Postani član primorske podeželske mladine

4 maja, 2020
0
0

Kot nam je povedal Žan Bric je pobuda za ustanovitev društva nastala leta 2017 na dogodku Zveze slovenske podeželske mladine v Bukovici. »Dogodek je bil namenjen prihodnjim mladim prevzemnikom kmetij, udeležili pa smo se ga primorski mladi kmetje. Ker smo se zbrani strinjali, da nam primanjkuje ažurnih podatkov in praktičnih informacij o sodobnem kmetijstvu v Sloveniji in Evropski uniji, ter druženja z vrstniki z istimi željami in cilji, smo dali pobudo, da se povežemo,« nam je povedal sogovornik.

OD TRENTE DO PIRANA

Na Primorskem sta sicer že društvi, DPM PiP in DPM Vrsnik-Ledine, ki pa sta nekoliko zamrli. »Društvo, ki se ustanavlja na Primorskem, je povsem novo in pokriva tisti del Primorske, ki ga omenjeni društvi ne. Naše društvo bo pokrivalo kar 23 občin, člani pa prihajajo od Trente do Pirana,« je povedal Bric. Trenutno ima društvo že 30 (potencialnih) članov, starih od 15 do 35 let, seveda pa morajo najprej tudi formalno ustanoviti društvo. »Naše načrte so nam preprečile trenutne razmere. Ko se stanje umiri, pa načrtujemo občni zbor in uradno ustanovitev društva. Takrat bomo izvolili tudi vodstvo društva in organe za delovanje društva. Povezali se bomo mladi s kmetij in podeželani, ki nas povezujejo skupni interesi: druženje, prijateljstvo, medosebna pomoč, izmenjava izkušenj, izobraževanje in želja po boljših pogojih za kmetovanje. Skupaj bomo iskali boljše rešitve za naprednejše kmetijstvo.«

»Odprli smo že društveno Facebook stran, na kateri objavljamo novičke iz naše regije in o delu na naših kmetijah, zato vas vabimo k spremljanju. V prvem letu po ustanovitvi društva bomo intenzivno iskali nove člane in članice ter promovirali društvo po celotni primorski regiji. Seveda pa bomo z veseljem pomagali in sodelovali na dogodkih, povezanih s kmetijstvom. Društvo se bo včlanilo tudi v našo krovno organizacijo ZSPM, s katero že sodelujemo. Zadnji mesec smo jim na njihovo prošnjo podali komentarje na »protikoronske« ukrepe, ki se navezujejo na kmetijstvo. Preko družbenih omrežij pa ozaveščamo o trenutnem stanju ter o pomenu samooskrbe in nakupa lokalnih pridelkov in izdelkov,« je še povedal Žan Bric.