Skupaj delamo in se veselimo uspehov

8 maja, 2020
0
0

Začetki povezanega delovanja kmečkih žena iz Kungote segajo v osemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko so sodelovale pod okriljem aktiva kmečkih žena. Z menjavo generacij je ob koncu devetdesetih let delovanje aktiva zamrlo, a je s preoblikovanjem v društvo ponovno oživelo leta 2000.

Kmečke žene iz občine Kungota smo združile svoje moči in na ustanovnem občnem zboru 22. marca 2001 ponovno obudile dejavnost kot Društvo kmečkih žena občine Kungota. Prva predsednica je bila Petra Leber, sledile so ji Ivanka Jamnik, Rozalija Ozebek, Nataša Pliberšek in sedanja predsednica Romana Jamšek.

Glavna namena delovanja društva sta povezovanje kmečkih žena in prizadevanje za umestitev kmečke ženske v naši družbi. Velik poudarek namenjamo izobraževanju članic, izmenjavi koristnih znanj in izkušenj ter prenosu obojega na mlajšo generacijo. V želji po izpopolnjevanju vsako leto organiziramo več družabnih in kulturnih aktivnost. Lansko leto smo začele s sestankom upravnega in nadzornega odbora, na katerem smo si začrtale smernice in plan dela za vse leto. Temu je sledil občni zbor, na katerega smo povabile tudi županjo Tamaro Šnofl, predstavnico Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije iz Zavoda Maribor Martino Gomzi ter predstavnice sosednjih društev. Na ta način smo dobile tudi nekaj informacij o možnostih sodelovanja ter uresničitvi in podpori pri začrtanih ciljih. Praznovanje dneva žena je obogatila naša članica Alenka Leber Vračko in njena družina s predstavitvijo popotovanja po Novi Zelandiji. Sledila je delavnica izdelovanja pirhov iz naravnih materialov ter vezenje velikonočnih voščilnic. S temi izdelki smo obogatile že tradicionalno razstavo pirhov v Zgornji Kungoti. Enega izmed jesenskih večerov smo si polepšale z izdelovanjem dekorativnih buč in jabolk.

VSE O ZELIŠČIH

Lansko leto smo se posvečale zeliščem. Na domačiji Pliberšek smo imele pod mentorstvom Miše Pušenjak delavnico o izdelavi in zasaditvi visoke grede. Obiskale smo Zeliščni vrt »Pri Jožici« v Jakobskem dolu, za katerega tako predano skrbi Jožica Šerbinek. Tam smo se seznanile z zelišči, spoznale smo, kako jih pravilno sušimo in iz predstavljenih zelišč pripravile nekaj okusnih jedi in sladic. Zelišča so bila tudi osrednja tema naše razstave v okviru 38. kmečkega praznika v gradu v Svečini. Razstavile smo marmelade, tinkture, mazila, žganja, kuhane jedi, potice, namaze in napitke, s katerimi smo pogostile tudi obiskovalce.

RADE PEČEMO IN KUHAMO

Pecivo je nepogrešljiv del vsakega praznovanja. Tako članice s sladkimi dobrotami dopolnjujemo ponudbo na Jurjevanju v Juriju ob Pesnici ter Kmečkem prazniku v Svečini. S pecivom smo obogatile pogostitev na prireditvi Športnik leta ter srečanju rokodelcev Detel fest pod okriljem Kungoških detlov v Zgornji Kungoti. Kot že nekaj let zapored, smo tudi lani sodelovale na Jakobski kühli na tekmovanju v kuhanju kisle juhe v Jakobskem dolu, kjer svoje mojstrstvo pokaže članica Poldika Leber.

V Jakobskem dolu smo kuhale kislo juho V Jakobskem dolu smo kuhale kislo juho

NAŠA POTEPANJA

Članice pa se ne družimo samo ob delu. Junija smo se odpravile na ekskurzijo po Zagorju in Moslavini, kjer smo spoznavale krajino, življenjski utrip ljudi ob meji ter njihovo kulinariko. Svetovni dan kmetic, 15. oktober, smo obeležile s potepanjem po našem glavnem mestu, kamor smo se odpeljale z vlakom. V kavarni Drama nam je Manja Valdhuber za dobrodošlico pripravila zajtrk. Sledil je ogled tržnice in Ljubljanskega gradu ter prijeten klepet in degustacija vina v prodajalni Učilna okusov ob Mesarskem mostu, ki deluje kot učna učilnica Kmetijske šole Grm iz Novega mesta. Naše brbončice pa je z izbranim kosilom razvajal Bernard Varga.

Ob svetovnem dnevu kmetic smo obiskale prestolnico Ob svetovnem dnevu kmetic smo obiskale prestolnico

V preteklem letu smo bile tudi športno aktivne. V telovadnici v Svečini smo enkrat tedensko izvajale jogo, nekaj članic pa se je seznanilo z ruskim kegljanjem in se tudi udeležilo tekmovanja v Hiši vseh generacij v okviru prireditve Cvetje in pecivo. Leto smo končale ob glasbi ter izbrani večerji na Turistični kmetiji Jarc.

Tudi v letošnjem letu imamo članice veliko načrtov. Ob prijetnem druženju smo že imele  velikonočno delavnico, čakata nas še delavnici peke sadnih sladic in izdelave adventnih venčkov. Seznanile se bomo tudi s prvo pomočjo in temeljnimi postopki oživljanja. Odpravile se bomo na pohod po naši čudoviti občini, obiskale Roglo, v jesenskem času pa se bomo z vlakom popeljale raziskovati Celje. Osrednja tema letošnje razstave na Kmečkem prazniku v Svečini pa naj zaenkrat ostane še skrivnost. Zagotavljamo pa vam, da bo zanimiva in okusna. Naše društvo šteje 40 članic. Vsaka članica s svojo energijo, idejami in spretnimi rokami doprinese k delovanju društva. Na tem mestu vabimo ženske, ki bi rade v dobri družbi okrepile svoje ročne spretnosti, se naučile česa novega in z nami podelile kakšno izkušnjo in znanje s tega področja, da se nam pridružijo. Saj veste, več glav več ve in več rok več naredi. Vabimo vas, da spremljate naš kanal na portalu YouTube: DKŽ Kungota in Facebook stran Društvo kmečkih žena občine Kungota.

Besedilo pripravili: Romana Jamšek in Nina Kojc