Največ nagrad na Dolenjsko

2 junija, 2020
0
0

Na letošnje tekmovanje se je prijavilo kar 114 ekip iz 72 izobraževalnih ustanov po vsej Sloveniji in prvič tudi iz zamejstva. Tekmovanje se je zaključilo med korankrizo, zato je podelitev nagrad potekala kar prek spleta.

Mladi so tekmovali v treh kategorijah: osnovnošolci, dijaki ter študenti in mladi do 29. leta. Po predizborih je bilo izbranih 31 skupin, ki so svoje podjetniške ideje, ki so jih ob podpori svojih mentorjev razvijali več mesecev, predstavili strokovni komisiji kar od doma, odločitev komisije pa so razglasili na Facebook profilu tekmovanja POPRI sredi maja. Tretjeuvrščene ekipe so prejele po 700 evrov, drugouvrščene po 1300 evrov, zmagovalci pa po dva tisoč evrov iz nagradnega sklada organizatorjev in soorganizatorjev tekmovanja – Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Javne agencije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije SPIRIT Slovenija in Slovenskega podjetniškega sklada.

Med osnovnošolci je zmagal Ian Pirc iz Osnovne šole Slovenska Bistrica za Turnado, pametno napravo, ki glasbenikom, ki uporabljajo tablične računalnike za branje glasbenih not, omogoča neprekinjeno igranje.

Med dijaškimi podjetniškimi idejami je bila za najboljšo izbrana Halyou AIR, laboratorijska halja. Ta raziskovalcem v laboratorijih in zaposlenim v zdravstvenih ustanovah omogoča nemoteno delo, ker se v njej ne potijo. Avtorja ideje Julija Petan in Jaka Petković iz Centra Grm Novo mesto sta obstoječe halje nadgradila s posebnimi, namensko nameščenimi hidrofilno zračnimi vložki, ki učinkoviteje odvajajo telesno toploto od obstoječih halj. Inovativno idejo sta razvijala v okviru podjetniških vsebin gimnazijskega programa in s pomočjo zunanjih mentorjev ter Razvojnega centra Novo mesto.

Med študenti pa je komisijo prepričala kolesarska simulacija Simathlon Primoža Zorka. To je kolesarska igra, pri kateri z našo aktivnostjo in gibanjem nadzorujemo dogajanje v igri in kolesarimo po različnih izdelanih navideznih pokrajinah. Simulacijo lahko uporabljamo na katerem koli sobnem kolesu.

Po številu prejetih nagrad je bila med regijami najuspešnejša Dolenjska. Tretje mesto med dijaki sta osvojili Nives Kočman in Albina Marinčič iz Gimnazije Novo mesto za biorazgradljive lončke za sadike Coffee Planters. Ti so narejeni iz odpadne kavne usedline, zato v zemlji razpadejo, hkrati pa delujejo kot gnojilo. Mladi rastlini pomagajo kofein, dušik in kalcij, ki so v stenah lončka. Z Dolenjske prihajata tudi drugo- in tretjeuvrščeni med študenti in mladimi do 29 let: drugouvrščena Nikolina Kožar je pripravila Smart Label, etikete za steklenice vina iz grozdnega odpada, z dodanim indikatorjem temperature, tretjeuvrščena Gregor Šterk in Eleonora Vidic pa sta razvila otroško igračo, senzomotorično tablo Busypark.

Letošnje nagrade so podeljene, zdaj pa je priložnost, da mladi nadgradijo svoje zamisli in jih uspešno ponudijo tudi na trgu.