Kmetije, spretne pri promociji in prodaji

26 junija, 2020
0
0

Letošnje ocenjevanje kmetij, ki neposredno tržijo svoje pridelke, izdelke in storitve, je že 25. po vrsti. Toliko let že poteka akcija S kmetije za Vas, ki se je začela v Časopisno-založniški družbi Kmečki glas, pozneje pa sta se ji pridružila še Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Agrobiznis.
V teh letih smo prevozili na tisoče kilometrov po vsej Sloveniji in obiskali več kot 200 kmetij, ki so se odločile oplemenititi svoje pridelke in storitve ter samostojno vstopiti na trg, načine promocije in trženja pa predstaviti strokovni komisiji. To je tudi namen akcije – oceniti in predstaviti podjetne pristope kmetij, na katerih je v ospredju butična, a kakovostna ponudba. Komisija obišče vse kmetije in oceni njihovo izvirnost, domiselnost in učinkovitost na trgu ter podeli dve zlati sončnici, eno v kategoriji kmetij s pridelavo in predelavo ter kategoriji turizem oziroma  storitve.

KMETIJA GJERGJEK S PREDELAVO SADJA

Mnoge kmetije na Goričkem so bile premajhne za preživetje, zato je veliko ljudi kmetovalo ob službi. Tudi Štefan Gjergjek iz Kovačevcev je bil med njimi. Na domači kmetiji, veliki sedem hektarjev, takrat usmerjeni v živinorejo, je začel pridelovati jagode in vrtnine, predvsem para – dižnik in paprike, leta 1996 pa je zasadil manjši nasad jablan. Ko je ostal doma na kmetiji, je živinorejo opustil in se povsem posvetil sadjarstvu. Ena in pol hektarja velik sadovnjak je povečal na dva hektarja, zasadil je nove sorte, predvsem idared, jonatan in fiji. Na kmetiji imajo še 10 arov velik nasad sliv in drugo sadno drevje – hruške, marelice … ter 30 arov vinograda, v katerem raste tisoč trsov vinske trte. Iz sadja stiskajo sokove in izdelujejo jabolčni kis z dodatki in brez. Ko je cena namiznih jabolk močno padla, se je Štefan odločil oplemenititi svoj pridelek in začel leta 2002 z dopolnilno dejavnostjo predelave sadja.

Štefan Gjergjek Štefan Gjergjek

Na kmetiji so postavili so – dobno tehnološko opremo za predelavo sadja s polnilno linijo. Da bi čim bolje izkoristil novo opremo, so začeli nuditi usluge tudi drugim. Že pred 15 leti so pridobili ekološki certifikat za pridelavo in predelavo sadja in se  povsem odpovedali škropljenju. S tem se je količina pridelka močno zmanjšala, se je pa povečala kakovost sadja in s tem sokov, kar cenijo tudi njihovi kupci. Ob slabih letinah, kot sta bili zadnji dve, del sadja dokupijo, da zadostijo potrebam svojih odjemalcev. Med njimi je veliko turističnih kmetij, gostiln, vrtcev in okoliških trgovin. Poleg lastne blagovne znamke svoje izdelke tržijo tudi pod blagovno znamko Diši po Prekmurju. Kmetija Gjergjek v kratkem načrtuje nadgradnjo svoje zgodbe z žganjekuho, likerji in turizmom. Preko LAS Goričko so bili nosilci projekta Trajnostni razvoj sadjarstva na Goričkem, pod okriljem katerega so obnovili 25-kilometrov oddaljeno kmetijo v Šalovcih, od koder izhaja Štefanova žena Renata. Z naložbo so pridobili dodatne prostore za nove storitve: hladno stiskanje olja iz oljnic, sušenje zelišč, žganjekuho in izdelavo likerjev ter degustacijski prostor.

KMETIJA HUDOBNIK, OBČUTEK NARAVE

Tatjana Ladinek z družino živi na manjši visokogorski kmetiji Hudobnik nad Prevaljami, na kateri redijo krave dojilje in pitance, na poljih pa rastejo rž, oves in pira. Pred 10 leti je diplomirana inženirka tekstilstva ostala brez redne zaposlitve in se po neuspešnem iskanju nove odločila ostati doma in delati na kmetiji. Ker je bil mlajši sin večkrat bolan, mu je želela pomagati na naraven način. Spretna šivilja mu je sešila grelno blazinico, polnjeno z ovsom, ki mu je lajšala zdravstvene težave. V naslednjih letih je razvila ponudbo blazin različnih velikosti, oblik, z raznovrstnimi polnili za različne namene. Registrirala je dopolnilno dejavnost unikatnega šiviljstva in krojaštva za posebne namene ter izdelovanja tradicionalnih izdelkov iz zelišč in dišavnic. Za svoje izdelka je na Obrtno podjetniški zbornici Slovenija pridobila več DUO certifikatov slovenskega rokodelstva domače in umetnostne obrti. Dela butično, da lahko zagotavlja kakovost svojih izdelkov, zanje porabi le doma pridelana žita. Šiva večinoma vzglavnike in grelne blazinice, pa blazinice za dojenje in oporo ter druge zanimive izdelke, kot so antistresne žogice, žogice za motoriko in igro ter aromatične blazinice in mošnjički.

Tatjana Ladinek Tatjana Ladinek

Prelomnica na Tatjanini poti je bilo poznanstvo z zeliščarico Faniko Jeromel, ki ji je predala vse svoje dragoceno znanje o zeliščih. Tako je Tatjana začela gojiti še zelišča in svojo ponudbo dopolnila s čajnimi mešanicami in naravnimi mili, pripravljenimi po hladnem postopku, ter mazili, tinkturami in deodoranti. Tatjana dela večinoma po naročilu, prodaja na sejmih, dogodkih, kot poslovna darila, in v manjših trgovinicah, s svojimi čajnimi mešanicami oskrbuje Waldorfsko šolo v Ljubljani …

Zelo rada sodeluje na natečajih. Njen darilni poslovni komplet Medene radosti je bil leta 2017 najbolje ocenjen čebelarski spominek na natečaju Čebelarske zveze Slovenije, prvo mesto je prejela za turistični spominek Zeli kralja Matjaža na natečaju občine Črna na Koroškem leta 2016 ter številne druge nagrade. Tatjana svoje znanje predaja tudi na delavnicah in predavanjih za vse starostne skupine, načrtuje pa tudi postavitev Kneippove poti na kmetiji. V akciji S kmetije za Vas letos sodeluje že tretjič, leta 2015 je prejela srebrno priznanje.

KMETIJA KRALJ, PEKA DOMAČEGA KRUHA PRI KRALOVIH

Tik ob glavni cesti, ki povezuje Ormož z Ljutomerom, je v Pavlovcih izjemno lepa in urejena kmetija Kralj, na kateri trikrat na teden zadiši po Kralovem kruhu. Recepture za kruh se prenašajo iz roda v rod že več kot sto let in se ne spreminjajo, zato je kruh tak, kot so ga pekli nekoč. Z dopolnilno dejavnostjo peke kruha na tradicionalni način je začela gospodarjeva žena Zdenka že leta 2005. Vsako leto sodeluje s po štirimi različnimi vrstami kruha na Dobrotah slovenskih kmetij na Ptuju in zanje prejema večinoma zlata priznanja ter 10 znakov kakovosti. Prejela je prejela tudi certifikat blagovne znamke Jeruzalem.

Kralov kruh Kralov kruh

Poljedelstvo in peka kruha sta glavni dejavnosti na kmetiji, živinorejo so že pred leti povsem opustili. Kruh zamesijo iz moke, zmlete iz žit z domače kmetije. Ta je velika 28 hektarjev, od tega je 20 hektarjev obdelovalnih, preostalo pa gozd. Sami pridelujejo pšenico, ječmen in koruzo, del moke morajo tudi dokupiti. Testo za kruh mesijo in vzhajajo v sodobno opremljeni domači pekarni, ki ustreza vsem higienskim in zakonskim predpisom, pečejo pa ga v dveh krušnih pečeh na drva. Za primerno temperaturo peči skrbi Ludvik, ki zakuri z bukovimi drvi iz domačega gozda, Zdenka pa je glavna pri pripravi testa za mešani kruh, ajdov kruh z orehi, koruzni in sadni kruh. Pri delu pa pomagata tudi hčerka Tinkara in sin Denis, ki je gonilna sila pri vseh preostalih opravilih na kmetiji. Ludvik Kralj Ludvik Kralj

V obeh pečeh lahko hkrati pečejo 50 hlebcev, ki jih stranke lahko prevzamejo še tople v zgodnjih jutranjih urah. Po naročilu pa Zdenka peče tudi pogače, kvasenice in postružjače. Na kmetiji Kralj so trije kmečki zavarovanci: Ludvik, Zdenka in Denis, hčerka Tinkara pa je še študentka. Kraljeva kmetija je vedno odprta za prenos znanja in sodeluje z Kmetijsko svetovalno službo Ormož, ki pri njih prireja tečaje in oglede dobre prakse peke kruha na tradicionalni način.