Mladi aktivno sodelujejo pri novi SKP

23 junija, 2020
0
0

Uvodoma jih je z novostmi seznanila dr. Darja Majkovič, direktorica Direktorata za kmetijstvo na MKGP. Povedala je, da novo programsko obdobje prinaša nove pristope v kmetijski politiki. Znano je, da se delež proračuna za SKP zmanjšuje na ravni Evropske unije in posameznih držav. Povedala je, da mora vsaka država članica pripraviti strateški načrt, ki mora vsebovati vse sklope: neposredna plačila, program razvoja podeželja in sektorske ukrepe. »Bistvena sprememba je, da bo pri novi SKP namesto dosedanjih pravil in skladnosti poudarek na uspešnosti in smotrnosti ukrepov. Države članice bodo v večji meri same odločale, kako najbolje izpolniti skupne cilje evropske kmetijske politike in specifične potrebe svojih kmetov, podeželskih skupnosti in širše družbe. Merili bomo realizirane učinke ali odmike in odhodke,« je poudarila direktorica. Pri pripravi strateškega načrta pa mora vsaka država članica slediti trem splošnim ciljem skupne kmetijske politike – spodbujanju prehranske varnosti, krepitvi skrbi za okolje in podnebnih ukrepov ter krepitvi podeželskih območij, poleg tega pa še devetim specifičnim ciljem, med katerimi je tudi privabljanje mladih kmetov. Zato pri pripravi strateškega načrta sodeluje ZSPM.

POTREBNE BODO PRILAGODITVE
Celotni proračun za kmetijstvo bo manjši, kot je bil v tem sedemletnem obdobju, saj bo del denarja prerazporejen drugim politikam. O višini sredstev, ki jih bo v novem programskem obdobju prejela Slovenija, direktorica ni želela govoriti. »Prizadevamo si, da bi bilo zmanjšanje sredstev za Slovenijo čim manjše,« je poudarila Majkovičeva.

Glavni poudarek v novi SKP so okoljevarstve teme. »Kmetijstvo na ravni Evropske unije se močno ozelenjuje,« je poudarila Majkovičeva. To prinaša tudi omejitve, ki lahko ogrozijo obstoj slovenskega in evropskega kmeta. »V naslednjih petih do desetih letih se bodo tem pravilom morali prilagoditi vsi kmetje, ki bodo prejemniki podpor iz SKP. Poskrbeli bomo, da bo ta prehod postopen,« je zagotovila Majkovičeva.

PRIVABLJANJE MLADIH KMETOV
Med specifičnimi cilji nove SKP je tudi privabljanje mladih kmetov. V iztekajočem se programskem obdobju je bilo to vključeno v podukrep 6.1. – Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete, za katerega je bilo v sedemletnem obdobju na voljo več kot 60 milijonov evrov. Objavljenih je bilo že šest javnih razpisov in odobrenih skoraj 1500 vlog, med upravičence pa bo razdeljenih dobrih 48 milijonov. Na šesti javni razpis je bilo oddanih samo 130 vlog, porabljenih pa je bilo manj kot 4,4 milijona evrov, čeprav je bilo predvidenih 15 milijonov.

Zadnji javni razpis za podukrep 6.1. – Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete bo objavljen konec leta ali v začetku naslednjega. Na voljo bo 10 milijonov evrov.

Direktorica je povedala, da ukrepa zgodnjega upokojevanja ne bo niti v naslednjem programskem obdobju. Predvideva pa se neke vrste mentoriranje preko ukrepa Sodelovanje, upravičencem pa naj bi odobrena sredstva izplačali v obliki letnega nadomestila. »Prenosnik predaja znanje, zato bo finančno stimuliran,« je na kratko strnila direktorica in dodala, da bodo podpore na voljo tudi tistim, ki na novo vstopajo v ta sektor, torej tistim, ki ne izhajajo iz družinskih kmetij, a želijo kmetovati.

To so bila izhodišča tematskih spletnih delavnic o trajnih nasadih, govedoreji, prašičereji in turističnih kmetijah. Pri vsakem so se osredotočili na ekonomski vidik oziroma neposredna plačila, oblikovanje pravičnih prodajnih cen, ustrezna povratna sredstva, razpise, okoljski vidik, pri katerem so se pogovarjali o tem, kako kmetovati čim bolj prijazno naravi, o upravljanju s tveganji, o tehnologiji pridelave in predelave, znanju, ki ga najbolj potrebujejo, ter sodelovanju, ki bo okrepil posamezni sektor. Sklepe bodo posredovali MKGP.