Podeljena priznanja najboljšim dijaškim podjetjem

18 maja, 2020
0
0

Srednješolci, ki se spogledujejo s podjetništvom, lahko svoje ideje uresničujejo že med šolanjem ob podpori mentorjev v programu Moje podjetje, ki ga vodi Zavod za spodbujanje podjetnosti mladih – JA Slovenija.

Program Moje podjetje poteka že sedmo leto, prek njega pa lahko dijaki okusijo vse stopnje samostojnega podjetništva: od iskanja prave ideje, oblikovanja poslovnega načrta, skupinskega dela, vodenja posameznih razvojih stopenj pri razvoju izdelka do financiranja, prodaje ter promocije in trženja svojih izdelkov.

V letošnjem programu je sodelovalo skoraj 400 dijakov iz 19 srednjih šol, ki so ustanovili 62 dijaških podjetij in se potegovali za vrsto priznanj in nagrad ter najprestižnejši naziv Moje podjetje 2020. Ta je vstopnica za udeležbo na evropskem tekmovanju, ki ga bo julija gostila Portugalska. Najbolj ambiciozni dijaki so svoja obsežnega poročila in poslovne načrte dopolnila s promocijsko videopredstavitvijo svojih izdelkov, čeprav to ni bil pogoj za sodelovanje na tekmovanju.

ZMAGA ZA PODJETJE RECOLOR

Nagrado za najboljše dijaško podjetje Moje podjetje 2020 je prejelo podjetje Recolor, ki so ga zasnovali dijaki Srednje šole za strojništvo (Šolski center Škofja Loka) – Janez Poklukar, Jakob Kalan in Martin Fajfar ob podpori mentorice Zvonke Erce. Dijaki so navdušili z inovativnim izdelkom, sprejem za večkratno uporabo. Fantje so iz recikliranih materialov razvili pločevinko, ki jo napolnimo s poljubno barvo in z zrakom s pomočjo kompresorja. Ko pločevinko spraznimo, jo lahko ponovno napolnimo in uporabimo. S tem privarčujemo nekaj denarja, hkrati pa varujemo naravo, saj pločevinke po enkratni uporabi ne zavržemo. Zmagovalna trojica bo svojo idejo merila še z vrstniki iz evropskih držav na evropskem tekmovanju »Company of the year competition«, ki bo konec julija.

NAJVEČ NAGRAD ZA LAMP’CO

Šolski center Škofja Loka je na letošnjem tekmovanju sodeloval s kar desetimi dijaškimi podjetji, štiri so nastala na Srednji šoli za strojništvo, šest pa na Srednji šoli za lesarstvo. Med slednjimi je tudi dijaško podjetje Lamp’ca, ki je osvojilo drugi mesti v kategorijah inovativnost in izviren slovenski izdelek ter tretje mesto v kategoriji najboljši film. Dijaško podjetje so pod vodstvom mentorja Petra Kurnika ustanovili Luka Korošec, Gašper Šoklič, Matic Klemenc in Špela Pezdir. Želeli so si razviti izdelek, »ki nas vsak večer opomni na vse, za kar smo lahko hvaležni in posveti luč na stvari, ki nam napolnijo srce s srečo. Tako smo si zamislili ambientno lučko iz masivnega lesa in s čudovitim sporočilom.

Največ nagrad je prejela namizna svetilka Lamp'ca Največ nagrad je prejela namizna svetilka Lamp’ca

S škofjeloškega izobraževalnega centra pa prihaja tudi podjetje Xylo, ki izdeluje lesena stojala za računalniške monitorje. Izdelek, ki so ga razvili lesarji, je prejel skupno drugo mesto na tekmovanju Moje podjetje in prvo mesto po izboru komisije Alumni JA Slovenija.

NAJIZVIRNEJŠI SO KREKERJI, NAJINOVATIVNEJŠI PA SLADOLED

V kategorijah za najbolj izviren slovenski izdelek in najbolj inovativen izdelek sta zmagali podjetji, ki sta ju ustanovile dijakinje programa Živilsko-prehranski tehnik na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana.

Dijakinje četrtega letnika Pia Fistrovič, Hana Manfreda, Katja Žnidaršič in Maja Počivalšek so pod vodstvom učiteljice Lidije Jenko ustanovile podjetje Koko, ki izdeluje sladoled iz bio konopljinega olja in ostalih sestavin za pripravo sladoleda ter z različnimi prelivi in posipi. Zmagal je v kategoriji za najbolj inovativen izdelek ter osvojil tretje mesto na tekmovanju Moje podjetje 2020.

Dekleta, ki so naredila sladoled Koko Dekleta, ki so naredila sladoled Koko

Podjetje Neki domač’ga, ki je zmagalo v kategoiji za najbolj izviren slovenski izdelek in osvojilo drugo mesto v kategoriji I feel Slovenia, pa upravlja devet dijakinj četrtega letnika: Nika Avbelj, Tadeja Čimžar, Kaja Ferjan, Lucija Jagodic, Lara Kavčič, Hana Pirš, Lara Tošić, Veronika Zupanc Korošec, ki so delale pod mentorstvom Mirjam Gorenc, Milene Hrovat in Roberta Groznik. Dekleta so najprej razmišljala, da bi izdelovala proteinske ploščice, a so ocenila, da jih je na trgu že veliko. Na koncu pa so izbrala domače slane krekerje z okusom slovenskih tradicionalih jedi: Kran’čan (s kranjsko klobaso), Tolmin’c (s tolminskim sirom), Prekmur’c (z bučnimi semeni in šalotko) ter Pirančan (z rožmarinom in piransko soljo).

Krekerji z okusi Slovenije Krekerji z okusi Slovenije

Mladi so v svojih podjetjih »garali« vse šolsko leto, a so se strinjali, da je bil trud vreden in poplačan. Dobili so neprecenljive izkušnje za svojo nadaljnjo po klicno in morda tudi podjetniško pot.

Fotografije: arhiv sodelujočih