v sozvočju z naravo.

Štefan obdeluje 20 hektarjev lastnih in najetih kmetijskih zemljišč, od tega ima šest hektarjev travnikov. Na njivah pridelujejo žita: pšenico, piro, oves, ječmen, rž, kamut in strne dosevke ajdo, proso, lan in konopljo. Vsa žita požanjejo sami s starejšim kombajnom. Pridelujejo tudi krompir in koruzo. Kot kolobar na njive posejejo tudi deteljo, s katero krmijo živali in izboljšujejo zemljo na njivi. Štefan si prizadeva ohranjati tudi stare običaje in etnološko izročilo, zato v sodelovanju s Turističnim društvo Pirniče pripravlja tudi raznovrstne dogodke, septembra lani so pripravili dan prosa.

Izdelki s kmetije pr' Črnet Izdelki s kmetije pr’ Črnet
Večino žita predelajo na domačem starodavnem mlinu na kamen v moke, zdrob in kašo, le proseno kašo obdelajo v mlinu v Predosljah. Ker se pri mletju z mlinom na kamen moka ne pregreva, se v njej ohranijo vse hranilne vrednosti, zato so to živila najvišje kakovosti. Obdelava kaše na stopah na tradicionalen
način pa zagotavlja posebne kulinarične lastnosti prosene kaše, kar njihovi kupci cenijo.

Svoje mlevske in pekovske izdelke prodajajo pod blagovno znamko Pr’ Črnet na domači kmetiji in na kmečki tržnici v Medvodah in Stražišču pri Kranju. Z ostanki žit pa nakrmijo živino, ničesar ne zavržejo. Lea na kmetiji skrbi za pakiranje in označevanje izdelkov, pisarniška dela, dostave izdelkov trgovinam in šolam, zelo rada pa peče tudi kruh iz različnih vrst moke.

Lea Čebašek Lea Čebašek Novost v njihovi ponudbi je peka kruha z naravnim vzhajalnim sredstvom, drožmi. Njeni izdelki so kupcem na voljo na tržnici in po naročilu. Lea pravi, da ji je njeno delo v veliko veselje in ponos. Štefan ima že več kratkoročnih načrtov. Celotno kmetijo želi preseliti iz strnjenega naselja bližje hlevu, povečati si želi kapaciteto sušilne naprave za seno in se priključiti blagovni znamki Seneno. Načrtuje tudi izboljšanje skladiščnih prostorov za žita z nadzorom temperature in vlage, poleg tega pa še certificirano proizvodnjo brezglutenskih izdelkov iz prosa, ajde in koruze, hladno stiskanje semen lanu in rička ter ekološko rejo kokoši nesnic.

Letošnje ocenjevanje kmetij, ki neposredno tržijo svoje pridelke, izdelke in storitve, je že 25. po vrsti. Toliko let že poteka akcija S kmetije za Vas, ki se je začela v Časopisno-založniški družbi Kmečki glas, pozneje pa stase ji pridružila še Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Agrobiznis.
V teh letih smo prevozili na tisoče kilometrov po vsej Sloveniji in obiskali več kot 200 kmetij, ki so se odločile oplemenititi svoje pridelke in storitve ter samostojno vstopiti na trg, načine promocije in trženja pa predstaviti strokovni komisiji. To je tudi namen akcije – oceniti in predstaviti podjetne pristope kmetij, na katerih je v ospredju butična, a kakovostna ponudba. Komisija obišče vse kmetije in oceni njihovo izvirnost, domiselnost in učinkovitost na trgu ter podeli dve zlati sončnici, eno v kategoriji kmetij s pridelavo in predelavo ter kategoriji turizem oziroma storitve.