V ponedeljek se odpirajo vrtci in šole

15 maja, 2020
0
0

V ponedeljek, 18. maja, bodo v šolske klopi prvi sedli učenci od 1. do 3. razreda osnovne šole, učenci osnovnih šol s prilagojenim programom in dijaki zaključnih letnikov srednje šole, ki jih naslednji mesec čaka matura ali zaključni izpit. Vrnili se bodo tudi dijaki od 1. do 3. letnika, ki jim šola organizira dodatno učno pomoč ali pridobivanje praktičnega znanja in veščin.

Šolska vrata se 18. maja odpirajo tudi za vse, ki bodo opravljali izpite po šolskem koledarju in za kandidate za vpis v srednje šole v šolsko leto 2020/2021, ki morajo opraviti aktivnosti prijavno-vpisnega postopka in za udeležence izobraževanja odraslih.

V ponedeljek se odpirajo tudi vsi vrtci po Sloveniji.

OD 18. MAJA

Od 18. maja dalje so lahko ponovno odprti: glasbene šole, zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter višje strokovne šole, univerze ter visokošolski zavodi, študentski ter dijaški domovi za dijake, ki se vračajo v šolske klopi, za tiste dijake, ki jim je zaradi zdajšnjih varnostnih razmer onemogočena vrnitev v kraj stalnega bivališča, mladoletnike v dijaških domovih brez spremstva s statusom prosilca mednarodne zaščite oziroma s priznano mednarodno zaščito ter za študente, ki bivajo v dijaških domovih.

OD 25. MAJA

Od ponedeljka, 25. maja dalje se odpirajo razredi za: učence 9. razredov osnovne šole in osnovne šole s prilagojenim programom, učence od 4. do 8. razreda osnovne šole in osnovne šole s prilagojenim programom z učnimi težavami, ki potrebujejo prilagojene oblike in metode dela za doseganje minimalnih standardov znanja, učence in dijake posebnih programov vzgoje in izobraževanja v osnovni šoli in osnovni šoli s prilagojenim programom.

Za vse ostale učence in dijake, ki niso bili posebej navedeni, se nadaljuje izobraževanje na daljavo.

Zavodi s področja vzgoje in izobraževanja, univerze in samostojni visokošolski zavodi morajo pri izvajanju dejavnosti upoštevati priporočene smernice ministrstva, pristojnega za zdravje, in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so objavljene na spletni strani ministrstva, pristojnega za zdravje.

Ministrica prof. dr. Simona Kustec je ob tem poudarila: »Tako odpiranje vzgojno-izobraževalnega dela v vseh navedenih zavodih, kot tudi nadaljevanje izobraževanja na daljavo bomo ves čas budno in pozorno spremljali. Verjamem, da se bomo vsi vključeni v te procese na vse morebitne težave odzivali profesionalno ter odgovorno, v skladu s svojimi pristojnostmi. Predvsem pa človeško, z razumevanjem, potrpežljivostjo in strpno. Ker nam je mar in ker si prav vsi skupaj želimo le vse najboljše – za naše otroke in za ugled vzgojno-izobraževalnega dela v naši državi.«